Inevitabilul s-a produs. Dupa pregatiri indelungi, acum cinci zile m-am apucat sa imi fabric prima mea bere din malt.
Am ales o reteta simpla, o bere pils, cu malt Brewferm Pils si hamei Saaz.
Cu siguranta exista multe articole scrise pe internet despre fabricarea berii din malt insa, m-am gandit ca ar fi interesant si folositor daca as descrie pasii parcursi de mine si as pune si cateva poze sugestive. La categoria poze insa, "filmul s-a rupt" spre final cand am uitat sa mai fac poze. Dupa ce voi trece de stadiul de "boboc" in ale beraritului din grane, voi reveni cu detalii si poze.
Asadar, am cantarit maltul si l-am pus intr-un recipient de plastic.
Apoi mi-am pregatit moara necesara zdrobirii maltului.
Aici vedeti moara asamblata.....
...dupa care am pus-o la treaba.
Trebuie precizat ca maltul se zdrobeste astfel incat dimensiunile bucatilor rezultate sa fie putin mai mari decat orificiile sistemului de filtrare - maltul se zdrobeste nu se macina (nu se face faina).
Si asa am obtinut cantitatea necesara de malt zdrobit.
Apoi am pregatit fierbatorul si cupa de plastic: le-am spalat si igienizat (ca de altfel toate elementele si accesoriile ce vin in contact cu berea). Este un fierbator electric, cu termostat si cronometru digital.
Apoi am pus apa in fierbator .......
.........si am incalzit-o la prima temperatura specificata in reteta. Este vorba de temperatura la care incepe "terciuirea" (din engl. mash). Termenul mai este cunoscut si ca brasaj.
Cand apa a ajuns la temperatura specificata, am pus maltul zdrobit si am amestecat pana cand tot maltul a fost acoperit de apa fierbinte.
Nu voi insista prea mult pe aspectele legate de retete, ele vor fi detaliate in capitolul aferetnt acestora.
Trebuie sa mentionez ca am ales o reteta ce facea terciuirea in 3 pasi (practic temperatura amestecului trebuia tinuta la o anumita valoare, o anumita perioada de timp, dupa care se marea temperatura si se tinea la acea temperatura un alt intreval de timp, etc. - totul este specificat in retete).
Dupa ce s-a terminat procesul de terciuire, incepe filtrarea. Am ales sa folosesc un sistem de filtrare primitiv (cu doua recipiente de plastic, unul din ele avand fundul perforat), sistem care s-a dovedit ineficient in timpul filtrarii. Ineficienta a constat in imposibilitatea de a recircula mustul iesit in prima etapa de filtrare, pentru a se filtra si particulele mai mici, patrunse prin filtru. Ulterior mi-am construit un alt element de filtrare, ce va fi prezentat la capitolul Ustensile. Insa pozele au fost facute cu primul sistem de filtrare.
In recipientul de jos se transfera mustul de bere filtrat. Primii litri de must filtrat a fost captat in cupa de plastic de 3 litri si pus inapoi in sistemul de filtrare pentru a fi re-filtrate particulele mici de malt.
Insa repet, mustul a iesit mai tulbure si cu impuritati, datorita ineficientei sistemului de filtrare.
Ceea ce a ramas in recipientul de filtrare se numeste borhot si se arunca sau, daca este vorba despre productie industriala de bere, se foloseste ca hrana pentru animale.
Mustul de bere este transferat din nou in fierbator si se seteaza temperatura pentru fierbere.
Intre timp, am pregatit saculetii de muselina cu hamei (reteta indica folosirea a 3 cantitati de hamei si "aruncarea" lor in mustul de bere ce fierbe).
La intervalele de timp mentionate in reteta (la 10 minute dupa ce incepe mustul de bere sa fiarba) se "arunca" in fierbator cate un sac cu hamei (fiecare sac are o anumita cantitate de hamei, si ea trebuie pusa la un anumit timp dupa ce a inceput sa fiarba mustul)
Cand s-a terminat de fiert mustul, trebuie racit rapid, la o temperatura de circa 23-25 grade Celsius.
Am folosit unul dintre sistemele de racit mustul de bere, dedicate berarilor amatori. Este vorba despre un schimbator de caldura cu 12 camere: intr-un sens curge mustul iar in celalalt sens curge apa de la robinet, ce are undeva in jurul valorii de 20 grade Celsius.
Dupa ce am racit mustul, am rehidratat drojdia, am adaugat-o mustului si apoi l-am pus la fermentat.