caiafa scrie:Tehnic vorbind zahărul candel este zahăr invertit şi este produs din zahăr tos.
Teoretic zahărul candel ar trebui să conţină fructoză şi glucoză în loc de sucroză, permiţând astfel drojdiei să îl folosescă fără să producă enzime. În practică însă, o drojdie sănătoase nu are absolut nicio problemă să facă asta.
Caiafa, acest subiect este deschis in sectiunea incepatorilor, iar drojdiile din kit-uri nu sunt la fel ca cele lichide pe care le folosesti tu, eu sau alti berari avansati. Nu stiam ca zaharul candel este un zahar invertit. Cand spuneam ca exista diferente intre zaharul tos si cel candel, ma refeream la modalitatea de cristalizare si la faptul ca la rafinarea zaharului tos nu se folosesc tocmai substante benefice sanatatii (informatia o am de la un inginer chimist - nu cunosc detaliile procesului de fabricare al zaharului tos, probabil mi-as prinde urechile printre denumirile substantelor chimice folosite, mai ales ca in scoala nu mi-a placut chimia). E drept ca niciun zahar nu este behnefic organismului dar eu ma refeream ca zaharul candel este mai putin daunator decat celalalt.
caiafa scrie:Cât despre beneficiile despre sănătate, niciun fel de zahăr nu este benefic, dar produsele nerafinate sunt mai puţin dăunătoare.
În acelaşi timp, cu procedeele moderne de rafinare nu cred că reprezintă un pericol pentru sănătate niciun fel de zahăr (altele decât cele care vin de la faptul că este zahăr).
Cand spuneam ca exista diferente intre zaharul tos si cel candel, ma refeream la modalitatea de cristalizare si la faptul ca la rafinarea zaharului tos nu se folosesc tocmai substante benefice sanatatii (informatia o am de la un inginer chimist - nu cunosc detaliile procesului de fabricare al zaharului tos, probabil mi-as prinde urechile printre denumirile substantelor chimice folosite, mai ales ca in scoala nu mi-a placut chimia). E drept ca niciun zahar nu este benefic organismului dar eu ma refeream ca zaharul candel este mai putin daunator decat celalalt.
Iar despre procedeele moderne de rafinare (la fel ca toate procedeele moderne de procesare), permite-mi ca eu sa am rezerve legate de folosirea unor substante mai putin prietenoase sanatatii umane - metodele de procesare industriala, dupa cum stim cu totii, pun accentul pe diminuarea costurilor de productie, pe scurtarea timpilor de productie si pe maximizarea veniturilor.
Comparativ cu retetele kiturilor de bere, unde producatorul face referire la folosirea zaharului tos, toate retetele pe care le-am vazut (aici ma refer la ALL GRAIN) folosesc zahar candel, sirop de zahar candel, sirop de porumb, glucoza.