Hi !
Daca ai deja setul de bere , ca sa faci bere de tip ALL GRAIN nu iti trebuie in plus decit un vas in care sa fierbi materialul. Vasul de fermentatie se poate folosi si aici. Este un mod foarte simplu folosit de englezi se pune maltul macinat (zdrobit , sa nu fie nici bucati mari dar nici faina, coaja ce inveleste seminta sa ramina cit posibil intreaga dupa ce cada de pe saminta ) in vasul de fermentatie si se toarna peste ea apa de 75de grade C. vasul trebuie acoperit , invelit intro patura sa tina caldura. Dupa 2,5-3 ora se face un test de iod : se pune o picatura de iod intro farfurie si o picatura putin mai mare de must de bere linga picatura de iod . Mustul sa fie racit la 20 de garde. Se amesteca ,daca culoarea este albastra inseamna ca mai trebuie tinuta apa pe malt insa testul de iod nu are voie sa fie nici rosie , nu trebuie sa mai fie amidon in must.
La un kg de malt se pune in jur de 3 litri de apa. Dupa ce testul de iod e perfect se strecoara , dar inainte se fierbe o cantitate de 10-12 litri de apa la max 78*C pentru 'mashing' . Dupa ce mustul s-a strecurat apa incalzita se toarna peste maltul ramas in strecurator. Nu se lasa sa se usuce maltul. Sa fie totdeauna peste malt 2-3 degete de apa. Mustul ce se strecoara se varsa inapoi pe malt pina ce va fi curata. Acest proces se face incet , ca mustul sa fie cit mai curat , fara ramasite de orz.Acelas procedeu se face si cu apa de 'mash'. Mashing-ul se face cu apa pina ce densimetru indica prezenta zaharului . Mustul recoltat se amesteca si se pine la fiert . Se fierbe in CLOCOTE! o ora , ora jumate cu hamei. Hameiul amar se pune dupa 10-15 minute de fierbere, cu cel aromatic se fierbe cam 15 minute la capat. Dupa acet pas trebuie racit cit mai repede posibil. In maximum o ora trebiue racit la 20-23 grade daca folosim drojdie top fermentation. Dupa fierbere orice obiect ce se va atinge de berea dulce trebuie sa fie STERILIZAT. Facem starter pentru drojdie: Intrun vas steril se fierbe apa cu citeva linguri de zahar, [b]se raceste la temperatura optima pentru drojdie si se pune drojdia in apa cu 15-20 minute inainte de folosire. Daca drojdia e buna va face spuma. Cind berea dulce s-a racit se toarna drojdia . Se pune vasul la temperatura optima. La 7-10 zile berea ezte gata de pus in sticle sterilizate pentru fermentatia secundara.
Nu exista o reteta fixa pentru bere, fiecare berar amator isi va putea face reteta lui dupa experienta. Berea depinde de foarte multe: apa, malt, drojdie, hamei. Trebuie avut mare grija la sterilizarea ustensilelor. La inceput e mai bine sa faci bere din kit ca sa capeti un pic de experienta dar merita incercat si acest mod de a face bere. Daca faci in acest fel , e bine sa-ti faci notite ca sa poti schimba la urma unele lucruri daca e necesar la urmatoare fierbere. Daca aveti intrebari ma puteti contacta la adresa
negyojo@freemail.hu Succes!