de Samogon » Lun Iul 18, 2011 12:59 pm
Ieri am tras nişte concluzii foarte interesante după producţia pe care tocmai am terminat-o.
Prima ar fi următoarea:
Drojdia de panificaţie fermentează mai bine decât cea pentru bere. Asta s-a văzut în densitatea finală. V-am spus că am fermentat separat truba. Acolo am pus drojdie de panificaţie, iar zaharurile finale sunt 5%, Aceeaşi bere fermentată cu drojdie pentru bere zaharurile finale sunt 7%, lucru confirmat şi de diferenţa de dulceaţă între cele două. berea fermentată cu drojdie de panificaţie se simte că e mai seacă şi după calcule are 10% alcool.
Al doilea aspect ar fi cel legat de carbonare, ştiţi ce am păţit cu sticlele că a trebuit să le desfac pe toate să pun puţină drojdie nouă să înceapă carbonarea. Drojdia pentru bere a murit subit însă cea de panificaţie şi-a făcut treaba şi a continuat să fermenteze în sticlă.
În sfârşit al treilea şi ultimul punct unde iarăşi, drojdia de panificaţie bate drojdia de bere este limpezimea, deci s-a limpezit mult mai repede şi bine decât producţia cu drojdie pentru bere, iar la gust nu simt nimic aiurea.
Plus de asta văd câteva avantaje în fermentarea pe trubă, în ciuda la ceea ce se spune că nu mai face spumă la final. De ce n-am vedea în asta un avantaj? Putem umple recipientul fără riscul să se ridice spuma şi să înfunde serpentina. Berea de pe trubă are un gust mai vinos şi pentru mine e perfect... degustibus non disputandum.
Mie mi se confirmă a multa oară că socoteala de pe hârtie nu se potriveşte cu ce iese în damigeană.
- Ataşamente
-
- bericica.jpg (157.03 KiB) Vizualizat de 25926 ori
-
- DF5.jpg (124.46 KiB) Vizualizat de 25926 ori