Exista studii facute despre influenta calitatii apei asupra calitatii berii.
Legendele spun ca este imperios necesar sa ai o apa extraordinar de buna (reclamele spun "pura" - la ce s-or fi referind?). Am avut experienta sa fac bere atat cu apa de la robinet (din Bucuresti) cat si cu apa plata din comert.
Pentru mine, diferenta nu a fost sesizabila in gustul final al berii. Oricum, berile pretentioase, adica cele belgiene cu alcool de 8%, prefer sa le fabric cu apa plata, cu continut scazut de saruri (eu am ales Bucovina la 5 litri). Tipurile celelalte de bere le-am preparat cu apa de la robinet.
Exista zone din Romania, unde cantitatea de calcar din apa este foarte mare. Am fost in localitatea Feleacu, langa Cluj, unde locuieste un foarte bun prieten de-al meu - sursa de apa este reprezentata de un put sapat in curte; cand pui apa intr-un pahar, este atat de mare cantitatea de calcar incat se ridica la suprafata, ca o pojghita subtire. In astfel de cazuri, sau asemanatoare, recomand folosirea apei plate.
Am uitat sa mentionez ca, in cazul in care folositi apa de la robinet, producatorul ingredientelor de bere recomanda fierberea ei inainte de a o folosi, pentru a elimina cantitatea de clor.