M-am apucat acum cateva luni sa fac bere de casa, si, normal, am inceput cu kit-uri. Toate kit-utrile mi-au dat bere conforma, nu am avut nicio problema.
M-am decis sa trec la pasul 2, am citit, am cumparat cele necesare, am citit, am stabilit o reteta, am citit...rezultatul o bere foarte-foarte buna, atat dupa standardele mele cat si ale celor aprox. 10 prieteni care au gustat. Mie mi-e suficiet sa-mi iasa o bautura buna, pe gustul meu in special, si....cam atat. So, rezultatul prim a fost ok !!
DAR !! Din acel moment, berea a inceput SA SE ALTEREZE. Am facut fix 6 ture, din care 5 au fost esec total. Mai exact: dupa 6-7 zile de fermentare primara, miroseam pe valva de evacuare CO2, si simteam un miros intepataor, acidulat si acru in acelasi timp. In supararea mea, o mai lasam 3-4 zile, si decideam sa gust: la fel ca mirosul, era si gustul. Next step: canalizare. DAR DE 5 ORI LA RAND ??
Cateva explicatii ref la echipament si tehnica de fierbere:
- vas de mash: fierbator electric 27 l, recipientul fiind din tabla emailata, NU din INOX ( am specificat asta, pentru ca nicaieri nu am vazut - ma refer la tutoriale- sa se mai foloseasca alte vase inafara de INOX, dar presupun ca este din motivul ca nu prea se mai gasesc din alt material. Vasul meu este luat de la Metro, era o promotie de sarbatori, si ca destinatie are: fierberea vinului. Deci nu cred ca ar fi o problema asta, mai ales ca 2 ture mi-au iesit, nu s-au alterat chiar toate.
- Filtrare: din 6 ture 3 au fost BIAB, iar la celelalte 3 am folosit sistemul de filtare din cupru, cu tevile sectionate (foarte eficient), FIERT in prealabil, dupa care scufundat in solutie de sterilizat - Chemix Pro. Aici, ca o paranteza, vreau sa mentionez ca se filtreaza mult mai bine prin metoda clasica, cu acest filtru de cupru, decat prin sacul de terilena...sau cum ii zice...
- pentru transfer folosesc furtun de silicon, tinut cate 10 min in solutie de sterilizat, inainte de a-l utiliza
- pentru racire folosesc serpentina de cupru, pe care o FIERB, O STERILIZEZ si o pun in vasul de fierbere ( este tot cel de mash ) cu 15 MIN INAINTE sa opresc fierberea.
- pentru transfer final folosesc auto-sifon ( de la Fabrica de Bere ), si ca recipiente de fermentare acele galeti, tot de la Fabrica de Bere.
- Atat paharul in care activez drojdia, cat si lingurita cu care amestec, le STERILIZEZ INAINTE.
- Aerarea mustului racit o fac cu un mixer de electric ( DA!, STERILIZAT si ala ), pana cand se face o spuma groasa.
Epilog: La ultimele doua ture ( adica 7 si 8 ), am purtat si manusi chirurgicale !!, plm... Am mirosit dupa 2 zile pe supapa si.....acru !

Donez 10 sticle din prima bere celui care ma ajuta sa pot continua, cu un sfat pertinent si argumentat. Chiar nu am nicio idee in acest moment unde gresesc.
Cu mii de multumiri, un poate-viitor mini-berar amator

Bafta tuturor !!
Andrei