[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
www.fabrica-de-bere.ro • Vezi subiect - Freestyle Brewing

Freestyle Brewing

Re: Freestyle Brewing

Mesajde caiafa » Vin Iul 15, 2011 9:02 pm

După părerea mea, chiar în cazul berii făcute în casă, nu numai gustul contează.
Prezentarea are și ea farmecul ei. Una este să bei bere dintr-o sticlă de 0.5, clară, carbonată cum trebuie și la temperatura care trebuie și una este să torni din sticla de plastic de doi litri.

O oră două în plus nu mi se pare un efort așa de mare, după ce te-ai chinuit cu tot procesul până la pasul ăla.
caiafa
 
Mesaje: 51
Membru din: Sâm Apr 02, 2011 2:34 am

Re: Freestyle Brewing

Mesajde Laur » Vin Iul 15, 2011 9:41 pm

Total de acord.
Prezentarea berii face parte din "joc".
Sunt berari care vor sa isi personalizeze sticlele de bere (de 0,5 litri sau 0,33 litri) cu etichete deosebite, pentru a se "lauda" cu munca lor.
Oricum, toata munca este pe deplin rasplatita de gustul final, zic eu.
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: Freestyle Brewing

Mesajde Samogon » Lun Iul 18, 2011 12:59 pm

Ieri am tras nişte concluzii foarte interesante după producţia pe care tocmai am terminat-o.

Prima ar fi următoarea:
Drojdia de panificaţie fermentează mai bine decât cea pentru bere. Asta s-a văzut în densitatea finală. V-am spus că am fermentat separat truba. Acolo am pus drojdie de panificaţie, iar zaharurile finale sunt 5%, Aceeaşi bere fermentată cu drojdie pentru bere zaharurile finale sunt 7%, lucru confirmat şi de diferenţa de dulceaţă între cele două. berea fermentată cu drojdie de panificaţie se simte că e mai seacă şi după calcule are 10% alcool.

Al doilea aspect ar fi cel legat de carbonare, ştiţi ce am păţit cu sticlele că a trebuit să le desfac pe toate să pun puţină drojdie nouă să înceapă carbonarea. Drojdia pentru bere a murit subit însă cea de panificaţie şi-a făcut treaba şi a continuat să fermenteze în sticlă.

În sfârşit al treilea şi ultimul punct unde iarăşi, drojdia de panificaţie bate drojdia de bere este limpezimea, deci s-a limpezit mult mai repede şi bine decât producţia cu drojdie pentru bere, iar la gust nu simt nimic aiurea.

Plus de asta văd câteva avantaje în fermentarea pe trubă, în ciuda la ceea ce se spune că nu mai face spumă la final. De ce n-am vedea în asta un avantaj? Putem umple recipientul fără riscul să se ridice spuma şi să înfunde serpentina. Berea de pe trubă are un gust mai vinos şi pentru mine e perfect... degustibus non disputandum.

Mie mi se confirmă a multa oară că socoteala de pe hârtie nu se potriveşte cu ce iese în damigeană.
Ataşamente
bericica.jpg
bericica.jpg (157.03 KiB) Vizualizat de 25926 ori
DF5.jpg
DF5.jpg (124.46 KiB) Vizualizat de 25926 ori
Samogon
 
Mesaje: 120
Membru din: Mie Ian 26, 2011 6:38 pm

Re: Freestyle Brewing

Mesajde Laur » Mar Iul 19, 2011 6:41 am

Nu am incercat niciodata fermentatia cu drojdie de panificatie si nici nu voi incerca vreodata.
As fi curios cum poti obtine gustul unei beri de abatie sau o bere weiss cu o drojdie de panificatie.
Daca ai facut comparatia cu drojdia uscata BREWFERM TOP, nu cred ca este concludenta. Aceasta drojdie este o drojdie ALE comuna - ea se foloseste standard la fabricarea berii din kituri de bere. Daca faci comparatie intre drojdia de panificatie si cel putin drojdiile FERMENTIS, vei vedea ca diferentele sunt foarte mari. Sa nu vorbim de drojdia lichida WYEAST.
Legat de fermentarea pe truba, raman la fermentarea mustului curat.
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: Freestyle Brewing

Mesajde Samogon » Mar Iul 19, 2011 7:33 am

Păi şi Brewferm top este tot brewing yeast. La drojdia Fermentis nu m-am băgat pentru că tocmai în descrierea produsului scrie că densitata finală este medie, deci nu mă avantajează cu nimic.
În curând o să le încerc şi pe celelalte, dar şi asta cu mari eforturi, eu din principiu fiind mai conservator, prefer sa merg pe ce-i sigur că-i sigur.
Samogon
 
Mesaje: 120
Membru din: Mie Ian 26, 2011 6:38 pm

Re: Freestyle Brewing

Mesajde Laur » Mar Iul 19, 2011 8:02 am

Asa este, ai dreptate, tot brewing yeast este insa o drojdie de tip ALE nespecializata. Eu ii spun comuna.
Nu vreau sa spun ca nu o recomand insa daca incepi sa faci bere ALL GRAIN, folosind drojdie specializata te apropii cu gustul final de cel care trebuie obtinut.
Mai ales ca drojdia are o FOARTE mare importanta in cadrul gustului final al berii.
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: Freestyle Brewing

Mesajde Samogon » Mie Iul 27, 2011 8:31 am

Toată producţia este un eşec în privinţa gustului. Păcat, am muncit mult la ea.

Problemă este drojdia moartă. E deranjant smecul de drojdie. Citiţi şi băgaţi la cutie, nu faceţi repitch. Poate voi încerca cândva să separ drojdia vie de cea moartă, dar până atunci prefer să merg numai pe ce-i sigur, drojdie nouă întotdeauna.
Samogon
 
Mesaje: 120
Membru din: Mie Ian 26, 2011 6:38 pm

Re: Freestyle Brewing

Mesajde caiafa » Mie Iul 27, 2011 11:00 am

Tind să cred că problemele tale nu sunt cauzate de moartea drojdiei. Drojdia nu moare aşa uşor, pe lângă asta, ar trebui să moară într-o proporţie foarte ridicată ca să simţi ceva la gust.
Asta e batchul fermentat cu drojdia de panificaţie? Poate gustul nasol este fix de la asta.
caiafa
 
Mesaje: 51
Membru din: Sâm Apr 02, 2011 2:34 am

Re: Freestyle Brewing

Mesajde Samogon » Mie Iul 27, 2011 4:03 pm

Nu, e drojdie Brewferm top. Dacă ar fi fost panificaţia de vină îţi dai seama că nu mai ziceam nimic. Surprinzător este că cei 5 litri din aceeaşi producţie făcuţi cu panificaţie au ieşit perfect.

Este foarte posibil ca drojdia să fi murit din cauza temperaturii care a crescut în timpul fermentării puternice din prima fază, dar poate şi din cauza procentului ridicat de alcool.
Samogon
 
Mesaje: 120
Membru din: Mie Ian 26, 2011 6:38 pm

Re: Freestyle Brewing

Mesajde zamolx » Mar Apr 12, 2016 7:14 pm

Samogon scrie:Pitching yeast:
- Am tras 18 litri de must limpede şi i-am pus 20g drojdie hidratată (prea mult). Depozitul de pe fund (cam 7 litri) l-am pus şi pe el într-un bidon cu tot cu hamei, i-am pus drojdie şi probabil voi lungi fermentaţia cu apă şi zahăr după prima fermentare apoi va merge la distilare pentru un mic rachiu de malţ. Whisky cu aromă de hamei n-am încercat până acum :)
)


Sunt foarte curios cum ti-a iesit acel "whisky cu aroma de hamei".
Nu ai mai postat nimic despre el. Daca l-ai distilat, ne spui cate ceva despre el? Cum ti-a iesit? Aroma, abv, culoare, etc.
zamolx
 
Mesaje: 4
Membru din: Dum Apr 10, 2016 12:17 pm

Anterior

Înapoi la Fabricare bere din malt

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 8 vizitatori

cron