Scuze, am uitat să scriu cum am făcut. Schema de plămădire a fost simplă.
În 27 litri apă la 69*C am turnat 10 kg malţ măcinat bine. (vezi că randamentul de extracţie depinde foate mult şi de cât de mărunt macini).
Pauza de zaharificare la 62*C timp de 3 ore
Am strecurat mustul cu sacul de nailon şi am mai clătit cu 10 litri apă la 75*C. Mi-a ieşit vreo 34 litri must nefiert care după fierbere a scăzut la vreo 28 L (şi la mine aceeaşi proveste ca la tine, scade mult din cauză că durează mult până ajunge la fierbere).
Am fiert o oră cu hamei East Kent Goldings cu capacul întredeschis + încă 15 minute cu Saaz şi coriandru măcinat şi cu capacul închis.
Am răcit în maxim 2 ore cu oala în oală. N-am avut probleme la depunerea proteinelor. Mi-a ieşit şi efectul whirpool.
Drojdia am reînsămânţat-o.
A fermentat foarte energic 2-3 zile, acum foarte slab. Era damigeana caldă când puneam mâna pe ea. Apropo de asta, la vasele mari trebuie intervenit cu sisteme de răcire a recipientului ca temperatura să nu crească prea mult. Ştim că fermentaţia produce căldură.
Se poate pune un tricou umed pe recipient şi un ventilator de cameră care să sufle pe el şi mai scade cu câteva grade. Deşi dacă şi în cameră sunt 30 de grade degeaba. Eu am noroc că la mine sunt doar 24. La iarnă cred că o să merg numai pe lager, eu având de obicei iarna cam 12-13 grade în casă.
Cu cantităţile nu mi-am băut mintea. Am pus din ochi. Am cântar bun dar e mecanic şi nu indică cu precizia gramelor. Pe mine mă obosesc astea cu miligramele, cu virgule, cu tot felul...