de Melesmeles » Mie Feb 09, 2011 10:41 am
Salutare !
Scuze ca nu am fost suficient de explicit.
E vorba de doua sarje de bere aici.
1. O sarja care e in sticle, cea fara acid - care e facuta din Muntons Premium Irish Style Stout. - la care am pus zahar tos din comert ...ca sa ii raspund lui "drinking".... si care dupa cum am scris mai sus am mutat-o din nou la cald pentru ca peste etapa asta sarisem.
Povestea cu berea asta e de fapt mai lunga. Am zis sa nu scriu tot aici ca sa nu va plictisesc. Acu totusi o sa detaliez...ca sa nu faceti ce am facut eu. E un sir mai lung de greseli care a dus de fapt la zeama de care povesteam. Daca totusi va plictisesc ...dati-i cu skip.
a. Greseala nr. 1 - dupa ce am topit zaharul ala in apa fiarta si am amestecat mustul cu drojdia....surpriza.... am vazut ca din recipient picura pe la robinet...m-am spalat pe maini pan la cot si am bagat mana in vas si am incercat sa mai strang robinetul. Am tot strans si tot strans si el tot picura. Uitasem de garnitura....bravo mie...baiat destept. Asa ca am sterilizat o oala mare, am varsat tot mustu in oala, am pus garnitura si apoi inapoi mustul. Fermentatia a durat multisor...vreo 10 zile daca imi aduc bine aminte.
b. Greseala nr. 2 - la imbuteliere am uitat sa igienizez capacele. Nu stiu daca din cauza asta e dar berea turnata in pahar are un un fel de pete, ca o pojghita inghetata, sau ceva cam ca niste pete de motorina pe o suprafata de apa ....nu stiu cum sa descriu mai bine, poate fac niste poze si le postez.
Ideea ca nu stiu daca se mai alege ceva din berea asta. O sa vedem daca mai face ceva CO2 cand o mut la cald.
2. A doua sarja care e acum la fermentatia primara - care e facuta din Muntons Gold Imperial Stout - la care nu am pus nici un fel de zahar la fermentatia primara. Pentru fermentatia in sticle am de gand sa folosesc indulcitor Muntons. O sa fie mai complicat pentru ca nu am recipient de amestecare...dar sper sa ma descurc.
Trebuie sa ii mai raspund lui laur cu privire la supapa de CO2. Cea pe care o am eu are capatul desfacut si nu seamana cu cele de pe site ca si forma. Ma gandesc ca de aici vine problema. Nefiind acoperita, si neavand doua camere, atunci cand trag berea, se modifica volumul aerului din recipientul de fermentare, si trage aer de afara, impingand si apa care mai e in supapa de CO2. Tocmai am primit supapa de CO2 de la laur. La urmatoarea sarja de bere o sa o folosesc. Poate reusesc sa postez niste poze cu supapa asta a mea.
Spor la berarit !
He who drinks beer gets drunk. He who gets drunk sleeps. He who sleeps cannot commit sin. He who commits no sin goes to heaven. So drinking beer is the road to heaven.