Spraymalt de cea mai buna calitate.
Culoare: 8 EBC.
Ce este extractul de malt?
Extractul de malt este, asa cum ii este si denumirea un extract din malt de orz. Cand fabricati bere din extract de malt nu mai trebuie sa parcurgeti etapa de extractie a zaharurilor, cunoscuta si ca etapa de MASHING; trebuie doar sa fierbeti mustul conform retetei. Procedeul de fabricare a berii folosind extractul de malt este foarte raspandita in SUA si se numeste procedeul MINI-MASH sau PARTIAL MASH.
Extractul de malt poate fi sub forma de pudra (SPRAYMALT sau DME = Dried Malt Extract) sau sub forma lichida.
Trebuie sa aveti in vedere ca 1 kg de malt de orz nu contine aceeasi cantitate de zaharuri ca si 1 kg de extract de malt:
- 1 kg spraymalt = 1,6 kg malt de orz
- 1 kg malt de orz = 0,62 kg spraymalt
- 1 kg malt extract lichid = 0,8 kg spraymalt
- 1 kg malt extract lichid = 1,3 kg malt de orz
Folosirea extractului de malt la fabricarea unui starter de drojdie:
Dizolvati 100 gr spraymalt in 800 ml apa. Fierbeti amestecul timp de 5 minute apoi lasati-l sa se raceasca pana la 20-25°C. Turnati lichidul intr-un balon Erlenmeyer igienizat sau intr-o sticla, su o supapa de evacuare CO2 si la final, adaugati drojdia.
Spraymalt-ul imbunatateste calitatea oricarui kit de bere daca este folosit in locul zaharului tos obisnuit. Ca rezultat final veti obtine beri care sunt mai putin "seci" (dry), cu o aroma mai bogata, o corpolenta marita iar gulerul de spuma este mai persistent si consistent.
Spraymalt-ul este higroscopic - atrage si absoarbe umezeala din aer. De aceea este foarte important sa il depozitati intr-o zona uscata si racoroasa. Odata desfacut, pachetul de spraymalt trebuie inchis rapid si cu cat mai putin aer in interior.
Sugestii de folosire spraymalt:
1. inlocuiti cantitatea de zahar tos din reteta cu 50/50: jumatate zahar tos si jumatate spraymalt. Berea obtinuta va avea o calitate si un gust imbunatatit.
2. inlocuiti toata cantitatea de zahar tos cu spraymalt. De retinut: cand faceti aceasta modificare a retetei, trebuie sa folositi drojdia sosita cu kit-ul de bere (Brewferm Top) pentru a obtine rezultatele dorite. Folosind aceasta reteta veti obtine o bere de foarte buna calitate si va va transforma orice kit de bere standard intr-un kit de bere premium cu un procent ridicat de malt.
3. adaugati 500 gr spraymalt pe langa 1 kg de zahar tos specificat in reteta kit-ului de bere (valabil pentru retetele in care se foloseste 1 kg zahar tos). Nu numai ca va adauga un plus de malt gustului final al berii ci va mari cantitatea de alcool fara a altera caracterul ei natural. Aceasta modificare va ridica cantitatea de alcool cu circa 20%.
Oricare reteta veti urma, fiti siguri ca veti produce o bere mult mai buna decat una obisnuita din kit-uri, usor si economic.