[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
www.fabrica-de-bere.ro • Vezi subiect - Echipament de la 0 pentru all-grain

Echipament de la 0 pentru all-grain

Echipament de la 0 pentru all-grain

Mesajde ealex » Sâm Aug 08, 2015 12:41 pm

Salutare

Este prima mea postare pe forum.
De 2-3 ani fac bere din kit-uri si m-am hotarat sa incep fabricarea all grain - initial retete gasite pe net si odata ce incep sa stapanaesc procesul, retete proprii.

Am studiat echipamentul necesar si am ajuns la concluzia ca imi trebuie urmatoarele:
1. vas incalzire apa pt mash si pt sparge - vas de inox de la selgros 36 sau 50l
2. mash tun ( nu stiu termenul in romana ) vas de inox sau un frigider portabil modificat
3. vas pentru fierberea mustului - vas de inox de la selgros de 36 sau 50l
4. 1 sau 2 plite electrice de 2kW ( inductie sau rezistive ) pentru incalzit apa si fiert mustul ( pot face stand-ul ai. sa fie usor sa mut 1 singura plita intre cele 2 vase )
5. fiting-uri de inox, robineti, termometre (daca sunt in stoc pe site ) si ceva teava de cupru pentru facut legaturile intre vase (aici ma descurc )
6. racitor pt must - din teava de cupru
7. stand pentru intreaga instalatie ( lemn pt siguranta electrica - poate fi bine lacuit ai. sa devina impermeabil )
8. materiale pt izolarea termica a vaselor - vata minerala, folie reflectorizanta ( mylar aluminizat - "folie de supravieturie", eventual polistiren extrudat, etc)

Am cateva nelamuriri:
- volumul vaselor de lucru : vreau sa fermentez maxim 25l de must, poate si mai putin la inceput ( 5-10l pt experimente ) - vase de 36L sunt de ajuns ?
- vasul de mashing: un vas de inox ar fi mult mai usor de modificat si intretinut pe termen lung ( poate fi inclusiv cositorit daca vreau sa inchid diverse orificii, etc) , dar e mult mai greu de izolat. un frigider portabil ( de masina ) ar avea izolatia termica foarte buna, dar e greu de modificat si ~ fragil.
- sistemul de incalzire - o plita rezistiva / cu inductie de ~2kW este de ajuns in cazul in care vasele sunt bine izolate ? ( nu vreau sa lucrez cu arzator cu gaz )
- filtrul din vasul de mash: am vazut 2 variante o sita de inox deasa, plasata deasupra orificiului de scurgere sau un filtru dintr-o teava de cupru cu diferite orificii cuplata direct la orificiul de scurgere. In cazul filtrului din teava de cupru ( usor de realizat ) unde gasesc un conector potrivit pentru strapungerea vasului si care sa permita cuplarea unei tevi in ambele capete ( conectorul de pe site permite cuplarea unei tevi doar la 1 capat )? Daca nu gasesc un astfel de conector, pot cositori teava direct pe vasul de inox -> imbinarea devine fixa: simplific realizarea vasului dar fac curatarea dificila.

Pentru suport - ma gandesc la o aranjare care sa nu necesite scara pentru accesul la primul vas -> vase cat mai apropiate, vasul de fierbere a mustului aproape de sol si ridicarea lui cand transfer in vasul de fermentare.

Ca sistem de racire ma gandesc acum la o spira de cupru cu diametrul variabil - ar arata ca o bobina cu 2-3 straturi in care straturile interioare sunt mai scurte decat stratul exterior ai volumul interior sa aproximeze un con. Motivatia : lichidul cald are tendinta sa stea deasupra -> maresc suprafata de schimb termic spre suprafata mustului.

Astept raspunsurile dv la intrebarile / ideeile de mai sus.
Intre timp ma mai documentez si adaug aici eventualele observatii.
O sa incep prin a cumpara 3 vase de inox de 35 / 36l ( in 1-2 saptamani, daca nu apar modificari pana atunci ) si fiting-uri in limita bugetului.
ealex
 
Mesaje: 5
Membru din: Sâm Aug 08, 2015 11:41 am

Re: Echipament de la 0 pentru all-grain

Mesajde balauru_327 » Lun Aug 10, 2015 9:29 pm

Sal

Vas inox Selgros = SCUMP
Keg 50l cu taiat capac = IEFTIN ( pe olx 100ron bucata+transport)
Zic eu 3 x keg = 1 oala 50l Selgros
Despre plite electrice habar nu am, si nu stiu pe nimeni sa foloseasca.
Trebuie ceva lemn pentru a sustine 3 x 50l (minim), mai bine fier cu blat lemn.
Hai ca m-am ras bine, vata minerala, serios? folie mylar "survaivor"? Polistiren extrudat? => SCUMP, multa munca, rezultate normale, zic eu. Carton gofrat in 2-3 straturi lipit cu scoth de Al. => IEFTIN si putina munca.

Daca vrei experimente, folosesti un keg 50l si aplici metoda BIAB, iti faci un sac din 3-4 straturi din tifon bumbac sau perdea organza( e mai fina).
Lada frigorifica, in timp, se deformeaza + ca iti sta in plastic, beah :( , Keg-ul e f. bun
Filtrarea in etapa mash(brasaj) se poate face cel mai bine cu sita inox( intreaba pe Laur, ca face rost saptamana asta) sau, nu asa bun, iti faci un Bazook Screen ( google it). Cuprul are dezavantajul faptului ca oxideaza. Trebuie intretinut. Inox e cel mai indicat.

Racirea cu spira de cupru e ok, asta daca nu exista fonduri sa investesti in racitor din inox.
balauru_327
 
Mesaje: 110
Membru din: Mar Feb 07, 2012 5:04 pm

Re: Echipament de la 0 pentru all-grain

Mesajde balauru_327 » Lun Aug 10, 2015 9:34 pm

balauru_327
 
Mesaje: 110
Membru din: Mar Feb 07, 2012 5:04 pm

Re: Echipament de la 0 pentru all-grain

Mesajde ealex » Mar Aug 11, 2015 8:39 am

Mersi, o sa ma uit dupa keg-uri. La prima cautare am gasit ceva pe la 150 lei pt 50L, o sa mai caut zilele astea.
Bazook Screen arata interesant - o sa caut pe la noi / ebay. Nu imi dau seama cum isi mentine forma - pare a fi doar o tesatura din sarma de inox, nu o sa fie strivit de greutatea cerealelor ?

In prima etapa o sa comand keg-urile si incep sa le prelucrez, va tin la curent.
Izolatia termica mi se pare utila - o sa lucrez afara cu ele, inclusiv iarna. Am exagerat nitel, dar am vata minerala ramasa de la ceva constructii, e destula sa izolez bine vasul pt mash
ealex
 
Mesaje: 5
Membru din: Sâm Aug 08, 2015 11:41 am

Re: Echipament de la 0 pentru all-grain

Mesajde balauru_327 » Mar Aug 11, 2015 1:49 pm

Bazooka este camasa de la un racord flexibil pentru zona de sub chiuveta. Orice magazin de materiale constructii ar trebuie sa aibe. Rezista la cereale fara probleme.

Nu am zis ca nu e utila izolatia, doar ca nu cu mylar/vata/etc ci cu carton gofrat.
balauru_327
 
Mesaje: 110
Membru din: Mar Feb 07, 2012 5:04 pm

Re: Echipament de la 0 pentru all-grain

Mesajde NeaPuiu » Mar Aug 11, 2015 2:28 pm

Mare atentie la termometre, eu am luat ieftine (28 lei) au tija scurta, si nu stiu de ce au mari abateri de citire a temperaturii, adica in vas am 70 de grade luate cu termometrul de mash de sticla iar cel montat pe oala arata 60 si ceva.

Kegurile sunt bune si rezistente, cel de mash l-am decupat in partea de sus apoi acopar gaura cu un capac de oala si mai pun o patura. Kegurile pentru apa de sparge si cel pentru fiert mustul le-am decapitat, adica le-am retezat imediat sub manere astfel incat sa pot varsa mustul, sa pot turna mai usor apa. imagini pe facebook Puiu Constantin gradina verde.

Nu mi-am luat plite desi ar fi fost foarte foarte tentanta inductia, am pus termoplonjoane in oale, cred ca pentru vasul de mash nu e prea ok, dar mestec si nu am observat sa se prinda borhot de rezistenta. Daca ar fi sa o iau de la capat as incerca cu o plita cu inductie pt vasul de mashing pentru ca ea incalzeste prin inductie tot vasul nu doar fundul (sper). Pentru vasul de apa calda pt sparge, un termoplonjon de calitate infipt in oala e ok.

Atentie din nou la termometre, eu le-am pus intai pe la jumatea vasului apoi le-am scos am sudat gaurile si le-am mutat mai jos pentru ca se poate intampla sa nu ai nevoie de asa multa apa.

Invatati din greselile altora, e mai putin dureros !!!!
NeaPuiu
 
Mesaje: 61
Membru din: Lun Iul 13, 2015 4:31 pm


Re: Echipament de la 0 pentru all-grain

Mesajde ealex » Joi Aug 13, 2015 7:03 am

mersi de sfaturi.
o sa pun in partea de jos termometrele - sa pot folosi cantitati mici de lichid.

bazooka - camasa aia mi se pare ~ moale - nu exista sanse sa se turteasca datorita greutatii si sa se blocheze filtrarea ?
ealex
 
Mesaje: 5
Membru din: Sâm Aug 08, 2015 11:41 am

Re: Echipament de la 0 pentru all-grain

Mesajde ealex » Joi Aug 13, 2015 7:14 am

ealex
 
Mesaje: 5
Membru din: Sâm Aug 08, 2015 11:41 am

Re: Echipament de la 0 pentru all-grain

Mesajde bionut » Mie Aug 19, 2015 9:47 am

Plita cu inductie este o solutie foarte buna, chiar eleganta, dar nu cred ca o puteti face sa functioneze cu keg de bere. Are nevoie de contact cu fundul oalei pentru rezultate bune. Nici nu stiu daca inoxul din keg e magnetic (ma indoiesc), deci e posibil sa nu functioneze deloc.
2000w este destul pentru sajre de 25 litri, la fel si oala de 36 litri. Acum nu stiu cat din cei 2000W ai plitei sunt canalizati in oala si cati sunt pierduti in atmosfera... Trebuie probat.
bionut
 
Mesaje: 83
Membru din: Mar Sep 11, 2012 7:32 pm

Următorul

Înapoi la Echipamente pentru fabricat bere

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 5 vizitatori

cron