[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
www.fabrica-de-bere.ro • Vezi subiect - Dry Hopping la berea din kit

Dry Hopping la berea din kit

Dry Hopping la berea din kit

Mesajde MirceaB » Joi Oct 18, 2018 9:06 am

Salut

Am o intrebare pentru berarii mai experimentati de pe forum:
Din cate am citit, in mod normal Dry Hopping-ul se face la a 2-a fermentatie. In cazul berii facute din kit, a doua fermentatie nu exista.
Pe alte forumuri parerile sunt impartite: unii sustin ca hop tube-ul cu extra hamei sa fie introdus la inceputul fermentatiei, altii sustin ca hop-tube-ul trebuie introdus in ultimele 24-48 de ore de fermentatie, pentru ca daca este tinut prea mult, lasa unele arome nedorite.
Personal as merge pe a doua varianta (hopping in ultimele 24-48 de ore), insa nu stiu cum afecteaza fermentatia deschiderea capacului pentru adaugarea hameiului si implicit patrunderea oxigenului in recipentul de fermentare

Multumesc
Life is Brewtiful
MirceaB
 
Mesaje: 1
Membru din: Lun Oct 15, 2018 6:30 am

Re: Dry Hopping la berea din kit

Mesajde Laur » Lun Noi 26, 2018 5:11 pm

Salut,
Dry hop se poate face atat la berile ALL GRAIN cat si la cele din kit-uri. Trebuie doar sa stii cum se face.
A doua fermentare se poate face atat la berile ALL GRAIN cat si la cele din kit-uri. Personal nu m-am complicat cu a doua fermentatie deoarece necesita un al doilea echipament in care sa faci transferul berii. De regula se face pentru a scapa de drojdia care a jucat un rol foarte important in frmentatia din primele zile.
Pentru inceput, iti recomand sa mergi pe varianta unei singure fermentatii iar dry hop sa faci in ultimele zile 3-5 zile.
Nu este niciun fel de problema daca desfaci capacul si arunci hameiul in recipient. Majoritatea berarilor amatori o fac si nu se intampla nimic. Ai grija ca, folosirea unui hop tube sau ceva similar te cam obliga sa faci o igienizare a acestuia in prealabil.
Spor la berarit!
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: Dry Hopping la berea din kit

Mesajde Gretzoshenie » Lun Noi 25, 2019 10:30 am

Salut. Am si eu cateva intrebari legate de dryhoping la berea de kit.

Am facut Mutons Export Pilsner de 2 ori. In prima tura am folosit pt. fermentarea principala cat si pt. cea in sticle zahar din comert. A 2-a oara, pt. a vedea diferentele, pt prima fermentare am folosit 1 kg spraymalt iar la fermentarea in sticle 3gr, zahar candel/sticla 500 ml.

Acuma:

- in primul caz a rezultat o bere care nu m-a multumit deloc, baubila insa aromele nu se intrepatrundeau aproape deloc, cand o beai parca iti tragea una peste cap, foarte aspra. Carbonatarea a iesit ok, spuma ok, amareala ok.
- in al doilea caz lucrurile s-au imbunatatit dramatic. Corpolenta cremoasa, gust asezat ce ramane in gura insa foarte molcom, a disparut foarte mult din amareala. Carbonatare mult mai fina si spuma mai compacta. De rezultat sunt multumit insa ma nemultumeste lipsa amarelii. Ma gandeam ca prin dryhoping as putea imbunatati acest aspect.

Pana sa trec pe allgrain as insita sa fac acest kit incercand diferite chestii pt. a-l face cat mai aproape de un pilsner veritabil. As dori un sfat pt. a putea imbunatati amareala pt. acest kit, restul aspectelor berii obtinute prin a 2-a metoda fiind sunt ok. Ce fel de hamei imi recomandati, daca este cazul, si de la ce cantitate sa pornesc pt. o sarja de 23L.

- deasemenea, imi puteti recomanda si un tip de drojdie ce ar putea da rezultate mai bune?

De mentionat (probabil si de aici o parte a rezultatelor obtinute dupa ureche), nu am folosit un densimetru, fermetarea am facut la temp. 19-21 grade C timp de 10 zile in cap la ambele ture. Maturarea in sticle 2 saptamani, la 18 grade, dupa care frigider la 8 grade.

Multumesc si s-aveti o zi cu soare si fara halbe goale.
Gretzoshenie
 
Mesaje: 1
Membru din: Lun Noi 25, 2019 10:03 am

Re: Dry Hopping la berea din kit

Mesajde Laur » Lun Noi 25, 2019 3:58 pm

Salutare,

As incepe prin a-ti spune ca din acest kit nu obtii o bere foarte amara. Din ce stiu, Export Pilsner este o bere mai "dulceaga". Asadar, eu as incerca cu kit-ul Continental Lager, din aceeasi gama. Este posibil ca la prima sarja sa nu fi fost vorba de amareala ci de cu totul altceva, care sa iti fi lasat impresia unei amareli.
Dry hopping-ul se face in special pentru a conferi berii arome si nu amareala. Este drept ca poate imbunatati si aroma insa, foarte putin.
Ti-as recomanda sa incerci kit-ul Continental Lager si sa vezi daca nu cumva acesta este mai aproape de dorintele tale.
Si apoi sa vorbim despre imbunatatirea amarelii.

Spor la berarit!
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: Dry Hopping la berea din kit

Mesajde shahjaban » Mie Aug 30, 2023 7:19 am

Ce cantitate de hamei se pune ptr dry hoping la berea din kituri?
shahjaban
 
Mesaje: 2
Membru din: Mie Aug 26, 2015 6:19 pm

Re: Dry Hopping la berea din kit

Mesajde Laur » Mar Apr 09, 2024 1:13 pm

Cantitatea poate diferi de la gust la gust.
Incearca pentru inceput cu 20 gr la o sarja de 20 litri si vezi rezultatele.
Apoi iei decizia sa maresti cantitatea sau nu.
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm


Înapoi la Fabricare bere din kit-uri de bere

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 7 vizitatori

cron