Salutare tuturor berarilor ,
Draga prietene
Melesmeles , daca te uiti prin forum , nu mai stiu exact pe la ce sectiune am scris
referitor la fermentatia primara . Am patit cu un kit de COOPERS STOUT ca fermentatia sa dureze aproape o luna fara cateva zile , ma disperase , nu mai stiam ce sa fac , si pana la urma am asteptat sa nu mai scoata nic macar o bula de co2 , dar sa stii ca am asteptat ceva
si pana la urma fermentatia s-a oprit , am tras berea in sticle , am avut o oarecare teama ca nu va mai fermenta in a doua etapa , deoarece era super limpede , foarte curata a iesit berea la un test pe hartie de turnesol , nu imi venea sa cred . Dupa 9 zile am desfacut prima sticla si am fost nu incantat ci foarte incantat , berea a avut un gust bun , dupa 2 saptamani de maturat drojdia de bere depusa pe fundul sticlei era foarte putina , gustul specific stout si ABV se apropia de 4,5% deci , concluzia mea este ca : cu cat berea fermenteaza mai mult si consuma tot zaharul adaugat in prima etapa de fermentare ca atat se apropie de ABV -UL kitului .
Acum am o bere blonda la fermentatia primara si sa stii ca nu mai ies bule de CO2 dar asta nu inseamna ca ea nu mai fermenteaza , de aceea o mai si las acolo linistita inca 7 zile , din cate am observat asteptarea merita , mai ales daca mai ai ceva provizii
pana e gata urmatoarea transa.
mult succes!