[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
www.fabrica-de-bere.ro • Vezi subiect - Freestyle Brewing

Freestyle Brewing

Re: Freestyle Brewing

Mesajde Samogon » Joi Iun 16, 2011 7:46 am

Scuze, am uitat să scriu cum am făcut. Schema de plămădire a fost simplă.
În 27 litri apă la 69*C am turnat 10 kg malţ măcinat bine. (vezi că randamentul de extracţie depinde foate mult şi de cât de mărunt macini).
Pauza de zaharificare la 62*C timp de 3 ore
Am strecurat mustul cu sacul de nailon şi am mai clătit cu 10 litri apă la 75*C. Mi-a ieşit vreo 34 litri must nefiert care după fierbere a scăzut la vreo 28 L (şi la mine aceeaşi proveste ca la tine, scade mult din cauză că durează mult până ajunge la fierbere).
Am fiert o oră cu hamei East Kent Goldings cu capacul întredeschis + încă 15 minute cu Saaz şi coriandru măcinat şi cu capacul închis.
Am răcit în maxim 2 ore cu oala în oală. N-am avut probleme la depunerea proteinelor. Mi-a ieşit şi efectul whirpool.
Drojdia am reînsămânţat-o.

A fermentat foarte energic 2-3 zile, acum foarte slab. Era damigeana caldă când puneam mâna pe ea. Apropo de asta, la vasele mari trebuie intervenit cu sisteme de răcire a recipientului ca temperatura să nu crească prea mult. Ştim că fermentaţia produce căldură.
Se poate pune un tricou umed pe recipient şi un ventilator de cameră care să sufle pe el şi mai scade cu câteva grade. Deşi dacă şi în cameră sunt 30 de grade degeaba. Eu am noroc că la mine sunt doar 24. La iarnă cred că o să merg numai pe lager, eu având de obicei iarna cam 12-13 grade în casă.

Cu cantităţile nu mi-am băut mintea. Am pus din ochi. Am cântar bun dar e mecanic şi nu indică cu precizia gramelor. Pe mine mă obosesc astea cu miligramele, cu virgule, cu tot felul...
Samogon
 
Mesaje: 120
Membru din: Mie Ian 26, 2011 6:38 pm

Re: Freestyle Brewing

Mesajde AlexBudes » Mar Iun 21, 2011 7:50 pm

Buna (nou peaici ... si incepator , chiar la 0 :oops: )

Am urmarit cam ce s-a postat cam peste tot , dar imi place mult ce ai postst Samogon ... Free Syle :D . Metoda care o voi adopta si eu , nu voi urmarii o reteta 100% , si asta mai mult din cauza costurilor ... planuiesc oricum pe viitor.
Si eu aderez cam la aceeasi treaba , si am cam aceleasi ustensile : damingeana de 50L ( exact aceleasi model) , oala de vre-o 35 L, etc ....
Am inteles ca ai folosit 20kg de maltz pentru 55 L ... dar nu am inteles cat hamei ( si dupa o gramada de vizionari ale topiculor de pe forum , tot destul de confuz raman ).
Inca o intrebare , since vad ca preferi experimentele cu beri mai tari , ce fel de drojdie ai folosit initial (inteleg ca asta e recoltata) - si tot asa: cat?
Ca sa nu revin cu mii de intrebari : daca recoltezi drojdia , cat se pune la cat ? Am vazut doar o indicatie a lui Laur , cred, ca ar fi trebuit sa folosesca doar 1/4 din cea reazultata , la aceeasi cantitate....

M-ar ajuta mult sa aflu detalii astea si maybe daca sunt 1-2 indrumari de stiut .... :mrgreen:

Deocamdata m-am apucat sa-mi fac propriul maltz. Nu am nimerit un orz grozav , din pacate , si mult s-a dus pe garla dupa o spalare ca la carte . Tre' sa vad cat sa adaug after e gata.


PS: Ma bucur tare mult ca am gasit acest forum si cred ca voi ramane mult si bine peaici . Voi adauga si eu "prima aventura" aici , odata ce incep... :P
AlexBudes
 
Mesaje: 6
Membru din: Sâm Iun 11, 2011 2:08 pm
Locaţie: Alba Iulia

Re: Freestyle Brewing

Mesajde Laur » Mar Iun 21, 2011 8:49 pm

Salutare si bun venit,

Freestyle-ul lui Samogon se refera mai mult la tehnologie si la echipamentul din dotare.
Retetele insa, daca nu le respecti, poti avea surprize neplacute (asta la inceput - odata cu capatarea experientei, poti face tu singur retetele proprii).
Stiu ca sunt cativa berari in Romania care isi fac maltul in casa. Din cate stiu, cu orzul ce poate fi gasit in Romania, randamentul nu este foarte mare (din experientele altora, mai mult de 60% din orz nu incolteste sau mucegaieste si trebuie aruncat). Insa fiecare alege varianta cea mai convenabila pentru sine.
Apropos de drojdia recoltata - se foloseste cel mai mult in cazul drojdiilor lichide, care se gasesc mai greu in Romania si care este pacata sa le arunci - ele se spala insa si se pun la frigider (aceasta metoda o voi prezenta intr-un viitor apropiat).
Intrebarile ce le ai, pune-le pe forum si se va gasi cineva avizat sa iti raspunda.
Succes si tine-ne la curent cu aventurile tale legate de bere.
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: Freestyle Brewing

Mesajde Samogon » Mie Iun 22, 2011 7:23 am

Bine ai venit!

Îmi pare bine că îmi urmăreşti activitatea.
Ultima data am respectat ingredientele din reţeta lui Laur cu berea triple (vezi că am pus linkul în postul cu damigenele). Defapt n-am folosit nici 3 paliere şi nici malţ wheat.
Am pus un pachet de hamei din fiecare sortiment (cam 100g). Proporţiile nu s-au depărtat prea mult de recomandările reţetei lui Laur. Atenţie însă că prea mult hamei face berea amară (nu şi nebăubilă). Acum două dăţi am pus hamei no name, prea mult (cam dublu decât de obicei), că vroiam să termin cu el şi să-mi iau de-ăsta de brewing. A ieşit prea amară berea.
Trebuie să respecţi totuşi proporţiile indicate în reţete mai ales la început. Când o să ai mai mulţi ani de homebrewing cu o frecvenţă cam de un batch pe săptămână o să şti cam cât de mult poţi să te abaţi de la reţetă.

Dacă mi-aş propune să particip la concurs cu o anumită bere, preparată bine-nţeles din timp (nu anunţat cu 3 săptămâni înainte :)) ) cu siguranţă că aş face treaba mult mai atent.

Păi la drojdie am folosit drojdie de bere brewferm. Numai că ultima oară am făcut repitch. Toată yeast slurry care s-a decantat la frigider într-o sticlă (să fi fost vreo 700g) am turnat-o în damigeana cu mustul nou. În câteva ore a început să fermenteze foarte energic.
Cantităţile sunt indicate şi în descrierea produselor, şi pe plicuri, şi în reţete. Deci nu văd care e misterul.

Cu malţul preparat în casă este o aventură pe cât de laborioasă pe atât de minunată, ca experienţă doar, să vezi în casă toate etapele de la orz la pahar. Dar trebuie să ai SPAŢIU. Eu am renunţat la idee din cauza spaţiului dar şi a costurilor care nu diferă prea mult. Apropo, tu cu cât iei orzul? Dacă ar fi moca aş vedea un avantaj, altfel nu prea.
La început, cam un an, am făcut cu malţ verde încolţit în casă, până să descopăr Fabrica de Bere. Ce e naşpa la orzul din piaţă e că are multe impurităţi. Greu găseşti ceva de calitate în piaţă iar ţăranii îl vand totuşi scump. Păi îmi cere ţăranul pe el 4-5 lei când eu iau malţ curat, gata făcut cu 5-6 lei... Nici nu vor să lase la preţ la o cantitate mai măricică că aşa-i românul, vrea banu' repede.
Eu zic ia malţ gata făcut că-i mai bine.

Laur, nu ştiu ce experienţe au avut alţii, dacă orzul este de calitate (şi te uiţi la el când cumperi, nu iei orice) şi mai ales dacă şti cum să procedezi cu el, încolţeşte peste 90%. Nici de mucegăit nu mucegăieşte, deasemeni dacă şti cum şi ce trebuie să faci. Randament mai mare ai de la two-row barley adică orzoaica cum este cunoscută la noi. Sunt nişte reguli care trebuiesc respectate şi aici şi nu iese treaba oricui. Şi mie mi s-a împuţit secara odată când vroiam să fac un rye whisky. Greşeala a fost numai a mea. În primul rând echipamentele folosite, în al doilea rând procedura greşită, era şi pe la primele experienţe.
Grânele trebuiesc înmuiate, spălate şi scurse de apă, lăsate să respire la loc CURAT, întunecos, umed şi răcoros şi întoarse cu grijă cu paleta de mai multe ori pe zi. Cam asta în mare, sunt multe detalii de fineţe şi nu vreau să plictisesc.
Samogon
 
Mesaje: 120
Membru din: Mie Ian 26, 2011 6:38 pm

Re: Freestyle Brewing

Mesajde AlexBudes » Mie Iun 22, 2011 1:25 pm

Multumesc de raspunsuri :D

Despre orz ... defapt e orzoaica . Fiind faptul ca e prima data cand am cumparat grane de genu , si ca nici nu prea era mare oferta aici (sunt din Alba Iulia) , mult s-a dus la spalare , mai multe de 10% , sa zicem 25-30%. 4-5 lei per kilogram zici ? Aici se vinde cu masura , adika o oala (feldera) de 20 litrii - cate kg intra acolo , nu stiu sa zic, dar o chestie deaia am luat-o cu 15 lei. Poate iti faci o idee mai buna daca mentionez ca 2 deala (cat am luat defapt) sunt aproximativ jumatate de sac (rafie).
Am ales varianta asta , unu din curiozitate , doi pentru ca presupun ca am iesit unpic in castig , si trei : vine severisul graului peste 2 sapt , peste alte 2 a orzului , cand voi primii materie prima moca , proaspata, natur , and all ;) - aveam nevoie de unpic antrenament , sa vad cum ma descurc . Pana acum e okey , nothing stinky , nothing mold. Maine ar trebui sa ma opresc cu udat/scurs/intors , sa raman numai la intors.

Misterul drojdiei nu era asupra cat torni dintr-un plic cumparat , ca doar scrie pe el , ci cat din cel recoltat. Confuzia era ca un post spunea ca folosind toata drojdia recoltata (ca si tine) a produs o fermentatie extrem de puternica. Ideea e ca nu vreau sa explodeze ceva , mi s-a mai intamplat si ... nu vreau iara :lol: ( o sticla de visine cu zahar uitate pe balcon .... la soare).

Nici eu nu am o super tehnologie adunata, si oricum inainte sa pornesc mai am nevoie de cateva chestii absolut necesare (termometru, un termoplonjon-2 sa ridic temperatura mai repede) ... nu am banuti chiar pentru orice - in timp. De aceea , nu voi putea respecta 100% o reteta nici din punctul acesta de vedere ... la masuratul hameiului cu zecimalele - imi iau gandul si de aceea am intrebat ( si mersi), pentru ca tot de aici il voi procura si pt ca bat spre aceasi cantitate.
Hamei no name ? De unde ai facut rost ... Pe aici singura sansa e ori Plafarul ( am inteles ca iese ceva si din ceaiul acela , dar nu cinestie ce si cine stie de cand zac plantele alea) , ori sa ma zbat sa-mi fac o legatura la Albacher .
AlexBudes
 
Mesaje: 6
Membru din: Sâm Iun 11, 2011 2:08 pm
Locaţie: Alba Iulia

Re: Freestyle Brewing

Mesajde Laur » Mie Iun 22, 2011 2:40 pm

Eu sunt impricinatul care a folosit o drojdie de la o sarja la alta si era sa bubuie recipientul de fermentare. Insa pe vremea aceea faceam bere din kituri nu ALL GRAIN.
Sa explic putin de ce nu a fost bine sa folosesc toata drojdia: pentru ca am folosit drojdie uscata si aceea se pune ca atare, avand un numar de celule suficient de multe pentru inceperea imediata a fermentatiei, neavand nevoie de inmultire. Dar in timpul procesului de fermentare, ele s-au si inmultit, si am obtinut o cantitate peste cea suficienta.
Cred ca am mai spus-o, printre berarii amatori, reutilizarea drojdiei se practica la cea lichida. E drept ca, poti sa o faci si la cea rehidratata insa trebuie sa stii cam ce cantitate tre sa folosesti per fiecare sarja de bere - sau poti imparti drojdia in mai multe cantitati mici si cand ai nevoie, o pui sa se inmulteasca si astfel faci un starter, ca la drojdia lichida.
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: Freestyle Brewing

Mesajde Samogon » Mie Iun 22, 2011 6:23 pm

Sfatul meu: ia de pe sait tot ce îţi trebuie. Nu căuta improvizaţii cu hamei cules de pe câmp, orzoaică de la ţărani, drojdie de panificaţie sau mai ştiu eu ce. E valabil pentru toată lumea care citeşte, nu vreau să încurajez improvizaţiile. Am făcut şi eu cu astea şi nu-i o laudă. Cu cât arunci, cu efortul depus, timpul pierdut, nervii măcinaţi şi calitatea îndoielnică obţinută, ieşi în final chiar mai scump. Crede-mă că le-am încercat pe toate.

Malţul verde este foarte greu de uscat în condiţii casnice. Apoi e imposibil să cureţi mustăţile. Alea vor da un gust ierbos. Nu-i nebăubilă berea, dar nici nu te poţi lăuda cu ea.

Orzul care l-ai luat e super naşpa. Mi s-a întâmplat şi mie odată cu o ţarancă care mi-a câştigat încrederea. Într-o zi nu i-am mai cerut să-mi arate grânele având încredere în ea. Mi-a turnat într-un sac, a legat la gură şi mulţumiţi amândoi de trazacţia făcută... acasă surpriză: cel mai naşpa orz, cu gângănii, mizerii, gunoaie. Jumate n-a încolţit. L-am aruncat că nu puteam să fac nimic cu el. Erau vreo 10 kile luate cu 30 de lei. Până atunci nu avusesem probleme, nuş' ce a avut în ziua aia, s-o fi trezit prost de dimineaţă. Alte dăţi luam cu 2 lei kilu orz foarte curat şi frumos. Era chestia de noroc.

Dacă vrei să experimentezi şi cu încolţirea... caută nişte lăzi de-alea de plastic în care se aduce pâinea la brutărie. Pui tifon pe ele şi orzul în strat cam de 5 cm. Le pui unele peste altele ca un raft într-un loc unde să se poată scurge apa din ele şi le uzi mereu cu o sticlă pet găurită în dop cu acul încins (ca o stropitoare). Dar înainte de a pune orzul la încolţit el trebuie prima dată spălat în multe ape şi ţinut scufundat în apă 24 de ore, timp în care el absoarbe până la 40% apă. Încolţirea durează 4-7 zile şi se consideră încheiată când acrospirul ajunge 2/3 sau maxim egal cu mărimea bobului. Dacă e prea mic e under modified malt ceea ce înseamnă că nu a produs destule enzime, dacă depăşeşte bobul e over modified care înseamnă că a început să consume zahăr pentru creşterea viitoarei plante. Nici una din cele două condiţii nu este de dorit. Orzul este singura cereală la care acrospirul creşte în interiorul bobului, deci iei o boabă oarecare, o desfaci şi te uiţi la miez să vezi cât a crescut.

Dar nu înţeleg totuşi, nu se fac livrări de malţ şi în Alba Iulia?

Până îţi iei termometru poţi folosi o metodă mai rudimentară pentru controlul temperaturii. Cum crezi că făceau oamenii bere acum mii de ani? amestecau o anumită cantitate de apă la fierbere + o anumită cantitate de apă la temperatura ambientală + malţul şi rezulta terciul la temperatura de zaharificare. Se calculează media aritmetică între cantităţi şi temperaturile apelor. Apoi malţul turnat scade temperatura apei cu 5-7 grade şi aia e.

Păi aia cu vişinele a fost chiar greşeală majoră. Oi fi vrut să faci vişinată şi ai pus un strat vişine, unul de zahăr şi tot aşa. Trebuia să pui doar un tifon sau şerveţel legat cu zgârci deasupra. Nu şti că fructele au drojdii sălbatice pe suprafaţa lor care pot începe fermentaţia spontan?

Se poate întâmpla să bubuie dacă se înfundă spirala sau furtunul cu spumă în cazul unei fermentaţii foarte energice. Încercaţi să suflaţi într-un furtun cu spumă de săpun să vedeţi ce greu este. Dacă laşi suficient spaţiu în recipient pentru spumă nu-i problemă. De aia sunt adeptul damigenelor mari. În damigeana de 50 poţi fermenta confortabil 40L bere. Deşi chiar şi cu bubuitul nu ar fi o problemă fatală, sare cel mult dopul sau capacul. Nu ajunge să se spargă damigeana sau găleata de polipropilenă.
Samogon
 
Mesaje: 120
Membru din: Mie Ian 26, 2011 6:38 pm

Re: Freestyle Brewing

Mesajde domnu_mircea » Mie Iun 22, 2011 8:00 pm

Nu căuta improvizaţii cu hamei cules de pe câmp, orzoaică de la ţărani, drojdie de panificaţie sau mai ştiu eu ce.
Oooo da. Prima mea bere a fost facuta cu drojdie de panificatie si ceai de conuri de hamei de la plafar. N-am reusit sa beau nici macar o sticla. Am aruncat-o pe toata.

Pentru inceput kiturile mi se par potrivite. Nu necesita o investitie mare si ai ocazia sa inveti care e treaba cu fermentatia, cu igienizatul si imbuteliatul. In felul asta, cand treci la facut bere din grane sunt mai putine lucruri pe care le poti face gresit. E doar parerea mea.
domnu_mircea
 
Mesaje: 98
Membru din: Mar Ian 25, 2011 4:28 pm

Re: Freestyle Brewing

Mesajde AlexBudes » Joi Iun 23, 2011 5:20 pm

Chestia cu visinile : N-a fost vina mea, eu numa am curatat dezastrul . Tatal meu abandonase sticla ( primita de la nu stiu cine , cu zahar gata pus , numa alcool sa bage) pe logie si din cauza ca asa ii este firea , dezordonat , a uitat de ea acolo mult si bine ( adika destul sa ... faca bum). Era si o perioada in care aveam probleme destul de mari , si nu prea ne uitam prin casa . Intr-o diminteaza m-am trezit de la un bubuit , si cand m-am dus in living, l-am gasit plin de pete rosii pe o de la usa logiei - pana in peretele opus , pe covor si pe tavan ( latime cat usa desigur) - plus visinele care erau si ele langa petele rosii sau implantate pe tavan. Logia era redecorata complet.

Daca se liveaza malt la Alba Iulia ? De pe site , ma gandesc ca da! Din alt loc nu am auzit niciodata , si am si cautat bine de tot . Chestiunea era ca am pornit inainte de a primi sfatul , cu gandul la cost , si plus ca urmeaza oricum sa primesc moca orz si grau de la o sursa sigura , proaspat ( la seceris) - tura asta fiind si un fel de antrenament . Am postat un topic la ingrediente/malt si am spus ce s-a intamplat - e fail - dar bine ca am incercat , sa nu distrug cumva marfa buna ce imi vine mai la vara. Totusi ma gandesc pana atunci sa imi iau si de pe site sa dau o prima incercare.

Cat despre kit-uri , este o optiune , dar nu stiu ... cumva cumva sunt distant ideii , parca nu ma atrage. Pana la urma e un fun toata patcaiala cu granele ... si e curios si batranul tata , care vrea sa ma ajute ( si daca iese treaba , el are sa-mi sece resursele :lol: cat ai zice peste)
AlexBudes
 
Mesaje: 6
Membru din: Sâm Iun 11, 2011 2:08 pm
Locaţie: Alba Iulia

Re: Freestyle Brewing

Mesajde Laur » Joi Iun 23, 2011 6:04 pm

Odata ce ai inceput sa iti singur maltul, nu cred ca poti incepe cu kit-uri.
Kit-urile sunt pentru cei care vor sa experimenteze pentru inceput etapele de fermentatie.
Asa ca, te asteptam cu vesti despre ALL GRAIN.
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Fabricare bere din malt

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 6 vizitatori

cron