[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
www.fabrica-de-bere.ro • Vezi subiect - ALL GRAIN - Bavarian Hefeweizen
Pagina 1 din 1

ALL GRAIN - Bavarian Hefeweizen

MesajScris: Lun Dec 06, 2010 8:50 am
de Laur
Aceasta reteta am facut-o vineri 3 dec 2010 si acum este in stadiul de prima fermentare.

Cantitatea de bere rezultata: 20 litri
Original Gravity: 1049
Final Gravity: 1010
IBU: 12,8
Color: 3,1
Eficienta: 75%
Alcool: 4,84%
Prima fermentare: 21 zile la temperatura de 18,5°C.

Malt de orz BREWFERM PILS - 1,8 kg
Malt de grau BREWFERM WHEAT LIGHT - 2,5 kg
Hamei TETTNANGER 4,5% - 17 gr - timp de fierbere 60 minute
Hamei TETTNANGER 4,5% - 7 gr - timp de fierbere 10 minute
IRISH MOSS - 10 gr - timp de fierbere 15 minute

Extractia zaharurilor (MASH): in 15 litri de apa la temperatura de 73°C se adauga maltul zdrobit. Se mentine la temperatura de 67°C timp de 60 minute.
La final se face MASH OUT la 75°C.
Sparging (clatirea maltului): cu 19 litri de apa la temperatura de 75°C.
Se obtin astfel 24 litri de must nefiert.
Timp de fierbere 60 minute.
Racirea am efectuat-o cu COUNTERFLOW COOLER.
La final am obtinut fix 20 litri de must de bere.
Drojide folosita: BREWFERM BLANCHE 12 gr.
Chiar daca reteta recomanda prima fermentare la 18,5°C, eu nu reusesc sa obtin o temperatura mai mica de 20°C. Dar oricum, drojida specifica un intreval de temperatura de fermentare cuprins intre 18 si 23°C.
Atat hameiul cat si IRISH MOSS l-am pus in saci de muselina. Am avut astfel placuta supriza sa contact ca IRISH MOSS au atras toate proteinele in saculetul de muselina in care le-am pus, astfel nemairamanand in solutie proteine.
Revin cu detalii ulterior.

Re: ALL GRAIN - Bavarian Hefeweizen

MesajScris: Lun Dec 06, 2010 1:14 pm
de Drosophil
Din cate am citit eu (o sa caut sa vad unde) de temperatura de fermentare depinde foarte mult gustul de banane sau de cuisoare pe care il obtii - mai rece pentru banane, mai cald pentru cuisoare (banuiesc ca undeva intre ca sa fie mai echilibrat). Dar asta in cazul in care ai fi folosit drojdie de weizen. Avand in vedere ca ai pus drojdie de blanche probabil ca o sa aiba mai mult gust de citrice - care apare undeva la 20-22 de grade, deci ar trebui sa fie ok. O sa iasa un hibrid interesant, sa ne tii la curent :)

Re: ALL GRAIN - Bavarian Hefeweizen

MesajScris: Sâm Dec 18, 2010 9:30 am
de Laur
Asa este, temperatura de fermentare are un rol foarte important pentru gustul final al berii.
Cum va spuneam, temperatura a fost de 20°C iar la finalul fermentatiei a fost de 19°C.
Dupa 14 zile fermentatia s-a incheiat asa ca ieri, 17 dec 2010 am purces la etapa a doua de fermentatie: in sticla. Am folosit 160 grame de zahar candel alb pentru cei 20 litri de bere obtinuti, sperand sa aiba o carbonatatie medie spre puternica.
Ciudat insa ca mirosul berii la deschiderea capacului era intepator, as fi zis ca berea s-a acrit (sper sa nu fie asa) dar era practic un miros combinat de usoara acreala intepatoare dar si de drojdie si bere. M-am luat cu pusul berii in sticle si am uitat sa gust un pic de bere. Oricum chiar daca as fi gustat-o si era acra, tot o puneam in sticle sa vad rezultatul final.
In acest caz voi astepta cele 5 zile de fermentatie secundara si o alta perioada de 30 zile. Nu voi rata ocazia de a gusta berea in fiecare saptamana sa vad evolutia.
Reteta spune ca este o bere clasica Bavarian Hefeweizen, similara cu Weihenstephaner Hefeweissbier.

Re: ALL GRAIN - Bavarian Hefeweizen

MesajScris: Joi Feb 10, 2011 2:28 pm
de Laur
Salutare din nou,

Revin cu amanunte cam tarziu, si sharja de bere este cam pe terminate.
Culoare: galben pai, deschis, usor tulbure.
Miros: un miros de malt, usor intepator si acrisor
Gust: aroma de citrice (de grepfruit mai ales), cu o usoara tenta amaruie.
Carbonatatie: moderata
Guler de spuma: circa 1,5 cm dar se disipa in scurt timp.
Alcool: am uitat sa fac masuratorile de rigoare asa ca nu va pot spune exact ce cantitate de alcool are. La prima vedere pare o bere usoara (cineva mi-a spus ca pare o bere de femei) insa, dupa un pahar de bere, simti efectele alcoolului ( eu am resimtit alcoolul dupa un pahar de 330 ml).
O bere foarte interesanta si buna.
Cam asa arata berea.
DSC09022.JPG
Hefeweizen
DSC09022.JPG (61.47 KiB) Vizualizat de 22747 ori

Re: ALL GRAIN - Bavarian Hefeweizen

MesajScris: Mie Feb 16, 2011 2:29 pm
de domnu_mircea
Vreau si eu sa incerc in weekend reteta si sunt curios cum a iesit in comparatie cu Weihenstephaner Hefeweissbier?

Re: ALL GRAIN - Bavarian Hefeweizen

MesajScris: Mie Feb 16, 2011 4:30 pm
de Laur
Daca mai am o sticla cu bere, o sa ti-o trimit sa vezi cum a iesit.

Re: ALL GRAIN - Bavarian Hefeweizen

MesajScris: Joi Feb 17, 2011 3:23 pm
de domnu_mircea
Am gasit un articol lung si interesant despre genul asta de bere:

http://www.byo.com/stories/beer-styles/ ... tly-cloudy

Sper ca nu e problema ca l-am postat aici.

Re: ALL GRAIN - Bavarian Hefeweizen

MesajScris: Joi Feb 17, 2011 4:39 pm
de Laur
Nu este o problema. Incercam sa adunam cat mai multe informatii folositoare, atat din surse eterne cat si din experiente ale berarilor amatori romani.