[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
www.fabrica-de-bere.ro • Vezi subiect - ABV - cum calculam cantitatea de alcool din bere

ABV - cum calculam cantitatea de alcool din bere

ABV - cum calculam cantitatea de alcool din bere

Mesajde Laur » Lun Dec 14, 2009 3:38 pm

ABV este prescurtarea de la Alchool By Volume, care inseamna cantitatea de alcool raportat la volumul unui lichid.
Se masoara in procente. Un ABV 6% inseamna ca in acel volum de lichid, 6% este reprezentat de alcool.
Exista diferite formule de calcul a ABV. Noi ne referim aici la calculul ABV folosind masuratori cu densimetrul. Pentru a avea o valoare corecta, masuratorile trebuie facute la o anumita temperatura, temperatura la care este calibrat densimetrul. Dar este foarte greu de facut o masuratoare la acea temperatura, astfel incat s-au emis formule de calcul in in functie de temperatura de citire a densimetrului.
Atasat am pus un document Excel care face toate calculele necesare pentru aflarea ABV si ABM (Alchool By Mass). Trebuie sa introduceti temperatura de citire, si valorile densitatilor, pentru a va rezulta valoarea corecta a ABV.
Fisierul se gaseste aici: http://www.fabrica-de-bere.ro/fisiere/CalculatorABV.xls.
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: ABV - cum calculam cantitatea de alcool din bere

Mesajde Laur » Dum Mar 21, 2010 8:44 am

Pentru a veni in ajutorul celor neinitiati, am sa fac o descriere a procesului de masurare a ABV la o bere fabricata in casa.
Pentru a putea masura ABV-ul berii ce o fabricati, trebuie sa descarcati fisierul de care vorbeam mai sus (http://www.fabrica-de-bere.ro/fisiere/CalculatorABV.xls).
Dupa aceea, trebuie sa faceti masurarea densitatii mustului de bere:
1. prima masuratoare se face inainte de a turna drojdia rehidratata peste must - se introduce densimetrul in cilindrul de masurare si se toarna must de bere in cilindru pana cand densimetrul incepe sa pluteasca; apoi se citeste valoarea pe scala densitatii - aceasta este densitatea initiala sau OG (original gravity); in acelasi timp se citeste si temperatura mustului de bere
2. a doua masuratoare se face dupa incheierea primei etape de fermentare (inainte de transfera berea din recipientul de fermentare in cel de amestecare); la fel, se preleveaza o cantitate de bere in cilindru de masurare si se introduce densimetru astfel incat acesta sa pluteasca; se citeste valoarea densitatii finale FG (final gravity) precum si temperatura berii.
Toate aceste valori impreuna cu datele despre fabricare a berii (de ex: cand a inceput prima fermentare, cand s-a terminat, cand a inceput a doua fermentare, cand a inceput etapa de maturare, ce zahar s-a folosit, ce apa s-a folosit, etc) este bine sa le notam pe un carnetel pentru a le putea accesa la nevoie.
Revenind la tabelul mentionat mai sus, se corecteaza densitatile in functie de temperatura de citire (densimetrul livrat cu echipamentul este calibrat la temperatura de 20 grade Ceslsius), se introduc valorile corectate in formula de calcul a ABV. Cu ajutorul acestui tabel puteti masura si ABM (alcohol by mass).
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: ABV - cum calculam cantitatea de alcool din bere

Mesajde drinking » Lun Feb 14, 2011 7:22 pm

Salutare ,

eu pentru a stabili ABV-ul berii folosesc urmatoarea formula gasita de mine de-a lungul timpului :lol:

C % = ( Q / V ) X 100 ,

unde
V = volumul mustului de bere exprimat in litrii
Q = densitatea initiala a mustului de bere

exemplu
pentru un IRISH STYLE STOUT
pe kit OG = 1,040
volum 23 litrii (apa+zahar , toate cele care trebuie)

atunci C% = 1,040 : 23 LITRII X 100 = 4,52 % alcool
drinking
 
Mesaje: 40
Membru din: Dum Noi 07, 2010 10:22 am

Re: ABV - cum calculam cantitatea de alcool din bere

Mesajde Laur » Mar Feb 15, 2011 10:11 am

Formula probabil ca este buna insa, cred eu ca trebuie sa tii cont nu de datele producatorului (scrise pe cutie) ci de masuratorile densitatii berii, in functie de temperatura de masurare, deoarece densimetrele sunt calibrate la o anumita temperatura. Producatorul ofera acele date obtinute in conditii ideal de fabricatie. Cu formula de pe forum am constatat ca berile facute de mine sunt putin mai slabe decat ce indica producatorul - maxim 0,5% mai jos, si asta deoarece eu folosesc circa 0,5 pana la 1 litru de apa in plus in prima fermentatie, deoarece aceasta cantitate se pierde in etapele de fabricatie.
Formula stabilita de tine banuiesc ca este buna in cazul in care folosesti zahar fermentabil 100% - iar zaharul tos stii ca nu este fermentabil 100% si apar reziduuri in bere care iti afecteaza densitatea si evident, cantitatea de alcool (sa nu mai vorbim de gustul dulceag conferit).
Eu personal, am incercat mai multe formule de calcul, pana am ales-o pe aceasta. Aceasta este prezenta si pe multe alte forumuri de afara.
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: ABV - cum calculam cantitatea de alcool din bere

Mesajde Samogon » Mar Feb 15, 2011 9:32 pm

Mai există o formulă care foloseşte diferenţa între Densitatea Iniţială (DI) şi Densitatea Finală (DF) ca fiind cantitatea de CO2 produsă în timpul fermentării. Ştim căci cantitatea de CO2 degajată pentru fiecare gram de alcool produs în timpul fermentării este 1.05 iar densitatea alcoolului este de 0.79 kg/L

Formula este următoarea:

ABV = ((1.05 x (DI - DF)) / DF) / 0.79 x 100

Exemplu:

Densitatea Iniţială = 1.06
Densitatea Finală = 1.02

ABV = ((1.05 x (1.06 - 1.02)) / 1.02) / 0.79 x 100

=> ABV = 5.2
Samogon
 
Mesaje: 120
Membru din: Mie Ian 26, 2011 6:38 pm

Re: ABV - cum calculam cantitatea de alcool din bere

Mesajde Samogon » Sâm Feb 19, 2011 9:49 am

Mai simplu este după formula:

ABV = (DI - DF) x 131

Exemplu:

Densitatea Iniţiala: 1.06
Densitata Final: 1.02

ABV = (1.06 - 1.02) x 131 => ABV = 5.2%

Pentru vin şi cidru se mai practică o formulă:

ABV = (DI - DF) / 7.36

Oricum în cazul vinului sec unde avem o fermentaţie completă se poate calcula şi altfel ştiind că din 17 gramde de zahăr pe litru de must se produce un grad alcoolic. Spre exemplu un must cu 170 grame de zahăr pe litru va avea în final, după fermentaţie, o concentraţia de alcool de 10%.

Acum am văzut că există mai multe formule de calcul a procentului de alcool în masă şi în volume în funcţie de densitatea specifică sau în funcţie de procentul de zahăr.

Întrebarea mea este cum transformăm densitatea unui must în procente de zahăr sau invers? ştie cineva?
Samogon
 
Mesaje: 120
Membru din: Mie Ian 26, 2011 6:38 pm

Re: ABV - cum calculam cantitatea de alcool din bere

Mesajde drinking » Sâm Feb 19, 2011 8:39 pm

Salutare

densitatea la vin se calculeaza dupa formula

Q= ( C % : 100 ) X V

Q= densitatea
C% = concentratia alcoolica
V = volumul

Daca vreti vin eu sunt de fel din Dragasani.
orice cantitate
drinking
 
Mesaje: 40
Membru din: Dum Noi 07, 2010 10:22 am

Re: ABV - cum calculam cantitatea de alcool din bere

Mesajde Samogon » Lun Mar 07, 2011 5:54 pm

Drinking, nu există formulă de calcul a ABV în funcţie de volumul mustului :). Poate ce ai descoperit tu este valabil numai în cazul kit-urilor unde o cantitate fixă de concentrat se dizolvă într-o anumită cantitate de apă. Nu am lucrat niciodată cu kituri şi nici nu am de gând deci nu ştiu cât de practică e formula ta însă în privinţa vinunlui greşeşti.

În schimb am găsit formulele de calcul pe care le căutam. Ştiind densitatea mustului se poate afla procentul de zaharuri. Invers, ştiind procentul de zaharuri din must se poate afla densitatea.

% = 261.3 x (1 - 1 / D)

sau invers:

D = 261.3 / (261.3 - %)

% = procentul de zaharuri din must
D = densitatea mustului
Samogon
 
Mesaje: 120
Membru din: Mie Ian 26, 2011 6:38 pm

Re: ABV - cum calculam cantitatea de alcool din bere

Mesajde drinking » Mar Mar 08, 2011 8:29 pm

Salutare ,

Familia mea face vin de 4 generatii la Dragasani si iti spun ca nu au dat gres pana acum ,
la noi nu se face vin decat de la 700 - 800 de vedre in sus , deci daca nu ar sti ei cum sta treaba cu concentratia alcoolica si cu concentratia de zaharuri in must raportat la densitate nu am mai avea clienti din Elvetia , sau am pierde contractele cu cei
care au cabane vanatoresti , restaurante , crame , etc.
Daca dispuneti de ceva pistari vizitati www.precisa.ro si va puteti dota cu echipamente de laborator , inclusiv alcoolmetru digital
sau densimetru digital , si lista poate continua
drinking
 
Mesaje: 40
Membru din: Dum Noi 07, 2010 10:22 am

Re: ABV - cum calculam cantitatea de alcool din bere

Mesajde drinking » Mar Mar 08, 2011 8:33 pm

Samogon , cum determini tu procentul de zaharuri din must ? :shock:
poate revolutionam si noi tehnologia :lol:
drinking
 
Mesaje: 40
Membru din: Dum Noi 07, 2010 10:22 am

Următorul

Înapoi la Fabricare bere din kit-uri de bere

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 3 vizitatori

cron