[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
www.fabrica-de-bere.ro • Vezi subiect - Fermentare completa?

Fermentare completa?

Re: Fermentare completa?

Mesajde redscoobyy » Joi Mai 18, 2017 2:13 pm

Pana la urma, dupa inca 2 zile nivelul apei s-a stabilizat si am pus berea la sticle.
Inca nu stiu ce a iesit; vedem peste cateva saptamani :D
redscoobyy
 
Mesaje: 2
Membru din: Mar Mai 09, 2017 1:01 pm

Re: Fermentare completa?

Mesajde mmrazvan » Lun Iun 19, 2017 5:59 am

Buna ziua,
Am si eu cateva intrebari in legatura cu fermentarea.
Am pus la fermentat un kit Muntons Yorkshire bitter, dar camera in care am tinut recipientul de fermentare avea temperatura de 16 - 17 grade Celsius.
Bineinteles, am uitat sa masor gravitatia initiala.
Dupa o zi, fermentatia era foarte puternica, iar apoi a scazut, mentinandu-se constanta, cu bule la 2-3 minute.
Problema este ca, dupa aproape 4 saptamani inca fermenteaza.
Am masurat gravitatia de trei ori pana acum:
G_20170602.jpg
2017 06 02
G_20170602.jpg (19.03 KiB) Vizualizat de 14336 ori

G_20170610.jpg
2017 06 10
G_20170610.jpg (37.35 KiB) Vizualizat de 14336 ori

G_20170618.jpg
2017 06 18
G_20170618.jpg (49.08 KiB) Vizualizat de 14336 ori


Intrebarea mea este : mai trebuie lasata la fermentat, (in indicatiile kitului nu am gasit trecuta gravitatia finala.)
Oare nu s-a stricat dupa atata timp de fermentare? Am gustat-o si parca e "sifonata".
mmrazvan
 
Mesaje: 3
Membru din: Joi Mar 09, 2017 12:55 pm

Re: Fermentare completa?

Mesajde Laur » Sâm Iul 08, 2017 5:26 pm

Densitatea indicata pentru imbutelierea berilor din kit-uri este 1.010. Insa poti imbutelia si daca densitatea este 1.012 sau 1.008.
Densimetrul iti spune ce se intampla cu fermentatia berii.
Din poza nr 3 se vede ca ai avea o densitate in jururl valorii 1.012.

Si sa le raspund celor care intreaba de ce dupa 2 saptamani nivelul apei din supapa de evacuare CO2 nu se egalizeaza: Pe timpul fermentatiei, presiunea CO2 din interiorul vasului de fermentat este mare si dioxidul de carbon iese prin supapa. Dupa terminarea fermentatiei, in bere mai ramane CO2 dizolvat si tinde sa iasa din solutie insa nu mai are o asa de mare presiune incat sa iasa si prin supapa. Capacul insa ramane bombat iar nivelul apei din supapa nu este egal in cele doua compartimente.
Aceste aspecte ne pot induce in eroare si vom crede ca fermentatia nu s-a incheiat.
Asa cum am mai spus si in alte topicuri, terminarea cu exactitate a fermentatiei ne-o spune masurarea densitatii berii - asadar, va recomandam sa aveti un densimetru cu care sa puteti face masurarea berii. Pentru berile din kit-uri, fermentatia este incheiata daca valoarea densitatii berii este in jurul valorii 1.010 (max 1.012).
Oricum, chiar daca diferiti producatori spun ca berea fermenteaza in 3-4 zile, recomandarea noastra este ca imbutelierea sa se efectueze dupa minim 10 zile de la pornirea fermentatiei, in cazul in care masurarea densitatii o permite.
O durata mai mare de fermentare este de preferat uneia mai scurta. Berile din grane le las la fermentat (pana le imbuteliez) minim 2 saptamani.
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: Fermentare completa?

Mesajde silviu » Vin Sep 27, 2024 7:15 am

Salutare,
Am si eu o problema care nu-mi da pace nicicum. Am pus la fermentat Imperial Stout de la Brewferm in data de 15 septembrie si de atunci tot fermentează. Am măsurat densitatea berii si nu este deloc cum m-am așteptat: 1030. Densitatea inițială a fost de 1070 care este exact cu ceea ce scrie in instrucțiuni, insa trebuie sa ajungă la valoarea de 1015. Oare de ce durează atât de mult timp? Am gustat berea si nu pare sa fie acra, asta mă duce cu gândul ca nu e stricată. Am respectat toți pașii din instrucțiuni, dar tot nu pricep de ce nu s-a terminat fermentarea.
silviu
 
Mesaje: 2
Membru din: Sâm Aug 31, 2024 11:54 am

Re: Fermentare completa?

Mesajde Laur » Lun Sep 30, 2024 1:41 pm

Ai rabdare cu drojdia si fermentatia se va incheia.
Uneori se intampla ca drojdia (din diferite motive) sa fermenteze pentru o perioada mai indelungata. Alteori fermenteaza foarte rapid.
Mare atentie: odata cu scaderea temperaturii de fermentare, perioada de fermentare se prelungeste.
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: Fermentare completa?

Mesajde silviu » Dum Oct 06, 2024 4:04 pm

într-una din zile Îmi era teama ca temperatura sa nu depaseasca 25 de grade si am pus câteva PET-uri de 1L cu apa îngheață lângă recipientul de fermentare, timp de câteva ore bune. Apoi, berea se oprise din fermentat câteva zile. Nu am știut ce sa fac si am agitat un pic găleata si a început sa fermenteze din nou in scurt timp. De atunci, berea fermentează așa încet si sper ca in câteva zile sa ajungă la valorea specificata de 1.015. Am măsurat astăzi densitatea si a ajuns doar la 1.020.
Probabil acea răcire brusca a "adormit" drojdia.
Ultima oară modificat de silviu pe Dum Oct 06, 2024 6:42 pm, modificat de 2 ori în total.
silviu
 
Mesaje: 2
Membru din: Sâm Aug 31, 2024 11:54 am

Anterior

Înapoi la Fabricare bere din kit-uri de bere

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori

cron