[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
www.fabrica-de-bere.ro • Vezi subiect - sfaturi BIAB

sfaturi BIAB

sfaturi BIAB

Mesajde rapy » Mie Feb 20, 2013 1:21 pm

Salutare !
De vreun an citesc prin forum , pana acum am facut cateva kit-uri
si m-am hotarat sa trec la nivelul urmator : berea din malt

Metoda cea mai usoara pt mine ar fi Brew in a Bag
Am un vas de inox 35 litri ,
aprox 4 kg malt din productie propie ,
hamei plafar si salbatica (adunata de mama pt ceaiuri )
3 plicuri drojdie Muntos 6 grame( care am inteles ca nu ar fii prea buna pt all grain)
termometru
ce imi lipseste este este un densimetru ( in plan si acesta daca imi reuseste berea din malt )

intrebarile mele :
1. este suficient maltul pt aprox 25-30 litri bere sau mai trebuie sa adaug zahar /fructoza si ce cantitate ?
2. am drojdie adunata de la un kit Cooper Sparkling Ale , pot folosi aceasta in loc de drojdia Muntos ?
3. cum sa procedez cu drojdia salvata ca sa o folosesc pt asta ( o am de aproximatv o luna in frigider , pastrata in borcane sterilizate cu capac )
4 cum pot sa ii fac proba la drojdia Cooper daca mai este buna , nu as strica toata treaba din cauz drojdiei

O zii buna
rapy
 
Mesaje: 6
Membru din: Mar Apr 05, 2011 5:03 pm

Re: sfaturi BIAB

Mesajde balauru_327 » Joi Feb 21, 2013 1:11 am

Salut, o sa iti zic cate putin si eu, ca nu sunt inca mester
Pentru inceput incearca cantitati mici/ experimenteaza mult si acomodeaza-te cu echipamentul tau.
Ai un vas mare tu acolo, poti face multa bere odata. Sa ai si sursa de caldura pe masura.
Pentru BIAB, iti trebuie alte calcule in legatura cu apa pentru brasaj (mash) clatirea dispare, dar nu ma pricep la calcule. Poti incerca metoda cu brasaj/clatire(mash/sparge) si sa tii granele in sac si cred ca mai poti face rost de un vas mare( de prin vecini) in care sa incalzesti apa pentru clatirea maltului.
Poti face bere si fara densimetru respectand reteta, atata tot ca nu vei sti densitatile si alcoolul. Si acuma:

1.raportul apa/grane influenteaza densitatea , alcoolul si corpolenta/gustul berii. Un raport prea mare va produce un "spritz" de bere. Eu prefer sa fac fara adaos de alte zaharuri, chiar daca obtin mai putina bere, si mai slab alcoolizata.

2.nu ma pricep la drojdii, dar tre sa fie bune pentru bere, experimenteaza , cand faci bere, separa volumul final, si fermenteaza separat cu drojdiile tale.

3.teoretic, drojdia recuperata, o aduci la aceeasi temperatura (incet, o lasi peste noapte la temperatura camerei , ca sa nu produci soc termic) cu mustul de bere si o torni in must. Iar, raportul drojdie/must influenteaza esterii,fenolii si cum incepe fermentatia.

4. miroase, daca detectezi ceva astringet,intepatator acru o poti arunca. Trebuie sa miroasa a bere, drojdie (de paine).

Nu stiu cum ai facut maltu, deci ai sanse sa iasa o bere "naspa" , iar hameiul uscat nu prea are valoare pentru ca si-a pierdut uleiurile. Trebuie sa faci si un brasaj complet, cu 3-4 etape.
Ultima oară modificat de balauru_327 pe Joi Feb 21, 2013 9:04 pm, modificat 1 dată în total.
balauru_327
 
Mesaje: 110
Membru din: Mar Feb 07, 2012 5:04 pm

Re: sfaturi BIAB

Mesajde DragosN » Vin Mar 01, 2013 9:41 pm

In primul rand, hameiul uscat nu si-a pierdut uleiul decat daca au fost uscate la temperaturi mari, peste 30C. Dar problema cu hameiul cules este ca nu sti cat acizi alfa contin. Daca nu sti cati acizi au atunci nu poti sa iti dai seama cat de amara o sa iasa berea.

Drojdia; nu conteaza de care folosesti numai ca trebuie sa controlezi temperatura de fermentare. Daca ai tinut drojdie la frigider pentru o luna inseamna ca viabilitatea acesteia a scazut, dar nu te panica se poate refolosi prin o aduce la temperatura camerei si facand un starter adica o solutie de malt de un litru doi care are densitatea de cam 1.040 adica cam 212g de extract de malt uscat sau 259g de extract de malts lichid la 2l de apa. Dupa ce ai facut solutia aplica drojdia la temperatura camerei daca drojdia este pentru ale. Lasa sa fementeze o zi doua si apoi poti sa o folosesti in berea pe care o faci.

Malt; daca tu ai facut maltul poate sa fie bun nu zic nu depinde de cum l-ai facut. Ce conteaza la BIAB este sa fie bine macinat dar nu faina bine inteles. Apoi conteaza cantitatea apei pe kilogram de malt folosit. Cu cat mai multa apa folosesti pe kilogram este posibil sa extragi mai multe zaharuri din malt dar si asta are o limita pana cand isi depaseste folosul si devine daunator. De obicei poti folosi cam 6.5l de apa la 1kg de malt(pentru ca folosesti BIAB). Apoi conteaza temperatura finala de mash care guverneaza cum se simte berea cand o bei si cantitatea de zahar fermentabil. O temperatura de mijloc unde berea este fermentabila dar si buna la gust este cam 67C. Dupa o ora scurge punga cu grane si chiar apas-o sa o storci. Sa nu te iei dupa altii care iti ca prin soarcere scoti tanine ca nu se va intampla. Si la urma o pui la fiert cu hameiul.

Noroc la ce faci si spune-ne cum a iesit. Am experienta cu facutul de bere pentru multi ani.
DragosN
 
Mesaje: 27
Membru din: Mie Iun 06, 2012 4:32 pm

Re: sfaturi BIAB

Mesajde rapy » Sâm Iun 29, 2013 7:18 pm

merci pt sfaturi !

nu a iesit nimic din prima tentativa ( nu a fiert ) posibila cauza drojdia . proaspat cumparata si mai avea o saptamana pana la expirare . :(
o sa incerc zilele astea alta tura ( am maltul este facut , imi mai lipsesc drojdia si hameiul care trebuie sa le comand).

vreu sa incerc acum pentru ca se apropie secerisul si o sa am materie prima la indemana la preturi bune ( orzoaica , orz ,grau )
You can’t be a Real Country unless you have a beer and an airline–it helps if you have some kind of a football team,
or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer. —Frank Zappa
rapy
 
Mesaje: 6
Membru din: Mar Apr 05, 2011 5:03 pm

Re: sfaturi BIAB

Mesajde bionut » Mar Iul 30, 2013 12:37 pm

Ai racit mustul inainte sa pui drojdia? Ma indoiesc sa fie din cauza ca mai avea o saptamana pana la exprirare, drojdiile sunt niste organisme foarte rezistente, data de expirare e pusa ca o asigurare. Desigur, exista si probabilitatea ca plicul cu drojdie sa nu fi fost pastrat la rece, ba chiar sa fi fost tinut in caldura...
Imi pare rau pentru esec, si eu am facut o bere cu malt facut de mine, a fermentat, dar s-a acrit, e inca baubila, nu are gust sau arome urate, dar e acrisoara. Cel mai probabil din cauza ca nu am racitor si am racit kegul in care am fiert in cada cu apa, si a durat ceva pana a ajuns la <25 de grade.
bionut
 
Mesaje: 83
Membru din: Mar Sep 11, 2012 7:32 pm

Re: sfaturi BIAB

Mesajde rapy » Lun Aug 12, 2013 10:54 am

Da , a fost racit . afara si pusa oala cu must in apa cu gheata ( era in februarie si inca era destul de rece afara )
O alta posibila cauza cred ca ar fi putut fi aerarea insuficienta .
eu am facut aerarea cu mixer galvanizat pt amestecat vopsea lavabila (nou noutz si dezinfectat ) 15 minute (poate nu a fost suficient timp)
o alta idee de racire rapida inca netestata : pet-uri de apa plata puse la ingetat ,
taiat pet-ul si lasata numai gheata in must ( mustul ar trebui facut mai concentrat pt asta ) si cu treaba asta ar ajuta si la oxigenarea mustului .
numai nu stiu cum sa calculez cantitatea de apa vs concentratia mustului , o sa incerc cu beersmith si masurare directa

beersmith imi da asa :
target : 23 l 1042 sg abv 4,3
20,5 L 1048 abv 4,7 ( scazuta cantitatea de must pt 2,5 l gheata )
18L 1054 abv 5,4 ( pt 5 l gheata )

mai ramane de experimentat direct
You can’t be a Real Country unless you have a beer and an airline–it helps if you have some kind of a football team,
or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer. —Frank Zappa
rapy
 
Mesaje: 6
Membru din: Mar Apr 05, 2011 5:03 pm

Re: sfaturi BIAB

Mesajde DragosN » Dum Aug 18, 2013 10:10 pm

Nu este nevoie de mixer galvanizat, de fapt am vazut experimente unde cei care au facut asa ceva nu au oxigenat mustul de bere la nivelul care trebuie. Pune mustul de bere in galeata de fermentare sau damigeana ( depinde de ce folosesti), pune dorjdia in must si apoi zgaltie sanatos galeata sau damigeana intre 3 is 5 minute. Cand termini o sa vezi multa spuma si asta e bine.
DragosN
 
Mesaje: 27
Membru din: Mie Iun 06, 2012 4:32 pm

Re: sfaturi BIAB

Mesajde bionut » Dum Sep 08, 2013 9:56 am

Da, nici eu nu cred ca nu a fost destul de aerata, 15 minute cu mixerul e o eternitate fata de ce faceam eu. Eu il aeram turnand mustul mai de sus si putin dupa ce puneam capacul ls fermentator.
bionut
 
Mesaje: 83
Membru din: Mar Sep 11, 2012 7:32 pm


Înapoi la Fabricare bere din malt

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori

cron