[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
www.fabrica-de-bere.ro • Vezi subiect - fermentatia primara

fermentatia primara

fermentatia primara

Mesajde diamondf » Sâm Mar 27, 2010 7:48 am

Salutare,

Am avut neplacuta experienta ca berea sa fermenteze in prima etapa mai mult de 14 zile.
Mi s-a intamplat cu Muntons Mexican Cerveza si Wheatbeer.
Am curatat si igienizat cu mare atentie.Apa folosita:Bucovina 5l
Temperatura camerei intr 24-26 grade, zaharul adaugat a fost aceeasi cantitate din reteta(ba la wheatber am pus din greseala mai putin cu 25grame)
Vasul a fost tinut la intuneric fara trepidatii ,...adica conditiile optime de fermentatre.
Cu toate acestea fermentatia nu s-a oprit, nu mai are intensitate mare dar nici prea mica.
La citire dupa 14 zile Muntons Mexican Cerveza avea densitatea finala la fel ca in reteta si am tras-o in sticle, in schimb tot dupa 14zile Kitul de Wheatbeer avea densitatea de 1,006 in loc de 1,010, si tot mai fermenteaza.
Am facut si un kit triple care culmea a fermentat in 3,5 zile in aceleasi conditii ca cele de mai sus.

I s-a mai intamplat cuiva?
Cum trebuie procedat in asemenea situatii,o lasam mai multde 14 zile la fermentat sau o tragem?
Sa fie de vina drojdia din kituri?

Astept pareri si solutii la cele spuse mai sus.
diamondf
 
Mesaje: 10
Membru din: Lun Ian 04, 2010 12:12 pm

Re: fermentatia primara

Mesajde Jupanu » Dum Mar 28, 2010 8:15 am

Daca masuratoarea densitatii ti-a aratat 1.006 cred ca trebuie sa pui berea in sticle.
Din cate stiu, la valoarea de 1.010 trebuie pusa berea in sticle.
Jupanu
 
Mesaje: 12
Membru din: Lun Oct 19, 2009 5:52 am

Re: fermentatia primara

Mesajde Laur » Lun Iun 21, 2010 8:35 am

Acum vreo doua saptamani am discutat cu un berar belgian aspectele legate de densitatea finala a berii (asta deoarece un client m-a intrebat daca este buna densitatea de 996).
Legat de intrebarea clientului, prima reactie a fost sa afirm ca masuratoarea a fost facuta incorect. Dar mi s-a spus ca s-au facut mai multe masuratori si rezultatul a fost acelasi.
Berarul belgian a spus ca nu a mai intalnit vreun caz in care berea sa aiba FG mai jos de 1002 si si-a exprimat (la fel) indoiala privind corectitudinea masuratorii.
Berea a fost pusa in sticle si acum asteptam rezultatul final.
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: fermentatia primara

Mesajde drinking » Mie Dec 15, 2010 7:19 pm

Salutare ,
Am o intrebare legata de fermentatia primara , am un kit de irish stout adus de un prieten direct din Anglia la fermentat de 23 de zile si culmea si acum mai fermenteaza temp. este de 23-24 grade constanta si ziua si noaptea si cand am masurat densitatea in a 20 =a zi era de 1.040 :roll: , habar nu am ce se intampla problema este ca nu m-am mai confruntat cu asa ceva pana acum :shock: :shock: ma poate ajuta cineva cumva cu ceva sfaturi????? ideea este ca mai apare cate o bula de co2 la interval de 20 de secunde fermentatia nu mai este asa intensa dar :oops: este constantaaaaaaa si simt ca innebunesc :twisted: ; oare ce sa fac sa trag berea in sticle :idea: sau sa mai astept ? Am masurat densitatea de 3 ori sa nu fie vreo greseala la masuratoare si habar nu mai am ce sa fac. :?:
drinking
 
Mesaje: 40
Membru din: Dum Noi 07, 2010 10:22 am

Re: fermentatia primara

Mesajde Laur » Mie Dec 15, 2010 7:48 pm

Salut,
Cred totusi, ca este o eroare de citire. Stiu ca densimetrul soseste cu instructiuni de citire - le-ai urmat intocmai?
Daca spui ca are 1.040, practic nu a fermentat deloc, tinand cont ca o bere STOUT are OG intre 1.036 si 1.040. Asta daca urmezi intocmai reteta de fabricatie sosita cu kit-ul de bere si obtii 23 litri de bere, cu un adaos initial de zahar de 1 kg. Cred ca ar fi bine sa dai detalii si despre reteta folosita, in cazul in care te-ai abatut de la cea propusa de producator.
Ai masurat densitatea mustului de bere inainte de a pune drojdia? Daca da, ce valoare avea?
Totusi este cam mult de cand fermenteaza. Ai fost atent la evolutia intensitatii de fermentare? De regula in primele zile fermenteaza puternic (2-3 bule/sec) apoi ritmul scade, ajungand pana la o bula de CO2/30 minute. Cum a evoluat intensitatea fermentatiei in cazul STOUT-ului tau?
Ce apa ai folosit?
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: fermentatia primara

Mesajde drinking » Joi Dec 16, 2010 6:55 am

Salutare ,
Am folosit 23 de litrii de apa de izvor , apa pe care o folosesc la toate berile facute de mine , deci asta cred ca nu este o problema , am folosit 1 kg de zahar , densitatea mustului inainte de a pune drojdia era de 1,054 , am mai masurat si astazi de dimineata
si densitatea este tot de 1,040 , eu ma asteptam sa ajunga sub 1,022 sau sa fie 1,010 asta ma ingrijoreaza , fermentatia la inceput a fost foarte intensa praca sufla cineva in serpentina de co2 , :roll: , cred ca erau mai mult de 7-8 bule pe secunda asta in primele 3 zile , dupa aceea a scazut la 5-6 dar sa mentinut vero 5-6 zile , din a 10 -a zi a inceput sa scada in intensitate si a tot scazut , dar si acum tot mai apare o bula la 20 -23 de secunde , stau si monitorizez pe fiecare zi , astazi are 24 zile de cand e pusa la fermentat , voi ce parere aveti sa o trag in sticle???? O sa transform camara in teatru de razboi dupa aceea ? daca imi bubuie sticlele ?? ce ma facccccccc :twisted: ????
drinking
 
Mesaje: 40
Membru din: Dum Noi 07, 2010 10:22 am

Re: fermentatia primara

Mesajde Laur » Joi Dec 16, 2010 7:17 am

Riscul de a bubui sticlele este mare, daca fermentatia primara nu s-a incheiat.
Asa ca, iti recomand sa mai astepti pana se mai raresc bulele de CO2 - 1 bula la 10-20 minute. Dar cred ca mai ai de asteptat.
Cu riscul de a ma repeta, cred totusi ca este o problema de masurare. Verifica densimetrul masurand apa - ar trebui sa ai valoarea 1000. Daca nu, inseamna ca este o problema cu densimetrul. Sau imprumuta de la cineva un densimetru si vezi daca ai aceeasi problema cu valoarea masurata.
Eu nu am mai patit pana acum sa am asa valori ale densitatii dupa atatea zile.
Asteptam si alte opinii, poate imi scapa mie ceva....... :(
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: fermentatia primara

Mesajde drinking » Joi Dec 16, 2010 9:09 am

Salutare ,
am mai luat o mostra de must si m-am dus repede cu ea la un laborator unde lucreaza un bun prieten
si cu ochiii mei :shock: am vazut folosind un densimetru digital care afisa urmatoarele date :
temp: 20,8 grade C si densitate 1, 03966 , deci simt ca inneunesc :twisted: , si colac peste pupaza
berea tot mai fermenteaza , acum tot o bula de co2 la interval de 20 secunde :evil: .
Nu stiu ce sa mai zic , dar de frica sa nu am petarde de sarbatori prin camara , m-am hotarat sa o las sa vedem cand se va opri din fermentat , in orice caz o sa va dau de veste.
drinking
 
Mesaje: 40
Membru din: Dum Noi 07, 2010 10:22 am

Re: fermentatia primara

Mesajde Laur » Joi Dec 16, 2010 11:58 am

Mda, nasol.
Ce sa zic...fa-i poze, ca e ciudata rau..... :lol: sa iti aduci aminte de ea.....
Si eu sunt de parere ca trebuie sa mai astepti, sa vezi ce se intampla.
Intrebare: producatorul specifica OG in jur de 1.050 - 1.055? Totusi mi se pare mult pentru un STOUT. Din ce stiu eu, ar insemna vreo 5,5% ABV.
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: fermentatia primara

Mesajde drinking » Joi Dec 16, 2010 4:32 pm

Salutare ,
Producatorul , referitor la OG zice ca este 1.040 , problema este alta , dupa cateva discutii cu amicii din Anglia
greseala este a mea deoarece la prepararea kitului am folosit 5 litrii de apa fiarta, in loc de 2 cat recomanda producatorul , ei mi-au zis ca practic am dat kitul ''peste cap" , si de acolo si densitatea mustului inainte de a pune drojdia a fost ridicata , ei au zis ca au patit si ei lucrul acesta cand incercau la inceput sa curete orice ''strop" de extract din conserva , si mai puneau apa fiarta si iar si iar .... pana cand se ''oparea" de - a binele extractul , lucru total neindicat .Sfatul lor a fost sa fiu mai atent pe viitor si sa nu umblu la vasul de fermentare , deoarece berea va fermenta dar dupa o perioada de 35 de zile si nu sunt probleme cu gustul sau aroma . Acum asteptam si o sa vedem cand o sa gust din ea si va dau de veste.
drinking
 
Mesaje: 40
Membru din: Dum Noi 07, 2010 10:22 am

Următorul

Înapoi la Fabricare bere din kit-uri de bere

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 26 vizitatori

cron