[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
www.fabrica-de-bere.ro • Vezi subiect - Îmbuteliere bere

Îmbuteliere bere

Îmbuteliere bere

Mesajde xhr » Mar Noi 08, 2011 3:23 pm

Salutare,

Azi-noapte am pus primul meu batch de bere la făcut. Am cumpărat un set din Austria, fără să ştiu de fabrica-de-bere.ro, şi am primit un kit Coopers Wheat. După vreo 10 ore a şi început fermentaţia şi sunt foarte curios cum o să iasă :-)

Am şi eu câteva nelămuriri:

În primul rând, pentru că nu prea am cum să pun bere în vreo 50 de sticle, am luat un keg de 25 de litri de la King Keg în care aş vrea să pun berea. Am citit că la fiecare sticlă de bere s-ar pune cam vreo 3g de zahăr pentru a doua etapă a fermentaţiei. La keg văd că am suport pentru CO2, dar nu îmi dau seama exact cam care ar fi procedeul. A mai făcut cineva asta?

Văd că pe site sunt câteva kit-uri de bere belgiană, dar din care rezultă doar 9 litri de bere. Având în vedere că recipientul meu de fermentare are 25+ litri, pot să fac doar 9 litri de bere? Sau ar fi mai bine să iau două kit-uri şi să fac 18 litri de bere?
xhr
 
Mesaje: 4
Membru din: Mar Noi 08, 2011 2:29 pm

Re: Îmbuteliere bere

Mesajde Laur » Mar Noi 08, 2011 3:41 pm

Salutare,
Din kit urile de bere belgiana poti face de la 9 litri pana la 20 litri, in functie de tipul de bere ales.
Eu am incercat sa imbuteliez in keg insa rezultatul nu a fost prea pe placul meu, in sensul ca nu am reusit sa carbonatez bine berea - procedura de carbonatare presupune cativa pasi pe care eu nu i-am parcurs din lipsa de frigider dedicat (carbonatarea artificiala cu CO2se face la o temperatura de 4 grade Celsius. Cand imi voi achizitiona un frigider dedicst, voi relua incercarile. Pana atunci raman la sticle. Daca pui o poza detaliata (sau mai multe poze) cu keg-ul, poate iti putem cateva sfaturi cum sa il folosesti.
Pentru inceout ti-as recomanda imbutelierea in sticle.
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: Îmbuteliere bere

Mesajde xhr » Mar Noi 08, 2011 10:06 pm

Laur scrie:Din kit urile de bere belgiana poti face de la 9 litri pana la 20 litri, in functie de tipul de bere ales.


Întrebarea era mai degrabă referitoare la dimensiunea fermentatorului. Dar presupun că nu e o problemă majoră dacă e semnificativ mai mare decât cantitatea de bere.

Laur scrie:Eu am incercat sa imbuteliez in keg insa rezultatul nu a fost prea pe placul meu, in sensul ca nu am reusit sa carbonatez bine berea - procedura de carbonatare presupune cativa pasi pe care eu nu i-am parcurs din lipsa de frigider dedicat (carbonatarea artificiala cu CO2se face la o temperatura de 4 grade Celsius. Cand imi voi achizitiona un frigider dedicst, voi relua incercarile. Pana atunci raman la sticle. Daca pui o poza detaliata (sau mai multe poze) cu keg-ul, poate iti putem cateva sfaturi cum sa il folosesti.


Keg-ul (sau mai degrabă bidonul) este acesta. M-am mai uitat pe diverse site-uri şi ziceau că acea capsulă de CO2 e utilă doar pentru a menţine presiunea din bidon, deci presupun că e diferit de keg-urile de care ziceai tu.

Apropo de presiune, am descoperit acum vreo 2 ore că s-a deformat capacul fermentatorului, presupun că din cauza presiunii. Am scos puţin supapa ca să mai iasă din presiune şi am pus din nou apă în supapă, cam câtă era la început. Bănuiala mea e că am pus cam multă apă, pe gradaţie ajungând la 24 de litri.

photo.JPG
photo.JPG (79.86 KiB) Vizualizat de 13047 ori


E normal să se întâmple asta? Sper că nu am stricat bunătate de bere...
xhr
 
Mesaje: 4
Membru din: Mar Noi 08, 2011 2:29 pm

Re: Îmbuteliere bere

Mesajde Laur » Mie Noi 09, 2011 6:25 am

Intr-un recipient de 30 litri (cum banuiesc ca este si cel pe care il detii) se pot face beri cu un volum maxim de 23-24 litri. Asta deoarece trebuie sa ramana spatiu suficient pentru acumularea CO2 si pentru spuma - se pare ca la tine nu a fost suficient spatiu. Deci daca produci o bere cu un volum mai mic nu este nicio problema.
Legat de actuala sharja de bere, imi pare rau pentru capacul tau - cred ca ai stricat capacul si nu berea (sper). Asa se intampla cand berea fermenteaza puternic in prima zi. Cauza poate fi o cantitate mare de drojdie (daca ai folosit plicul aferent kit-ului este in regula) sau o temperatura prea mare de fermentare (in primele zile temperatura creste cu circa 2 grade Celsius fata de temperatura ambientala). La ce temperatura a mustului de bere ai adaugat drojdia?
Cunosc keg-ul acesta dar doar din poze. Doream sa il aducem si noi la vanzare insa ne-am razgandit. Eu am incercat cu Cornelius keg de 19 litri din inox (chiar este un topic pe acest forum cu poze si detalii aici http://www.fabrica-de-bere.ro/forum/viewtopic.php?f=32&t=5267).
Sfatul meu este sa respecti intocmai indicatiile producatorului referitoare la folosirea keg-ului. Un alt sfat al meu este sa imbuteliezi 1-2 litri in sticle sa vezi diferenta dintre keg si sticle. Apoi da-ne si noua de stire ce impresie ti-au facut cele doua beri imbuteliate in keg si sticla. Si nu ar fi rau daca ai posta si niste poze de la imbuteliere - cred ca sunt berari interesati sa stie mai multe despre imbutelierea berii in astfel de keg-uri.
Bafta!
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: Îmbuteliere bere

Mesajde xhr » Mie Noi 09, 2011 7:05 am

Laur scrie:Legat de actuala sharja de bere, imi pare rau pentru capacul tau - cred ca ai stricat capacul si nu berea (sper). Asa se intampla cand berea fermenteaza puternic in prima zi. Cauza poate fi o cantitate mare de drojdie (daca ai folosit plicul aferent kit-ului este in regula) sau o temperatura prea mare de fermentare (in primele zile temperatura creste cu circa 2 grade Celsius fata de temperatura ambientala). La ce temperatura a mustului de bere ai adaugat drojdia?


Eu am urmat îndeaproape instrucţiunile date de vânzător, cei de la holzeis.com. Astfel că am pus cutia în apă caldă, să fie mai uşor de turnat, apoi am pus 3 litri de apă fierbinte şi 1 kg de zahăr. Peste care am pus cam 19 litri de apă (zic "cam" pentru că lichidul din cutie avea 1.25 L şi cu zahărul am socotit că trebuie să ajung destul de aproape de linia de 24 de litri). Am măsurat temperatura cu un termometru digital şi mustul de bere avea 24.0-24.1 grade, aşa că imediat am adăugat drojdia. După fiecare pas am amestecat zdravăn vreo 2-3 minute cu o paletă.

M-am uitat acum pe instrucţiunile de pe fabrica-de-bere.ro unde se recomandă dizolvarea drojdiei în prealabil în apă caldă. Nu am făcut asta, am pus drojdia direct în must, după care am amestecat din nou până când nu am mai văzut drojdie la suprafaţă.

De când am pus berea până azi, temperatura din cameră a fost în jur de 23-26 de grade, ceea ce presupun ca e ideală pentru pentru fermentaţie.

Referitor la capac, pot să achiziţionez de la voi un alt capac? Presupun ca dimensiunea e standard pentru bidoanele de 30 L. Au şi cei de la holzeis.com capace, dar transportul e destul de scump şi durează ceva timp până livrează (tot setul a venit în vreo lună de la comandă).

Laur scrie:Cunosc keg-ul acesta dar doar din poze. Doream sa il aducem si noi la vanzare insa ne-am razgandit. Eu am incercat cu Cornelius keg de 19 litri din inox (chiar este un topic pe acest forum cu poze si detalii aici http://www.fabrica-de-bere.ro/forum/viewtopic.php?f=32&t=5267).
Sfatul meu este sa respecti intocmai indicatiile producatorului referitoare la folosirea keg-ului. Un alt sfat al meu este sa imbuteliezi 1-2 litri in sticle sa vezi diferenta dintre keg si sticle. Apoi da-ne si noua de stire ce impresie ti-au facut cele doua beri imbuteliate in keg si sticla. Si nu ar fi rau daca ai posta si niste poze de la imbuteliere - cred ca sunt berari interesati sa stie mai multe despre imbutelierea berii in astfel de keg-uri.
Bafta!


Sigur, oricum doream să pun în 4-5 sticle să gust şi eu.
xhr
 
Mesaje: 4
Membru din: Mar Noi 08, 2011 2:29 pm

Re: Îmbuteliere bere

Mesajde Laur » Mie Noi 09, 2011 7:46 am

Temperatura de 23 grade este intr-adevar ideala pentru fermentatie, atata timp cat ea ramane constanta - iti spuneam ca in primele zile de fermentare temperatura mustului creste cu circa 2 grade Celsius. Chiar nu stiu ce s-a intamplat de a fermentat asa puternic.
Recipientul banuiesc ca are gradatie pentru a sti cat lichid ai interiorul sau.
O sa caut sa iti dau un capac de la un recipient de fermentare similar deoarece cele pe care le vindem noi sunt diferite de cele pe care le vand cei de la holzeis. Dar eu mai am ceva capace de la inceputurile mele ca berar si din cate vad sunt asemanatoare cu ce ai tu.
Dizolvarea drojdiei in apa este recomandata de producatorul belgian. Englezii de la Muntons nu recomanda acest lucru si toarna drojdia direct in recipientul de fermentare. Sfatul meu este sa rehidratezi drojdia cel putin 15 minute intr-o cantitate de 200 ml apa curata (intr-un pahar igienizat, iar amestecarea o faci cu o lingurita igienizata).
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm


Înapoi la Fabricare bere din kit-uri de bere

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 3 vizitatori

cron