[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
www.fabrica-de-bere.ro • Vezi subiect - ABV - cum calculam cantitatea de alcool din bere

ABV - cum calculam cantitatea de alcool din bere

Re: ABV - cum calculam cantitatea de alcool din bere

Mesajde Laur » Mar Mar 08, 2011 9:54 pm

Acest topic ar trebui mutat in sectiunea profesionistilor :lol: .
Daca un incepator ar citi ce s-a scris mai sus, cu siguranta nu ar intelege mare lucru. Formule peste formule, care mai de care sa se contrazica cu cealalta.
Probabil ca fiecare dintre voi, Drinking si Samogon aveti dreptate. Nu am verificat veridicitatea formulelor si nici n-o voi face.
La inceputul acestui topic am postat un tabel pentru determinarea ABV-ului in conditii casnice, tabel usor de folosit, cred eu, de majoritatea berarilor amatori din Romania care au descoperit acest hobby de curand.
Daca ne inspiram din formulele scrise de berari experimentati pe site-uri straine sau cautam formule din manualele de specialitate, cu siguranta ajungem sa descoperim ca o masuratoare exacta presupune luarea in calcul a nu-stiu-cati parametri, pusi in formule stufoase.
Deci, fiti blanzi cu berarii incepatori.
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: ABV - cum calculam cantitatea de alcool din bere

Mesajde Samogon » Joi Mar 10, 2011 9:51 am

Drinking, cât vin sau bere a făcut fiecare de aici nu poate verifica nimeni, aici suntem doar nickname-uri, singurele arme cu care luptăm sunt posturile ce le lăsăm în urmă. Nu înţeleg nelămurirea ta, poţi afla procentul de zaharuri din must ştiind densitatea, aplicând formula: [(D-1) / D ] x 261.3 unde "D" este densitatea. Ce-i aşa complicat? Însă tu nu ne-ai lămurit cum e cu densitatea vinului în funcţie de volumul mustului, :lol: dar mai bine lasă...

Laur, dacă făceai o verificare cu formulele ce le-am postat eu, aflai că nu se contrazic deloc, dimpotrivă, se confirmă una pe alta. Nu înţeleg cum poţi spune că se contrazic din moment ce singur susţi că nu ai verificat veridicitatea formulelor şi nici nu ai de gând? Nu amesteca te rog ce am scris eu cu ce a scris drinking sau alţii. Formulele postate de mine sunt culese din cărţi şi saituri seriose şi verificate practic de nenumărate ori. Nu mă apuc să postez formule aberante îndelung cugetate şi deduse după câteva sticle de vin sau bere. Am şi dat explicaţii şi exemplul acela pentru a înţelege mai bine. Cine vrea poate culege ceva bun din ce am scris eu.
Samogon
 
Mesaje: 120
Membru din: Mie Ian 26, 2011 6:38 pm

Re: ABV - cum calculam cantitatea de alcool din bere

Mesajde Laur » Joi Mar 10, 2011 11:32 am

Samogon, eu nu am raspuns doar lui Drinking sau doar tie. Eu v-am spus amandurora ca va "bateti" in formule, va contraziceti in idei (imi pare rau daca s-a inteles ca am spus ca va contraziceti in formule, sau ca formulele se contrazic - nu asa am vrut sa sune) ceea ce nu este rau deloc. Voi stiti foarte multe despre fermentatia berii si a vinului, si va suna familiar termenii si formulele folosite. Dar cititorii forumului sunt in mare parte "invatacei" (si sper sa nu supar pe nimeni) si cred ca trebuie sa le oferim informatii treptat-treptat, mai ales daca este vorba despre informatii specializate.
Ca si concluzie, ne bucuram sa va avem pe forum pe amandoi si asteptam noi infomatii de la voi, daca se poate, cu multe detalii.
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: ABV - cum calculam cantitatea de alcool din bere

Mesajde drinking » Lun Mar 14, 2011 7:50 pm

salutare

Nu inteleg draga samogon de unde ai luat 261,3 si ce reprezinta ?
drinking
 
Mesaje: 40
Membru din: Dum Noi 07, 2010 10:22 am

Re: ABV - cum calculam cantitatea de alcool din bere

Mesajde Samogon » Mie Mar 16, 2011 5:32 pm

261,3 este o constantă cu ajutorul căreia se calculează gradele Brix. Gradele Brix măsoară conţinutul de zahăr al unei soluţii. Un grad Brix corespunde unui gram de zahăr dizolvat în 100 grame de soluţie, sau procentul în masă.

Aplică formula şi o să vezi că funcţionează.

Altă formulă care foloseşte scara Plato ar fi aşa: P* = (D x 259 - 259) / D , unde "P*" reprezintă gradele plato iar "D" este densitatea. Scara Plato este similară cu scara Brix şi măsoară procentul de zahăr în masă dizolvat într-o soluţie. De exemplu o soluţie cu 25* Plato este o soluţie care conţine 25% zahăr şi 75% apă. Ambele folosesc densitatea specifică şi se măsoară cu hidrometrul sau refractometrul, diferenţele între ele fiind legate doar de temperatură. În brewing se foloseşte mai mult scara Plato. Mai multe găseşti dacă îl întrebi pe gogu despre ce este scara Brix, Plato sau Balling, despre relaţia SG - % zahăr - ABV, şi altele. Spor la căutat!
Samogon
 
Mesaje: 120
Membru din: Mie Ian 26, 2011 6:38 pm

Re: ABV - cum calculam cantitatea de alcool din bere

Mesajde drinking » Dum Mar 20, 2011 7:22 pm

Salutare
Draga samogon , ceea ce zici tu cu gradele brix ,
este acelasi procedeu folosind si un refractometru cum am vazut la service la o revizie cu masina , mecanicu a pus putin lichid de racire
din vasul de expansiune al masinii pe o lentila si sa uitat in lumina ca sa imi spuna la cate grade celsius cu minus rezista antigelul meu.
Dar sa stii ca totusi exista o diferenta daca folosesti constanta aceasta , ce faci cand ai mai multe soiuri de vita de vie pe care le culegi in acelasi timp ? ca de ,...trebuie sa culegem via :shock: zic unii . Eu zic ca nu toate soiurile se coc in acelasi timp , nu toate au acelasi continut de zaharuri , fermenteaza la temperaturi diferite si unele trebuiesc ajutate in procesul de fermentare cu drojdie de vin cand continutul de zahar este mare , dar valoarea nu pot sa ti-o spun , asta este secret de fabricatie :lol: in schimb daca vrei drojdie de vin vezi ca are Laurentiu la vanzare .
asa ca fiecare cu parerea lui , tu cu gradele brix , eu cu mostenirea de la strabunicii.
apropo de unde esti ? ca poate iti aduc un vin sa vezi cum e , nu iti cer bani pe el.
Mai nou acum la noi in sat vine un francez care cumpara vin facut din mere , poate crezi ca este o tampenie , am facut si eu si toata productia a fost vanduta la Bran , la o pensiune la domnul Mihai cel care are prima cabana de langa partia de schii Zanoaga ; si toti turistii lui au fost placut incantati , daca ai drum pe la Bran nu ezita sa vezi ce marfa am.
drinking
 
Mesaje: 40
Membru din: Dum Noi 07, 2010 10:22 am

Re: ABV - cum calculam cantitatea de alcool din bere

Mesajde Fispas » Dum Mai 19, 2013 7:54 pm

eu am facut o greseala! am masurat densitatea imediat dupa ce am pus drojdia, pana sa pun capacul la vas. cat de grava e greseala?
pe de alta parte, temperatura mustului avea fix 20 de grade celsius, si am vazut ca formula de corectie a densitatii, da o valoare diferita atunci cand temperatura de masurare este egala cu cea de calibrare, lucru care ma pune pe ganduri. daca am 20 de grade, nu trebuie sa fie corectata, deci trebuie sa arate o valoare identica, nu?
Fispas
 
Mesaje: 14
Membru din: Joi Feb 14, 2013 9:53 pm

Anterior

Înapoi la Fabricare bere din kit-uri de bere

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 13 vizitatori

cron