[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
www.fabrica-de-bere.ro • Vezi subiect - Primul esec? sper ca nu

Primul esec? sper ca nu

Primul esec? sper ca nu

Mesajde john » Vin Iul 23, 2010 8:56 am

Salut,
Am facut de vreo 3-4 ori bere si cu oarecare lipsa de modestie pot spune ca a iesit buna (Muntons-Mexican Cerveza) spre foarte buna(Brewferm- Old Flamish Brown si Ambiorix).
Si cand sa ma dau cel mai berar dintre berari, am ajuns la Muntons-Irish Stout. La primele am folosit zahar normal si pot zice ca au iesit bune(drept urmare s-au si consumat destul de repede). La Irish Stout am zis sa imi desavarsesc berea folosind indulcitor.
Faza e ca sunt 99% sigur ca apa in care am diluat drojdia nu a fost suficient de calda. Cert e ca dupa 2 zile de asteptare, berea pur si simplu nu a vrut sa porneasca. Asa ca m-am gandit eu ca nu strica sa ii mai bag 1/2 de apa, cu vreo 100g zahar si cam jumate cub de drojdie.
Cum am bagat amestecul de mai sus, in 30 secunde a inceput sa fermenteze! bun asa!am asteptat cumintel vreo 7 zile, si am trecut la faza 2. am pus inca 100g zahar si nu m-am abtinut sa nu gust...buna buna...se si limpezise...initial am avut emotii sa nu se simta gustul de drojdie adaugata in plus de mine. dar gustul era insesizabil..deci totul decurgea conform planului.
am asteptat alte 6 zile la faza 2 de fermentat si am pus la frigider. evident, seara am pus, a doua zi dimineata am testat marfa...am constatat cu ingrijorare ca ceva nu era cum trebuie...se si tulburase(desi drojdia pe fundul sticlei era depusa frumusel) si gustul era asa...lesinat, salciu...si parca si cu tenta de drojdie..
intr-un cuvant: nebaubila..
sunt sanse ca dupa cateva zile berea sa isi revina dupa statul la racoare?
Multumesc si spor la treaba tuturor
john
 
Mesaje: 1
Membru din: Vin Iul 23, 2010 8:43 am

Re: Primul esec? sper ca nu

Mesajde Laur » Vin Iul 23, 2010 12:18 pm

Salut John,

Problema neinceperii fermenatiei primare poate avea cateva cauze: folosirea unei ape calde (peste 30-35 grade Celsius) la rehidratarea drojdiei, temperatura prea mica a mustului de bere (sub 18 grade Celsius) sau pur si simplu drojdia nu a vrut sa porneasca fermentatia (adica nu am nicio explicatie).
Am auzit de astfel de cazuri in care fermentatia nu a plecat (adica prin supapa nu ieseau bule de dioxid de carbon) insa majoritatea s-au dovedit ca proveneau de la asezarea incorecta a capacului recipientului de fermentare (capacul nu era asezat bine) si astfel dioxidul de carbon isi facea loc sa iasa pe langa capac si recipient. Cea mai simpla metoda de a observa daca a pornit sau nu fermentatia, este observarea formarii unui guler de spuma la suprafata mustului de bere: daca s-a format acea spuma dar dioxidul de carbon refuza sa iasa prin supapa inseamna ca este o problema de etanseizare a capacului (fie la imbinarea cu recipientul fie la garnitura de cauciuc a supapei). Defacerea capacului o recomand doar in cazul in care nu se observa acel guler de spuma prin peretele recipientului.
Daca toate elementele de verificare v-au indicat faptul ca fermentatia nu a pornit, se rehidrateaza un alt pachet de drojdie de bere (fie de la un alt kit de bere fie cumparata de pe site), se desface capacul si se toarna peste mustul de bere.
Al doilea aspect cu gustarea berii in prima zi de maturare ma duce cu gandul acum vreun an cand, din curiozitate, am desfacut o bere in prima zi de maturare.
Senzatia mea a fost ca beau un lichid cu miros de bere, cu o carbonatatie foarte buna insa cu un gust nedefinit. De mai multe ori m-am chinuit sa gasesc un cuvant mai potrivit pentru gustul beri insa GUST NEDEFINIT se potriveste cel mai bine. Cum sa va spun, nu era nici amara, nici dulceaga, nici cu gustul clasic de bere, era un lichid cu un gust greu de definit. Apoi am gustat din aceeasi bere dupa o saptamana si berea incepea sa prinda gust. Am observat ca, cu cat perioada de maturare era mai mare, cu atat berea se apropia de gustul specificat de producator. Unii berari amatori chiar mi-au specificat ca berea bauta dupa 4 saptamani de maturare este mai buna decat berea tinuta 2 saptamani la maturat (2 saptamani este perioada minima de maturare).
Asadar, draga john, berea degustata dupa o saptamana va avea un cu totul alt gust.
Te astept cu opinii depsre berea ta dupa 7 zile de maturare.
Sa auzim de bine
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm


Înapoi la Fabricare bere din kit-uri de bere

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 4 vizitatori

cron