[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
www.fabrica-de-bere.ro • Vezi subiect - AJUTOR NOVICE

AJUTOR NOVICE

AJUTOR NOVICE

Mesajde Praiser » Mar Mai 21, 2013 7:01 pm

Salutare,

Sunt incepator insa increzator.
Am deschis acest topic din speranta de a primii niste raspunsuri. Asa ca eu am sa posetez intrebarea si sper, ca cineva sa imi raspunda.
1. Ce da alcoolul din bere, care din ingrediente?
2. Daca se poate sa explice cineva ca pentru incepatori etapele din retete. Am cautat sa inteleg MASH, MASH OUT, SPARGING ... insa tot nu am inteles. As dori aceste informatii pentru metoda, BIAB care mi se pare cea mai simpla pentru incepatori si slab echipati.

Am sa revin.
Multumesc,
Praiser
 
Mesaje: 8
Membru din: Lun Mai 06, 2013 6:38 pm

Re: AJUTOR NOVICE

Mesajde bionut » Mar Iun 18, 2013 4:57 pm

Praiser scrie:Salutare,

Sunt incepator insa increzator.
Am deschis acest topic din speranta de a primii niste raspunsuri. Asa ca eu am sa posetez intrebarea si sper, ca cineva sa imi raspunda.
1. Ce da alcoolul din bere, care din ingrediente?
2. Daca se poate sa explice cineva ca pentru incepatori etapele din retete. Am cautat sa inteleg MASH, MASH OUT, SPARGING ... insa tot nu am inteles. As dori aceste informatii pentru metoda, BIAB care mi se pare cea mai simpla pentru incepatori si slab echipati.

Am sa revin.
Multumesc,

Salut! Vin cu intarziere, dar sper sa iti fie de ajutor raspunsul meu.
1. Alcoolul este produs de drojdie. Drojdia se hraneste cu zaharuri si elimina dioxid de carbon si alcool etilic.
2. Mash reprezinta procesul prin care enzimele din malt sunt activate si produc zaharuri, pe care drojdia sa le consume, din amidon. Acest lucru se face tinand maltul in apa la o anumita temperatura pentru o anumita perioada de timp (gasesti in fiecare reteta aceste informatii). Mash out este o operatie care consta in ridicarea temperaturii mustului chiar inainte de filtrare ( iarasi este nevoie de o temperatura data de reteta), dar ca incepator nu iti recomand sa te complici cu mash out, macar pana iti intri putin in mana.
Daca faci BIAB nu prea o sa ai nevoie de sparging (desi unii fac asta si la BIAB). Consta in scurgerea mustului de pe borhot si adaugarea de o alta cantitate de apa, la temperatura la care s-a facut mashul, peste borhotul scurs, pentru a extrage mai multe zaharuri. In principiu BIAB ar trebui sa functioneza OK si fara sparge.

Inainte sa te apuci de facut bere iti recomand sa exersezi cu cateva kit-uri si, nu in ultimul rand, sa citesti tot ce gasesti pe forum despre procesele de fabricare, o sa gasesti destule informatii. Iar youtube este plin de filme despre berarit, cauta "how to brew" si o sa vezi.

Bafta!
bionut
 
Mesaje: 83
Membru din: Mar Sep 11, 2012 7:32 pm

Re: AJUTOR NOVICE

Mesajde berila » Dum Sep 01, 2013 11:10 am

Salutare,

1. De acord cu bionut - drojdia. Completez: drojdia transforma zaharurile in alcool+CO2. zaharurile se convertesc din amidon+enzime (prezente in malt). Sau sunt gata convertite de altii in cazul extracturilor de malt. In acest caz doar cmpletezi cu apa pentru a pregati "mustul de bere" (Eng. wort).

Sporuri. :)
Berila.
berila
 
Mesaje: 4
Membru din: Dum Sep 01, 2013 11:03 am

Re: AJUTOR NOVICE

Mesajde bionut » Joi Sep 12, 2013 6:17 pm

Ceva incercari, reusite, esecuri? :)
bionut
 
Mesaje: 83
Membru din: Mar Sep 11, 2012 7:32 pm

Re: AJUTOR NOVICE

Mesajde Mihai » Sâm Sep 20, 2014 4:29 pm

Buna ziua,
am si eu niste intrebari de incepator pe care le adaug topicului:

1.se poate folosi recipient de fermentare cu capacitate cu mult mai mare decat cantitatea de must? (de ex 9L de must in recipient de 33L...sau chiar mai mare, ma gandeam sa incerc in damigeana de 54L pt un kit de 15L). Nu are vreun efect negativ faptul ca recipientul va contine mult aer?
2. intentionez sa incep sa folosesc metoda brew in a bag, si as vrea sa imi comand de pe site mai multe feluri de malt direct macinat. Se pastreaza la fel de bine ca si maltul nemacinat sau isi pierde din aroma si proprietati? Daca da, care e perioada optima de pastrare macinat pana la folosire?

Multumesc.
Mihai
 
Mesaje: 6
Membru din: Joi Aug 28, 2014 7:50 pm

Re: AJUTOR NOVICE

Mesajde Mihai » Sâm Sep 20, 2014 6:52 pm

Salutare,

am si eu niste intrebari de incepator pe care le adaug topicului:

1. se poate folosi recipient de fermentare cu capacitate cu mult mai mare decat cantitatea de must? (de ex 9L de must in recipient de 33L...sau chiar mai mare, ma gandeam sa incerc in damigeana de 54L pt un kit de 15L). Nu are vreun efect negativ faptul ca recipientul va contine mult aer?
2. intentionez sa incep sa folosesc metoda brew in a bag, si as vrea sa imi comand de pe site mai multe feluri de malt direct macinat. Se pastreaza la fel de bine ca si maltul nemacinat sau isi pierde din aroma si proprietati? Daca da, care e perioada optima de pastrare macinat pana la folosire?

Multumesc.
Mihai
 
Mesaje: 6
Membru din: Joi Aug 28, 2014 7:50 pm

Re: AJUTOR NOVICE

Mesajde Laur » Lun Oct 13, 2014 7:49 pm

Pe vremea cand faceam bere din kit-uri aveam sarje de 9 litri fermentate in recipient de 30 litri si nu aveam nicio problema. Nu cred ca folosirea unui recipient de fermentare de 54 litri pentru o sarja de 15 litri sa influenteze negativ rezultatul final.
Daca totusi ai un recipient mai mic, iti recomand sa il folosesti, si din considerentul ca il manipulezi mult mai usor.
Maltul nemacinat are termen de garantie de circa 18 luni. Cel macinat, dupa 2-3 saptamani isi pierde din proprietati.
Bafta!
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: AJUTOR NOVICE

Mesajde Praiser » Mar Noi 11, 2014 12:23 pm

bionut scrie:Ceva incercari, reusite, esecuri? :)


Salutare,

Multumesc pentru raspuns. Ma bucur pentru ca mai exista cineva sa ne ajute si pe noi astia mici.
Am experimentat de 3-4-5 ori :).
Nicidata rezultatul nu a fost cum am dorit.
O sa mai incerc cand o sa am spatiu de desfasurare si un mediu propice.
Prima oara am imbuteliat bere in timpul fermentarii si am baut dupa 1 saptamana :)) 1-2 pana cand efectele depurative au aparut.
Apoi urmatoarea a avut drojdie multa in sticla si era greu de baut si poate ca am pus si cam mult hamei si avea un gust fffoarte puternic si amarui.

Ultima oara am facut pale ale si stout. Biab.
Insa am gresit putin la stout cu orzul prajit, pus cam mult si inca un factor a facut berea cred ca acra.... a stat la fermentat 2-3 sapt si pus in sticle cu zahar brun apoi iar stat 3 sapt apoi frigider si nimic bun.

Cam cu moralul la pamant insa cu siguranta voi mai incerca.

Cu siguranta voi mai incerca stout, motiv pentru care v-as ruga o reteta biab, eu sunt mare fan Guinness si mi-as dori :)
Cu siguranta voi incerca si un lagger, printre preferate Grolsch apoi heineken. revin cu rugamintea vis-a-vis de reteta.

Cam atat.

Multumesc, si sper ca acest forum sa fie o oaza de cunoastere, asa cum trebuie sa fie.

Cheers!
Praiser
 
Mesaje: 8
Membru din: Lun Mai 06, 2013 6:38 pm


Înapoi la Fabricare bere din malt

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 8 vizitatori

cron