Cred ca multi stiti ca drojdia se poate refolosi. Am citit undeva ca se poate folosi de 9 pana la 11 ori.
Legat de acest aspect, sa va povestesc ce am patit acum cateva zile.
Am imbuteliat o bere Brewferm Wheat si am pus la fermentat tot o bere Brewferm Wheat. M-am gandit sa folosesc drojdia rezultata din fermentarea celei de dinainte si la berea urmatoare.
Zis si facut. Am renuntat la drojdia uscata si am folosit doar drojdia lichida obtinuta de la berea anterioara.
Numai ca am facut o greaseala: am pus toata cantitatea de drojdie rezultata !!!!!.
Mustul de bere a inceput fermentatia dupa numai 45 minute iar ritmul era foarte alert. Niciodata nu am vazut o fermentatie atat de "violenta".
Dupa cateva ore, nu mica mi-a fost mirarea cand am observat ca fermentatia produsese foarte multa spuma, ce incerca sa iasa prin supapa de evacuare a CO2-ului insa aceasta supapa tocmai se infundase cu acea spuma. Capacul se bambase foarte mult, incat daca il mai lasam cateva zeci de minute ar fi explodat sau ar fi sarit in sus.
Am scos capacul, am spalat supapa de evacuare, am lasat spuma sa se mai domoleasca iar dupa cateva minute am repus capacul la loc.
Fermentatia s-a mai domolit insa, riscul ramasese. Dupa o zi, fermentatia intrase in ritmul normal.
Ca si concluzie, recomand folosirea drojdiei rezultate dar, fiti cu mare bagare de seama la cantitatea de drojdie ce o adaugati.
Probabil ca data viitoare voi folosi un sfert din cantitatea de drojdie rezultata in urma fermentarii, urmand ca, in urma rezultatelor, fie maresc cantitatea, fie o micsorez.
Experimentl continua si va tin la curent.
Sa auzim de bine.
Urmatoarea bere: Muntons Connoisseur Export Pilsner
Fermentatie primara: Brewferm Wheat, Muntons Connoisseur IPA
Fermentatie secundara: - Brewferm Wheat, Triple
La maturat: Brewferm Gallia, Brewferm Wheat, Brewferm Christmas
De baut: Muntons Connoisseur IPA Bitter, Brewferm Diabolo