Buna ziua,
A facut cineva vreodata miedul? Acum am la FV circa 11 litrii si sunt curios daca altcineva a incercat sa-l faca si cum a iesit. Am baut numai mied de la magazine.
Retetea pe care am folosit-o este asa:
3.5kg miere
10 litrii apa plata (Borsec, sa fiu exact)
Drojdie 'Ritchies W0814' (pentru vin alb, pana la 14%ABV)
2 lingurite DAP (yeast nutrient)
Metodul:
1. Amestecati drojdia, 200ml apa calda (cc. 30C), 1/4 ligurita miere - o lasati 30 min pana drojdia incepe sa creasca.
2. Puneti 4 litrii apa la o oala mare, la foc, pana fierbe.
3. Incalziti mierea (care mai e in borcane) un pic intr-o oala cu apa calda sa curge mai usor din borcane.
4. Amestecati apa si miera.
5. Puneti 6 litrii apa rece (eu pun sticle in congelator cu o ora inainte de inceputul procesului) intr-un FV.
6. Adaugati mierea/apa din etap 3/4.
7. Adaugati 2 ligurite de DAP si amestecati bine.
8. Verificati ca tempuratura mustului a scazut sub 27C si adaugati drojdia. Verificati OG.
9. Agitati mustul cam 15 minute sa introduceti foarte mult aer.
10. Puneti capacul pe FV, puneti si supapa.
OG era 1.090, deci cred ca va fi destul de sec (pe placul meu) si in circa 12% ABV.
Trebuie sa amesecati mustul cu aer doua ori pe zi pentru primele trei zile. Apoi, lasati sa fermenteze cam doua saptamani. Se adauga in timp de fermentare niste drojdie care a fost 'omorata' cu fierbere, sa-o hraneasca. Cand e mai putin miscare la supapa, clocoteste o data pe 30 de secunde, atunci trebuie sa trageti miedul deasupra sedimentul intr-o damigeana de 10 litrii, puneti dop si supapa, si mai lasati pana cand vedeti un nou sediment. Repetati procesul de 'racking' pana cand miedul se pare limpede cand poate fi imbuteliat. Are nevoie de maturare, cel putin o luna, dar mai bine 6 (depinde cat de rabdator sunteti).