Daca in cadrul site-ului am prezentat tehnologia de fabricare a berii in 12 pasi care este o varianta simpla si enumera doar activitatile principale, acum am hotarat sa detaliez etapele ce trebuiesc parcurse. Practic, aceasta tehnologie contine, pe langa pasii clasici, unele ponturi recomandate de unii berari.
Pentru inceput, cititi instructiunile de folosire a kit-ului (reteta).
Curatati si igienizati fiecare componenta a echipamentului: recipientul de fermentare impreuna cu capacul, spatula de amestecare, robinetul, supapa de evacuare a dioxidului de carbon. Deasemenea, igienizati un pahar de sticla curat, impreuna cu o lingurita din inox, ce vor fi folosite la rehidratarea drojdiei de bere. Pentru o mai mare siguranta, va recomand sa curatati si igienizati cutia de tabla a kit-ului precum si ustensila de desfacut conserve – ele pot veni in contact cu continutul kit-ului de bere.
Pentru a face curatirea si igienizarea corect, cititi cu atentie instructiunile de intrebuintare a substantei folosite.
Introduceti kit-ul de bere intr-o oala cu apa fierbinte si tineti-l acolo timp de 5 – 10 minute (bain marie). Faceti asta deoarece mustul deshidratat din interiorul kit-ului este vascos si trebuie trebuie lichefiat pentru a putea fi extras cu usurinta. Folosind desfacatorul de conserve, indepartati capacul kit-ului de bere. Turnati continutul in recipientul de fermentare.
Separat, fierbeti aproximativ 3 litri de apa. Clatiti cutia kit-ului cu un litru de apa fiarta pe care o adaugati in recipientul de fermentare. In cei 2 litri de apa fiarta ramasa, dizolvati cantitatea de zahar specificata in reteta. Apoi adaugati la continutul recipientului de fermentare. Completati cu apa rece pana la cantitatea finala de lichid, desemenea specificata in reteta. Lasati mustul de bere sa se raceasca pana la temperatura de 20 – 23° C (temperatura ambianta).
Cand mustul s-a racit, in paharul igienizat mai devreme, turnati apa avand 25° C in doua treimi din pahar. Adaugati drojdia de bere continuta in plicul sosit cu kit-ul de bere si amestecati cu linguritza, la intervale dese de timp. Dupa 10 minute, timp in care drojdia s-a rehidratat, turnati drojdia in mustul de bere si amestecati cu spatula foarte bine timp de un minut. Asezati capacul recipientului de fermentare, sigilati-l prin presare, introduceti supapa de evacuare a dioxidului de carbon in capac si turnati apa in supapa, pana la semn.
Asezati recipientul de fermentare intr-un loc ferit de lumina, retras, cu temperatura constanta. Evitati sa miscati recipientul pe tot parcursul fermentarii; daca va fi nevoie, faceti-o cu grija, astfel incat sa nu agitati foarte mult continutul – drojdia de bere ca microorganism, nu agreeaza miscarile, vibratiile, etc. Deasemenea, evitati sa asezati recipintul de fermentare intr-un loc in care temperatura scade pe timpul noptii.
Dupa aproximativ 6 ore de la adaugarea drojdiei, fermentatia va incepe: capacul se va bomba usor sub presiunea dioxidului de carbon emis de mustul de bere iar surplusul de dioxid de carbon va iesi prin supapa de evacuare. De mentionat ca nu exista riscul de explozie a recipientului de fermentare. Supapa de evacuare are rolul de a elibera surplusul de dioxid de carbon din interiorul recipientului, mentinand in permanenta o bariera intre mediul intern si cel extern.
Prima etapa de fermentare, in recipientul de fermentare dureaza circa 10 zile.
Pentru a vedea daca prima etapa de fermentare s-a incheiat, exista doua metode:
1. ne uitam la supapa de evacuare a dioxidului de carbon - daca nu mai ies bule de dioxid de carbon iar nivelul apei din cele doua camere ale supapei s-a echilibrat, prima etapa de fermentare s-a incheiat.
2. daca dispuneti de un densimetru si un cilindru de masurare, puteti masura densitatea amestecului de bere si compara cu valorile din reteta (1.010).
Prima etapa de fermentare s-a incheiat. Se trece la a doua etapa de fermentare – fermentare in butelii de sticla.
Pentru inceput, trebuie sa curatam si sa igienizam buteliile de sticla. Daca ele prezinta urme de murdarie veche, folositi o perie de sticle. Pentru igienizare, folosim o solutie ca si la igienizarea din prima etapa de fermentare.
Se vor igieniza buteliile de sticla, capacele de tabla si, daca dispuneti de un echipament BREWFERM DELUXE, se va igieniza si recipientul de amestecare, dispozitivul de umplut sticle si spatula.
Va recomand urmatoarea procedura pentru igienizarea buteliilor de sticla: preparati circa 1 – 2 litri solutie de igienizare si umpleti cateva sticle cu solutia respectiva. Lasati cateva minute sa actioneze apoi, fiecare din primele sticle se va goli in alte sticle ce urmeaza a fi igienizate, care vor fi lasate cateva minute, si ele se vor goli in alte sticle, s.a.m.d., pana se termina toate sticlele de bere de igienizat. La final, continutul sticlelor se toarna intr-un recipient unde ati pus capacele de bere iar restul se arunca.
Daca aveti in dotare recipient de amestecare si dispozitiv de umplut sticle, va trebui sa le igienizati si pe acestea, impreuna cu spatula.
Dupa igienizarea sticlelor, se pune zahar in fiecare sticla (o cantitate specificata in reteta – atentie, in reteta se specifica o cantitate de zahar pentru intreaga cantitate de bere).
Se toarna in fiecare sticla bere astfel incat sa mai ramana 30 – 40 mm pana la gura sticlei, un spatiu necesar formarii dioxidului de carbon. Daca dispuneti de dispozitivul de umplut sticle, folositi-l. Recipientul de fermentare se va goli cu grija, fara sa se tulbure sedimentele de pe fundul sau.
Daca dispuneti de un recipient de amestecare, transferati mai intai berea din recipientul de fermentare in cel de amestecare. Separat, intr-un recipient igienizat in prealabil, se toarna circa 300 ml apa in care se dizolva cantitatea de zahar necesara in etapa a doua de fermentare. Solutia de apa cu zahar se adauga in solutia de bere si se amesteca usor cu spatula, timp de cateva zeci de secunde. Umpleti apoi sticlele de bere cu ajutorul dispozitivului de umplut sticle.
Capsati fiecare sticla cu capse igienizate, cu ajutorul capsatorului.
Daca ati pus zahar in fiecare sticla, va recomand sa agitati sticla astfel incat zaharul sa se dizolve.
Asezati sticlele intr-un loc ferit de lumina, la temperatura ambianta si tineti-le timp de 5 – 7 zile. In aceasta perioada are loc a doua etapa de fermentare a berii. In aceasta etapa se formeaza dioxidul de carbon din sticla de bere.
Dupa aceasta etapa, transferati sticlele intr-un mediu racoros (10 – 13° C) si mentineti-le aici pana are loc limpezirea totala. In functie de tipul berii, aceasta perioada dureaza de la doua saptamani pana la cateva luni.
Cu cat perioada de limpezire (maturare) este mai mare, cu atat gustul berii este mai aproape de cel specificat de producator.
NOROC!