[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
www.fabrica-de-bere.ro • Vezi subiect - Berea mea s-a oprit din fermentatie

Berea mea s-a oprit din fermentatie

Berea mea s-a oprit din fermentatie

Mesajde operadoo » Sâm Dec 16, 2017 7:38 am

Buna ziua,
Sunt un novice in acest domeniu dar mi-am facut curaj sa incerc si eu sa imi produc propria bere. Acum doua zile am pregatit prima etapa din producere dar dupa ce in cursul zilei de ieri berea a fermentat puternic si continuu, azi s-a oprit de tot din fermentat. Va rog sa imi spuneti daca mai pot sa ii fac ceva. Specific totodata ca temperatura din locul unde este tinuta este de 20gr.
va multumesc
operadoo
 
Mesaje: 1
Membru din: Sâm Dec 16, 2017 7:26 am

Re: Berea mea s-a oprit din fermentatie

Mesajde Laur » Mie Dec 20, 2017 5:41 pm

Daca ai cu ce sa ii masori densitatea, te-as ruga sa o faci si, daca este in 1010 sau in jur, o poti imbutelia.
Recomandarea mea este sa mai astepti cel putin cateva zile (astfel incat fermentatia sa aiba circa 10 zile) si dupa aceea sa o imbuteliezi.
Astfel, drojdia din suspensie se mai sedimenteaza si nu o vei regasi in cantitate mare pe fundul sticlei.
Spor la berarit!
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: Berea mea s-a oprit din fermentatie

Mesajde Crizzu » Joi Dec 21, 2017 3:08 pm

Suna exact ca povestea mea.
In seara de 19 spre 20 am dat drumu la treaba, am citit instructiunile si am urmat toti pasii exact cum este scris. Am instalat vasul de fermentare intr-o incapere unde am 20 de grade C, iar ieri dimineata (prima zi), practic la cateva ore (7-8) a inceput sa fermenteze foarte hotarat, a fermentat foarte tare...ieseau bule incontinuu. In acest timp temperatura lichidului din interior era 24-25 grade. In fine, astazi dimineata fermentatia a slabit, temperatura lichidului este de 21 de grade, iar la aceasta ora nu mai scoate nici o bula...sunt in camera de 10 minute. Din pacate nu am densiometru, dar mi se pare ca a terminat fermetatia mult prea repede (41 ore). Ce ar fi de facut?...

Multumesc!
Crizzu
 
Mesaje: 5
Membru din: Joi Dec 21, 2017 2:51 pm

Re: Berea mea s-a oprit din fermentatie

Mesajde Laur » Joi Dec 21, 2017 5:35 pm

Daca nu ai cu ce sa o masori, adica nu ai densimetru, iti recomand sa o mai lasi cel putin 5 zile astfel incat sa fi stat la fermentat minim 7 zile.
Apoi o poti gusta si, daca simti dulceata in gust, o mai lasi. Daca nu simti dulceata, o poti imbutelia.
Recomandarea mea este sa iti achizitionezi un densimetru pentru a putea sti in fiecare moment in ce stadiu este berea.
Spor la berarit!
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: Berea mea s-a oprit din fermentatie

Mesajde Crizzu » Joi Dec 21, 2017 11:20 pm

Multumesc pentru raspuns.
Voi astepta pana in a zecea zi si apoi o voi incerca. O s ava tin la curent, nu de alta dar poate se mai confrunta cineva cu situatia asta. Apropo, am uitat sa spun si poate este destul de important...pentru fermentare in loc de 1 kg de zahar, am folosit 1 kg de spraymalt light, pe unde am citit scrie ca zaharul poate fi inlocuit de spraymalt in aceeasi cantitate, dar este foarte adevarat ca am citit si retete unde se pune 1 kg de zahar si 1/2 spraymalt.

O seara placuta!
Crizzu
 
Mesaje: 5
Membru din: Joi Dec 21, 2017 2:51 pm

Re: Berea mea s-a oprit din fermentatie

Mesajde Laur » Vin Dec 22, 2017 3:06 pm

Se pot face tot felul de combinatii: 1/2 kg zahar (tos sau candel) plus 1/2 spraymalt, 1 kg spraymalt plus 1/2 kg zahar, etc.
Asta este frumusetea homebrewing-ului: poti face oricate combinatii iti trec prin minte :)
Spor!
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: Berea mea s-a oprit din fermentatie

Mesajde Crizzu » Mar Ian 30, 2018 6:05 pm

Salutare. Pentru ca nu este frumos sa lasam lucrurile neterminante, o sa scriu aici in cateva randuri cum a decurs procesul si ce rezultat am avut.

Buun, kit-ul a fost un IPA Brewmaker, am folosit in loc de zahar 1 kg spraymalt light, apa a fost de la Aqua Carpatica.

Initial m-am ingrijorat degeaba ca berea si-a incetat prima etapa de fermentare destul de rapid... dupa doua zile nu a mai scos nici macar o bula prin aerisitor, cu toate astea am lasat-o mai departe la fermentat la o temperatura constanta de 21 de grade pana cand s-au facut 9 zile.

In ziua a 10-a am transferat-o in sticle, se sedimentase destul de bine...era destul de limpede, in fiecare sticla am adaugat 3 grame de zahar tos macinat...l-am macinat pentru a se dizolva mai usor. Sticlele le-am lasat in aceeasi camera in care s-a realizat prima etapa de fermentatie la aceeasi tempertura (21 grade C) timp de.... 11 zile.

Dupa etapa a 2-a am mutat sticlele la maturat in beci la temp de 12 grade.

Dupa doua saptamani am deschis prima sticla si asa cum ma asteptam rezultatul este WOW!!! este o bere excelenta, acidulata cat trebuie, gustul nu-l pot descrie, dar pot spune ca ”ESTE CE TREBUIE” :))) oricum zilele acestea am mai comandat alte doua kituri, nu de alta, dar imediat vine vara.

PS. Un minus daca pot spune asa este faptul ca m-am pricopsit cu un chill haze de toata frumusetea, berea la temperatura beciului (12 grade C) este perfect transparenta, dar cand o racesc la frigider se tulbura. Pe mine nu ma deranjaza, dar este posibil ca cei pretentiosi sa strambe din nas. :))
Ataşamente
IPA_04.JPG
Cam asa arata la pahar. :)
IPA_04.JPG (252.68 KiB) Vizualizat de 35929 ori
Crizzu
 
Mesaje: 5
Membru din: Joi Dec 21, 2017 2:51 pm

Re: Berea mea s-a oprit din fermentatie

Mesajde Laur » Dum Feb 04, 2018 8:54 am

O remarca daca imi permiti: nu este necesara macinarea fina a zaharului tos - drojdiile il vor devora in intregime.
La inceputuri am folosit zahar tos (nemacinat) pus direct in sticla si nu a fost nicio problema de carbonatare. E drept ca, dupa ce capsam sticlele, le agitam un pic (in pozitie verticala dar cu susul in jos) pentru a usura munca drojdiilor dar nu cred ca este necesar.
Spor la berarit!
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: Berea mea s-a oprit din fermentatie

Mesajde Edi » Lun Iun 11, 2018 4:52 pm

Salutare. Si eu am aceasi problema, berea mea s-a oprit din fermentatie prea repede (cred). Am pus berea joi seara la fermentat, vineri dimineata scotea deja bine bulele. Pe timpul weekendului am fost plecat iar luni cand m-am intors nu mai ieseau bule deloc. Probabil temperatura a fost problema aprox 27 grade. Oare ce fac in continuare? Am si densimetru sa masor. Daca densitatea e buna imbuteliez sau mai las sa se faca macar 7 zile? Totusi mentionez ca in continuare temperatura este 26 -27 de grade.
Edi
 
Mesaje: 2
Membru din: Lun Iun 11, 2018 4:46 pm

Re: Berea mea s-a oprit din fermentatie

Mesajde Laur » Mar Iun 19, 2018 2:18 pm

Daca densitatea este buna, o poti imbutelia dupa chiar 3-4 zile.
Daca insa o mai lasi cateva zile, drojdia din suspensie se mai sedimenteaza si, scapi de stratul gros de drojdie de pe fundul sticlei.
Eu recomand ca perioada de fermentare minima 7 zile.
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Următorul

Înapoi la Fabricare bere din kit-uri de bere

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 14 vizitatori

cron