Salutare,
Am deschis ieri o bere (Muntons Hand-Crafted American Style IPA) pe care am imbuteliat-o in decembrie 2021, deci dupa aproape un an si jumatate, fara nicio speranta ca aceasta sa mai fie consumabila. In tot acest timp, am tinut berea intr-un loc lipsit de lumina si la o temperatura constanta (~16-17 grade Celsius). Spre surprinderea mea, berea arata foarte bine, cu exceptia depunerilor de pe fundul sticlei, care erau foarte foarte negre (lucru care nu era valabil imediat dupa maturare, cand berea era "tanara"). Gustul, din pacate, parea destul de ciudat, o combinatie intre drojdie si gust puternic de cafea. Deloc asemanator cu gustul initial al berii. Ce am mai observat a fost ca berea s-a "agitat" imediat (singura) dupa deschidere si a inceput sa scoata spuma din sticla, incet dar constant, semn ca o reactie chimica avea loc acolo.
Eram curios de urmatoarele:
1. Dupa cat timp se strica, de regula, o bere fabricata din kit?
2. Cum ne putem da seama/cum putem verifica ca o bere s-a stricat sau nu? Sunt ceva indicii in sensul acesta, cum ar fi culoarea/volumul depunerilor?
3. Cum ar trebui sa depozitam o bere pentru a o pastra comestibila cat mai mult timp?
4. Care ar fi explicatia pentru scoaterea de spuma/"explodarea" drojdiei ce are loc atunci cand se strica o bere?
Merci anticipat, chiar sunt curios de raspunsuri!