[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
www.fabrica-de-bere.ro • Vezi subiect - MUNTONS - Irish Stout

MUNTONS - Irish Stout

Re: MUNTONS - Irish Stout

Mesajde Laur » Dum Feb 13, 2011 6:58 pm

Densitatea era sub 1.050?????? Sper ca nu am inteles bine.
Din cunostintele mele, fermentatia berii se termina cand densitatea scade pana la 1.010 - 1.005. Bineinteles, cu tolerantele de rigoare (daca este 1.012 nu e o mare tragedie).
Initial, berea are o densitate in functie de reteta. Pe kit se specifica densitatea initiala (OG) si poate fi de la 1.070 pana la 1.040).
S-ar putea sa nu fie calibrat bine densimetrul.
Daca nu mai scoate bule deloc, cred ca poti imbutelia. De regula recomand masurarea densitatii finale a berii dar, in cazul tau, am mari indoieli ca functioneaza bine densimetrul.
Spor la berarit!
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: MUNTONS - Irish Stout

Mesajde Melesmeles » Lun Feb 14, 2011 7:17 am

Salut !
Scuze, n-am pus zero-ul unde trebuia. Deci in mesajul anterior 1.050 = 1.005.

Cele bune !
He who drinks beer gets drunk. He who gets drunk sleeps. He who sleeps cannot commit sin. He who commits no sin goes to heaven. So drinking beer is the road to heaven.
Melesmeles
 
Mesaje: 20
Membru din: Lun Ian 31, 2011 8:24 pm

Re: MUNTONS - Irish Stout

Mesajde Laur » Lun Feb 14, 2011 1:37 pm

Mda, pare ca masoara bine.
Daca fermentatia s-a oprit, poti trece la imbuteliere.
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: MUNTONS - Irish Stout

Mesajde drinking » Lun Feb 14, 2011 7:06 pm

Salutare tuturor berarilor ,
Draga prietene Melesmeles , daca te uiti prin forum , nu mai stiu exact pe la ce sectiune am scris
referitor la fermentatia primara . Am patit cu un kit de COOPERS STOUT ca fermentatia sa dureze aproape o luna fara cateva zile , ma disperase , nu mai stiam ce sa fac , si pana la urma am asteptat sa nu mai scoata nic macar o bula de co2 , dar sa stii ca am asteptat ceva :lol: si pana la urma fermentatia s-a oprit , am tras berea in sticle , am avut o oarecare teama ca nu va mai fermenta in a doua etapa , deoarece era super limpede , foarte curata a iesit berea la un test pe hartie de turnesol , nu imi venea sa cred . Dupa 9 zile am desfacut prima sticla si am fost nu incantat ci foarte incantat , berea a avut un gust bun , dupa 2 saptamani de maturat drojdia de bere depusa pe fundul sticlei era foarte putina , gustul specific stout si ABV se apropia de 4,5% deci , concluzia mea este ca : cu cat berea fermenteaza mai mult si consuma tot zaharul adaugat in prima etapa de fermentare ca atat se apropie de ABV -UL kitului .
Acum am o bere blonda la fermentatia primara si sa stii ca nu mai ies bule de CO2 dar asta nu inseamna ca ea nu mai fermenteaza , de aceea o mai si las acolo linistita inca 7 zile , din cate am observat asteptarea merita , mai ales daca mai ai ceva provizii :lol: pana e gata urmatoarea transa. :mrgreen:
mult succes!
drinking
 
Mesaje: 40
Membru din: Dum Noi 07, 2010 10:22 am

Re: MUNTONS - Irish Stout

Mesajde Melesmeles » Lun Feb 14, 2011 8:47 pm

Salutare !

Am pus berea cu pricina in sticle. Cu jumate de lingurita de indulcitor Muntons in fiecare sticla (de 450 ca sunt din alea dela Grolsch)...sper sa nu fi gresit cantitatea. O sa incerc sa nu le tin foarte mult in casa pentru ca inca am emotii cu ele ...cum ca o sa faca poc .
Voiam sa va mai intreb ceva. Cand am tras berea in sticle (indulcitorul era deja pe fund) la toate, indiferent de cat de incet am tras-o in sticle a facut nitel spuma. E normal sa faca asa ?....intreb asta pentru ca cele 2 sarje de bere anterioare, la care am folosit zahar candel nu a facut spuma asta la tras in sticle.
In seara asta pun la fiert un muntons india pale ale. Sper sa nu imi mai dea atatea batai de cap.

Bafta !
He who drinks beer gets drunk. He who gets drunk sleeps. He who sleeps cannot commit sin. He who commits no sin goes to heaven. So drinking beer is the road to heaven.
Melesmeles
 
Mesaje: 20
Membru din: Lun Ian 31, 2011 8:24 pm

Re: MUNTONS - Irish Stout

Mesajde Laur » Mar Feb 15, 2011 10:16 am

La cat de gros este peretele sticlei Grolsch, ma indoiesc ca se vor sparge. Eu zic sa stai linistit in privinta asta.
Acum trebuie sa tii sticlele circa 5 zile la temperatura camerei (20 - 22 grade Celsius) dupa care le muti in pivnita la 10-12-14 grade Celsius. Iar dupa vreo 2 saptamani de maturare, poti sa incepi sa le gusti.
Cum se desfasoara fermentatia secundara la berea anterioara? Cea mutata la loc in casa? Au trecut zilele care erau necesare pentru fermentare? Ca nu mai stiu cand ar trebui sa incepi sa le desfaci. Sa ne spui daca a functionat bine metoda indicata (mutarea lor la temperatura camerei).
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: MUNTONS - Irish Stout

Mesajde Melesmeles » Mar Feb 15, 2011 7:58 pm

Salutare !

Sticlele alea le'am mutat in casa pe 8....daca imi aduc bine aminte. Joia trecuta am desfacut una si incepuse sa aiba nitel CO2 si faceau si putina spuma cand am turnat in pahar. Spuma nu tinea decat vreo 5 secunde dar....era spuma.. Au un gust puternic dar nitel cam prea amar pentru mine (o sa tin minte si sa pun mai mult zahar) N'am mai desfacut nicuna pana acuma (nu stiu cum de am rezistat...). O sa desfac una mai tarziu si va tin la curent sa va zic ce s-a ales de ele.

Voiam insa sa va mai sacai cu intrebari. Eu nu reusesc sa am in camera o temperatura constanta. Variaza pe undeva intre 19-24 grade. Credeti ca temperatura asta oscilanta influenteaza negativ fermentatia primara ? sau doar o sa fie perioade cu fermentatie mai energica si altele mai linistite?

Si inca ceva...la tras berea in sticle tot timpul pierd vreo 3 sticle ....cred....si anume berea care ramane sub nivelul robinetului...aveti idee cum o pot scoate de acolo fara sa tulbur drojdia? M'am gandit ca la vreo cateva zile de fermentat sa pun o sipca/o carte mai subtire in partea din spate a recipientului astfel incat sa stea putin inclinat in fata. Alftel m-am gandit sa o trag cu un furtun, dupa ce nu mai curge pe robinet si scot capacul. Nu stiu insa daca astea sunt cele mai bune idei.

Bafta!
He who drinks beer gets drunk. He who gets drunk sleeps. He who sleeps cannot commit sin. He who commits no sin goes to heaven. So drinking beer is the road to heaven.
Melesmeles
 
Mesaje: 20
Membru din: Lun Ian 31, 2011 8:24 pm

Re: MUNTONS - Irish Stout

Mesajde Laur » Mar Feb 15, 2011 9:11 pm

Legat de amareala berii, daca puneti mai mult zahar nu o veti indulci ci o veti face mai alcoolizata (daca este vb de marirea cantitatii de zahar din prima fermentatie). Gustul acesta se va schimba dupa maturare. Dulceata unei beri nu se "corecteaza" cu ajutorul zaharului, mai ales la kit-urile de bere, unde nu prea ai mare spatiu de manevra la fabricare.

Temperatura zi/noapte variaza intre 19 si 24 grade Celsius? Nu este o variatie semnificativa deoarece inertia termica a mustului de bere ce a inceput sa fermenteze este maricica. Daca aveti termometru banda pe peretele recipientului puteti vedea variatia temperaturii mustului de bere, astefl incat la pornirea fermentatiei, temperatura este crescuta cu 1-2 grade fata de mediul ambiant, in timp ce spre sfarsitul acesteia, temperatura devine egala cu cea ambianta.

In procesul de fabricatie al berii, se pierde cam 1 litru de bere. Recipientele mele au din start 0,5 litri in plus fata de gradatie. Eu mai adaug inca 0,5 litri, astfel ca la o bere de 15 litri, eu voi avea 15,5 litri. Iar la final rezulta 15 litri curati.
Aveti recipient de amestecare sau transferati berea direct din recipientul de fermentare? Daca aveti recipient de amestecare, transferul se face din recipientul de fermentare inclinandu-l la final, astfel incat sa nu se tulbure drojdia de pe fund. Daca nu aveti recipient de amestecare, ultimele sticle le veti umple tot cu recipientu de fermentare inclinat, la fel, cu grija pentru a nu se amesteca mult drojdia. Oricum, daca veti avea mai multa drojdie in ultimele sticle, nu este o mare problema, aceasta se va regasi pe fundul sticlei.
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: MUNTONS - Irish Stout

Mesajde Melesmeles » Mar Feb 15, 2011 9:54 pm

Temperatura camerei variaza intre 19-24 pentru ca am un termostat din ala programabil diferenta nu e neparat intre noapte si zi. Adica am anumite ore in care e mai cald in camera (de la 8 seara la 7 dimineata am 3 intervale cu temperatura mai crescuta).

Temperatura la care fermenteaza berea deocamdata e pe undeva pe la 21 grade(cu un grad mai mica de regula decat temperatura din camera). Nu am termometru pe peretele recipientului. Recipientul meu are doua gauri in capac. Una pentru supapa de Co2 si una in care introduc un termometru lunguiet (am tot promis poze dar m-am tot lenevit). O sa postez niste poze.

Nu am recipient de amestecare dar cred ca asta o sa fie urmatoarea mea investie in materie(plus inca un recipient de fermentare)...pentru ca din cate inteleg din discutiile de aici cred ca e mai comod transferul berii cu recipientul de amestecare (si ma refer aici la amestecatul mustului cu cantitatea de zahar). La ultima sarja - muntons gold irish stout (aia cu densitatea intepenita la 1.020) - a fost groaznic cu dozatul a juma de lingurita de indulcitor in fiecare sticla (m-am chinuit cu o palnie care se tot infunda; plus ca jumatea de lingurita pentru fiecare bere nu a fost tot timpul aceeasi jumatate pentru ca am masurat din ochi si din mana). Asta nu e taman rau pentru ca fiecare bere o sa fie, in felul ei, unica :roll:

Cand am scris mai mult zahar ma gandeam la a doua fermentatie, cea din sticla....iarasi nu stiu daca e corect sau nu. In sensul ca nu stiu daca o cantitate suplimentare de zahar/indulcitor pe sticla in etapa a doua de fermentatie se traduce intr-o bere mai putin amara.
He who drinks beer gets drunk. He who gets drunk sleeps. He who sleeps cannot commit sin. He who commits no sin goes to heaven. So drinking beer is the road to heaven.
Melesmeles
 
Mesaje: 20
Membru din: Lun Ian 31, 2011 8:24 pm

Re: MUNTONS - Irish Stout

Mesajde Laur » Mar Feb 15, 2011 11:15 pm

Nu inteleg cum este sistemul acela cu 2 gauri in capac - ar fi bine sa postezi niste poze.
Recipientul de amestecare ajuta foarte mult in transferul si imbutelierea berii.
Zaharul din a doua etapa de fermentare ajuta DOAR la formarea acidului carbonic din bere. Asa ca, daca se mareste cantitatea de zahar, sticlele pot exploda datorita presiunii prea mari a CO2-ului.
Am scris un subiect pe forum despre cantitatea maxima de zahar pe care am intalnit-o la retetele de bere - maxim 5 gr/0,5 litri. Depasirea acestei cantitati poate duce la explozia buteliilor de sticla, ceea ce nu este deloc placut.
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Fabricare bere din kit-uri de bere

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 3 vizitatori

cron