Salut Bro, si multumesc pentru raspunsuri si sfaturi.
DA, am robinet la oala de fierbere, dar nu-l folosesc. Scot cu auto-sifonul. DE CE ?
- Daca te gandesti la reziduuri care raman, si actioneaza cand se raceste mustul, as elimina ipoteza. De ce? : pentru ca, in jur de juma' de ora inainte sa termin fierberea, trec cam un litru jumate de must fierbinte prin acel robinet. In plus, de fiecare data dupa ce termin, cand curat fierbatorul, curat si prin robinet, cu un fitil cu sarma ( din acela pentru pipe de fumat )
- Daca te gandesti la altceva, abia astept parerea ta.
Din pacate, si sincer cu mare jena, va spun tot nu am reusit sa scot o bere nealterata in ultimele ture. Nu stiu ce cacat mai am de facut, insa ramane clar ceva din echipament. Desi mi-e greu sa cred, vasul de fermentare ramane o potentiala cauza. Dupa cum am mai spus, sunt galetile de la fabrica-de-bere: NU VAD cum ar putea avea ceva, mai ales ca sunt super-folosite in bransa. Si pe langa faptul ca sunt usor de curatat, eu o fac super-temeinic.
Ce alternativa imi recomandati, ca sa fac totusi un test ? Sa incerc cu o damigeana din sticla ? Am vazut prin Obor.... Sau stiti altceva mai bun ?
Vasul de fierbere.....Oare sa caut sa iau o oala de inox ? Aici, sincer, chiar nu am gasit niciun tutorial in care sa se fiarba in altceva decat inox. Oala mea emailata, ar putea lasa ceva elemente care sa altereze ?? Logic, sansele ar fi apropiate de 0%, dar mai stii ? Totusi, daca nu sunt convins, parca nu as da vreo 500 ron pe o oala de INOX, doar sa vad....
O sa fac o modificare si la racitor, astfel incat sa intre doar cupru in must, nu si furtun. Acum, vreo 30 cm de furtun, stau in must. Iar, NU vad sa fie o problema, dar macar stiu ca am schimbat si asta.
Daca nu iese si nu iese, iau o pauza, stau pe kit-uri, si in cateva saptamani cred ca imi iau un Grainfather. Insa, pana atunci, mai incerc o data, cu alt recipient de fermentare: ori o damigeana de sticla, ori...altceva ce ma sfatuiti voi...
Bafta !! si...MULTUMESC !!
PS: am tinut cont si de sfatul tau, Laur, si am pus la fermentat in alta camera. Degeaba !