Descriere
Chips-uri (aschii) de stejar American
Ofera o aroma de vanilie vinului/berii. Chips-urile prajite puternic pot conferi arome de nuci si prajeala.
Dozare: 5 - 30 gr / 10 litri.
Durata de contact: cateva zile pana la 3 luni. Se adauga in must sau vin (sau bere!)
De ce se foloseste stejarul in vin sau bere?
Utilizarea stejarului in timpul fabricarii vinului/berii va schimba unele caracteristici: gust, aroma, stabilitatea culorii si caracteristicile de conservare.
3 modalitati de adaugare a acestor caracteristici:
- maturarea in butoaie de stejar: Pentru a beneficia de avantajele specifice, alegeti un butoi fara strat de protectie in interior. Cele mai multe butoaie decorative au un strat de parafina in interior si sunt folosite in principal pentru decor dar pot servi si ca depozitare. Sunt doua tipuri de stejar: American si Francez. Stejarul American confera un caracter fructat, cel Francez o tenta condimentata (spicy).
- folosirea chips-urilor (aschii) de stejar: Are cateva avantaje: nu ocupa foarte mult spatiu si se adauga usor vinului/berii. Multumita suprafetei mari ce vine in contact cu lichidul, nu este nevoie sa adaugati o cantitate mare de chips-uri.
- alcool pe baza de extract de stejar: Deasemenea foarte usor de adaugat si de amestecat, ceea ce inseamna ca puteti testa rezultatul imediat.
Ponturi:
- puneti chips-urile intr-un hop bag pentru a le putea indeparta cu usurinta dupa utilizare
- pentru un gust special: incercati chips-urile de sherry si whisky
Ce cantitate de chips-uri sa folositi si pentru ce perioada? Daca adaugati o cantitate mai mare de chips-uri, timpul necesar pentru maturare se scurteaza. In cazul butoaielor din lemn, perioada de maturare depinde de cate ori a fost folosit butoiul inainte.