[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
www.fabrica-de-bere.ro • Vezi subiect - am oprit din prostie fermentatia

am oprit din prostie fermentatia

am oprit din prostie fermentatia

Mesajde ciresel » Mar Iul 26, 2011 10:44 am

buna ziua tuturor!
am luuat si eu un kit de bere.l am pus sa fermenteze la 19 grade cum scria si pe pliant.a fermentat 7 zile.in a 7 a zi scotea cam 3 bule la juma de minut.pe pliant scria ca tre sa fermenteze max 6 zile
.asa ca in prostia mea am zis sa mut in casa butoiul de fermenatie,unde i mai cald.doar ca in casa nu a mai vrut deloc sa fermenteze(vibratii sau temperatura de 4 grade mai mare?)
densimetru nu am!oare sa o trag in sticle?ce probleme pot fi daca am oprit fermentaia ?
ciresel
 
Mesaje: 4
Membru din: Mar Iul 26, 2011 10:37 am

Re: am oprit din prostie fermentatia

Mesajde Laur » Mar Iul 26, 2011 11:15 am

Salut,

Temperatura mica (19 grade) face ca durata fermentatiei primare sa creasca. In instructiuni se specifica un interval de temperatura in care este indicat sa fermenteze: 18 - 25 grade Celsius.
Faptul ca doar l-ai mutat dintr-un loc in altul nu a avut cum sa "strezese" drojdia si sa se opreasca din fermentat. Fie la mutare a iesit o mare cantitate de CO2 din interior si acum se reface fie s-a intamplat sa se pericliteze etanseitatea recipientului. Verifica etanseitatea recipientului si vezi sa nu scape pe unde CO2. Cum este acum nivelul apei din cele 2 camere ale supapei de evacuare CO2? Sau cum ti-ai dat seama ca nu mai fermenteaza.
Te rog sa ne dai mai multe detalii, eventual si cu poze sa te putem ajuta.
Parerea mea este ca dupa mutare recipientul nu-ti mai indica faptul ca berea inca mai fermenteaza.
Nu intra in panica, o rezolvam noi intr-un fel.
Bafta!
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: am oprit din prostie fermentatia

Mesajde ciresel » Mar Iul 26, 2011 12:07 pm

Multumesc d-lui laur pe rapiditatea cu care a raspuns!Am ramas placut surpins sa vad ce profesionist lucreaza cu clientii produselor lui!
Si acum cu berea buclucasa:pt ca m am zgarcit la bani nu am luat si kitul de bere,asa ca am pus o canistra de plastic cu furtun si un pahar cu apa.Totul este etans pt ca daca presez un pic bidonul face presiune si iese bule in pahar.dar altele nu mai ies...indata se fac 24 de oresi nicio bula micuta nu am vazut.Cand ajung aasa o sa postez si niste poze.Deasemenea am si gustat lichidul din interior;are gust un pic de bere dar are gust si de drojdie!
ciresel
 
Mesaje: 4
Membru din: Mar Iul 26, 2011 10:37 am

Re: am oprit din prostie fermentatia

Mesajde Laur » Mar Iul 26, 2011 12:33 pm

Suntem o comunitate de pasionati ai berii, nu simpli clienti si vanzatori. Cei care au experienta mai vasta sunt "datori" sa vina in ajutorul celor mai putin experimentati. Inca ceva: eu sunt simplu Laur. Cred ca putem lasa politeturile de acest gen deoparte.
Revenind la berea buclucasa, nu stiu exact ce s a intamplat dar eu zic sa mai astepti un pic sa vezi daca mai continua fermentatia. In acest caz ti ar fi fost de ajutor un densimetru- cu el ai fi masurat densitatea berii si ai fi putut compara cu valoarea corecta in cazul finalizarii fermentatiei primare.
Daca tot nu mai pleaca fermentatia, cred ca este SAFE sa imbuteliezi berea peste cateva zile.
Ce kit de bere ai facut?
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: am oprit din prostie fermentatia

Mesajde caiafa » Mie Iul 27, 2011 7:16 am

Legat de instrucţiunile cu care vin kiturile, este cel mai bine să ignori ce spun despre timpul de fermentaţie. La berile normale eu las să fermenteze 2 -3 săptămâni. Deşi practic este posibil să îmbuteliezi şi la 5-7 zile, vei putea observa că o bere care a stat la fermentat mai mult este gata mai repede şi are un gust mai bun după îmbuteliere. Când fermentaţia activă încetineşte, nu mai scoate CO2, nu înseamnă că drojdia nu mai face nimic. După etapa de fermentaţie activă drojdia consumă toţi produşii care uneori dau un gust naşpa din bere.
caiafa
 
Mesaje: 51
Membru din: Sâm Apr 02, 2011 2:34 am

Re: am oprit din prostie fermentatia

Mesajde ciresel » Vin Iul 29, 2011 6:06 am

Pentru ca nu a mai scos nicio bula am decis sa trag berea n sticle.cu ocazia asta am si degustat o un pic.
Trebuie sa recunosc ca seamana un pic la gust cu berea neagra dar este mult mai amara.Is curios daca amareala este data de drogdie si daca dupa macerare va mai disparea.kitul este MUNTONS SCOTTISH STYLE HEAVY ALE
ciresel
 
Mesaje: 4
Membru din: Mar Iul 26, 2011 10:37 am

Re: am oprit din prostie fermentatia

Mesajde Laur » Vin Iul 29, 2011 12:13 pm

Drojdia nu da amareala ci doar gust de drojdie.
Amareala din bere se va mai atenua in perioada de maturare. Acum, dupa ce ai imbuteliat-o, tii sticlele la temperatura camerei circa 4-5 zile apoi le muti intr-un loc unde ai o temperatura de maxim 12-14 grade Celsius (recomandat este o pivnita sau un beci). In perioada de maturare, sticlele de bere pot fi tinute si intr-un frigider.
Da-ne de stire cum a fost la gust prima bere.
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: am oprit din prostie fermentatia

Mesajde sam42 » Mar Aug 02, 2011 3:28 pm

Salutare tuturor!

Ma bucur sa vad cum a evoluat aceasta comunitate a pasionatilor de bere.
Am gasit cu usurinta pe acest forum - in topicul de fata - raspuns la intrebarea pe care ma pregateam sa o adresez. Problema mea este urmatoarea: berea pusa la fermentat a intrat deja in a 12-a zi de fermentatie primara. Am mai incercat pana acum tot felul de sortimente, atat din kit-uri Brewferm, cat si Muntons, si fermentatia a fost conform descrierii din instructiunile de folosire: de cele mai multe ori a durat 7 zile, uneori chiar mai putin.
De data aceasta am zis sa produc un Muntons GOLD Continental Pilsner de 3 kg., fara adaos de zahar pentru fermentatia primara. Si iata ca au trecut 11 zile de cand fermenteaza la un pic peste 25 de grade, iar drojdiile par inca active. Mai produc o bolboroseala cam la 90 de secunde, ca si in cazul relatat de Ciresel, si asta de vreo doua zile incoace, fapt ce m-a retinut sa le opresc din treaba, si sa le mut cu bere cu tot in sticle, asa cum eram tentat :) . Acum, citind postul lui Caiafa, am hotarat sa le mai las sa munceasca, chiar si asa, fara spor, daca nu e nici un pericol ca berea sa "vireze" spre bors sau zeama de varza :D. Pot sa va spun ca am gustat un pic din cilindrul densimetrului, dupa ce i-am masurat densitatea, si nu are deloc un gust rau. Doar ca in suspensie se pot vedea drojdii nesedimentate inca, iar densitatea - corectata cu temperatura, conform tabelului - este aprox. 1015, ceea ce ma face sa cred ca ar mai fi loc de fermentat. Imi pare rau doar ca nu am masurat densitatea initiala a mustului, dar la vremea respectiva mi-am zis ca nu am cum sa gresesc, caci am facut atatea "sarje" de bere si nu am ratat nici una.
Si as avea totusi o intrebare: cat de exact credeti ca este termometrul acela "panglica" care se lipeste pe vasul de fermentare? Intreb asta pentru ca al meu arata, inca din prima zi, 25-26 de grade, pe cand doua termometre de camera plasate in incaperea in care fermenteaza indica 24 de grade constant.
Ma inarmez cu multa rabdare si va tin la curent cu ce s-a mai petrecut.
Ultima oară modificat de sam42 pe Mar Aug 02, 2011 8:43 pm, modificat 1 dată în total.
sam42
 
Mesaje: 1
Membru din: Mie Mai 05, 2010 1:06 pm

Re: am oprit din prostie fermentatia

Mesajde Laur » Mar Aug 02, 2011 7:14 pm

Daca densitatea este 1015 inseamna ca fermentatia se apropie de final.
Uneori se intampla ca doua fermentatii sa difere mult ca si durata. Aici intervin tot felul de factori: temperatura, cat de bine s-a amestecat inainte de punerea drojdiilor (pentru oxigenarea mustului), cat de bine s-a rehidratat drojdia, si lista cred ca poate continua.
Important este de stiut ca daca lasati o bere sa fermenteze fara a o deranja (aici ma refer la faptul de a nu umbla la capac) ea poate sta 2-3 saptamani fara a se altera la gust.
Legat de corectitudinea temperaturii indicate de termometrul banda, iti pot spune ca acesta arata temperatura corect. Ceea ce observi tu in primele zile ale fermentatiei este temperatura mustului, adica o temperatura cu 1-2 grade mai mare decat mediul ambiant. Dupa primele zile de fermentare, vei observa ca temperatura mustului si cea a mediului ambiant se egalizeaza.
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: am oprit din prostie fermentatia

Mesajde ciresel » Sâm Aug 20, 2011 3:39 pm

buna seara tuturor berarilor amatori!
Revin u pareri despre primul meu kit si vreau sa spun ca a iesit o bere minunata,desi la inceput credeam ca am stricat o.Timpul de limpezire modifica si cizeleala mult gustul berii,asa ca la final a iesit o bere deosebita.Ce i drept,un pic amara pt berea noastra obisnuita din romania dar cu un gust adevarat de bere.Ce mi a placut mie el mai mult este,ca desi este o bere tare(am facut 20 de l in loc de 23-deci a iest mai tare,cred ca undeva pela 7%)nu se simte deloc gustul de alcool,ca la berile din comert.
Am vz ca la BREWFERM variaza cantitate de bere care se poate face la un kit.care este diferenta intre cantitatea max si min?
ciresel
 
Mesaje: 4
Membru din: Mar Iul 26, 2011 10:37 am

Următorul

Înapoi la Fabricare bere din kit-uri de bere

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori

cron