Salutări tuturor hobiştilor,
Am făcut ieri mashing cu 10 kg malţ de orz pils. Optez întotdeauna pentru un thick mash, obţin un must dens şi zaharos care după fermentare va produce un ABV mai ridicat. Voi descrie tot procedeul pas cu pas.
Grain milling:
- Am măcinat orzul la blender, granulaţie fină.
Multi-rest mashing:
- Am incorporat 18 litri de apă caldă în 10 kg malţ măcinat, în total 25 litri decoct
- Am încălzit decoctul la 43*C cu foc direct amestecând continuu. Pauză 30 minute pentru beta-glucanază...
- Am încălzit decoctul la 50*C cu foc direct amestecând continuu. Pauză 30 minute pentru protează...
- Am făcut infusion mashing cu 8 litri apă clocotită pentru saltul la 62*C (total 33 litri decoct). Pauză 60 minute pentru beta-amilază...
- Am făcut decoction mashing cu 8 litri decoct decantat şi parţial limpezit pe care l-am fiert şi adăugat decoctului principal pentru saltul la 70*C. Pauză 30 minute pentru alfa-amilază
- Am făcut mash-out 15 minute la 75*C încălzind cu foc direct şi amestecând continuu
- Am strecurat tot mustul printr-un sac de nailon, au ieşit în final 23 litri de must, 3 litri am estimat că au rămas în malţul măcinat
- Am făcut sparging cu 6 litri apă la 78*C peste malţul măcinat, am scos 6 litri must de sparge
- Mustul de mash îainte de fierbere măsurat cu mustometrul avea 20g zaharuri la 100ml, mustul de sparge avea 6-7g/100ml
- Am amestecat mustul de mash cu cel de sparge (total 29 litri) şi am trecut la fierbere.
- Am fiert 60 minute pe ochiul de la aragaz şi cu un temoplonjon de 1.2 MW, ultimele 30 minute am pus 70g hamei. Data viitoare o să pun două termoplonjoane.
- Toată munca a durat cam 8 ore cu tot cu curăţenia din bucătăria care devenise lipicioasă.
- Am lăsat mustul să se răcească sub 30*C până a doua zi dimineaţă.
- Volumul final de must a ajuns după fierbere la 25 de litri cu un procent de zaharuri de 22 g / 100 ml must (exprimat în densitate - 1.092)
Pitching yeast:
- Am tras 18 litri de must limpede şi i-am pus 20g drojdie hidratată (prea mult). Depozitul de pe fund (cam 7 litri) l-am pus şi pe el într-un bidon cu tot cu hamei, i-am pus drojdie şi probabil voi lungi fermentaţia cu apă şi zahăr după prima fermentare apoi va merge la distilare pentru un mic rachiu de malţ. Whisky cu aromă de hamei n-am încercat până acum
- În câteva ore, mustul curat a început să fermenteze energic cu spumă multă.
După calcule, randamentul de extracţie a fost de 5.5 kg zaharuri din 10 kg malţ. Considerând conţinutul de amidon al malţului de orz de 53-57% înseamnă că am avut o extracţie perfectă. Acum să vedem câte zaharuri nefermentabile vor rămâne la sfârşit. Teoretic, dacă ar fermenta complet ar ieşi o bere cu 12% alcool, eu însă am estimat un 9-10% considerând o densitate finală de 1.020, pentru o bere strong. Voi reveni cu detalii pe parcurs.
Pentru infusion mashing am folosit formula:
IV = MV x (TT - ST) / (BT - TT)
Iar pentru decoction mashing:
DV = MV x (TT - ST) / (BT - ST)
TT = Target Temperature
ST = Start Temperature
BT = Boiling Temperature (98*C)