In cadrul retetei fiecarui tip de bere, fie ea englezeasca sau belgiana, se gasesc doua cantitati de zahar ce trebuie adaugate in timpul procesului de fabricare: prima cantitate corespunde primei etape de fermentare si, o a doua cantitate de zahar ce corespunde celei de a doua etape de fermentare (fermentarea in sticla).
Fiecare producator indica folosirea zaharului obisnuit, din comert. Exista totusi, specificatii care recomanda diferite tipuri de indulcitori.
DE exemplu, BREWFERM recomanda folosirea zaharului candel (zahar brut zdrobit) in loc de zaharul tos, caz in care se foloseste o cantitate marita cu 5% fata de cea specificata in reteta. Deasemenea, am citit prin anumite forumuri ca, unii berari amatori folosesc diferite extracte de malt sub forma de pulbere.
Cei de la MUNTONS recomanda folosirea atat a zaharului candel, cat si a unui indulcitor produs de acestia ("beerkit enhancer" - contine 50% extract de malt si 50% glucoza), indulcitor care, confera si proprietati suplimentare berii: asigura un guler de spuma mai mare si adauga un plus de aroma. Acesta se foloseste in aceeasi cantitate ca zaharul din reteta.
Din experienta proprie, va pot spune ca, de mai mult de o luna, folosesc zahar candel (impreuna cu folosirea numai a apei plate din comert BUCOVINA - am scris de ea in topicul viewtopic.php?f=30&t=13 ) si calitatea berii obtinute este simtitor imbunatatita.
Acum ramane la latitudinea voastra ce veti folosi.