Duminica trecuta am facut o bere Koningsbok, de la Brouwland. Cand am cumparat reteta, nu mi-am dat seama ca drojdia este Lager.
Cand am inceput pregatirile de fabricatie, am constatat ca drojdia sosita cu ingredientele era Lager.
Initial m-am gandit sa inlocuiesc drojdia sosita cu una de tip Ale. Maestrul berar belgian cu care colaborez mi-a spus ca se poate fermenta si la temperatura mai mare, chiar 22 grade.
Am intrat pe forumurile straine si am citit parereile postate. Berea obtinuta prin fermentare lager la o temperatura mai mare decat cea indicata se numeste STEAM BEER. Majoritatea comentariilor despre substituirea drojdiei lager cu un ale au fost impotriva acesteia, in sensul ca recomandarea era de folosire totusi, a drojdiei lager, chiar daca va fermenta la o temperatura inalta.
In fine. Pana la urma nu am mai inlocuit drojdia ci am folosit-o pe cea sosita cu reteta, adica Brewferm Lager.
Numai ca am incercat sa mentin recipientul la o temepratura cat mai scazuta. Din ceea ce observ, mai jos de 18 grade Celsius nu pot sa cobor temperatura mustului. Noroc ca sunt zile mai friguroase caci altfel, intr-un apartament de bloc in Bucuresti nu prea ai temperaturi sub 20 grade intr-o zi normala ( sa nu mai vorbim de zilele de vara ).
Intrebarea mea este daca a mai fermentat cineva la o temperatura similara. Si daca da, ar fi interesat de stiu ce se obtine. Unii spun ca fermentarea la o temperatura mult mai mare decat cea recomandata poate altera vizibil gustul, in sensul inhibarii anumitor arome specifice tipului de bere respectiv. Altii spuneau despre eliminarea in exces in bere de catre drojdie a unor substante nedorite din punct de vedere al gustului.
Avand in vedere ca nu am cunostintele necesare pentru a face o descriere exacta a procesului de fermentare lager la temperaturi ridicate, daca exista cineva pe forum sa ne explice partile bune si partile mai putin bune ale procesului (din punct de vedere stiintific) rog sa o faca.
Multumesc.
_________________________________
Urmeaza: Triple
La fermentat: Hefeweizen, Koningsbok
La maturat: McBeaver Scotch Ale
Gata de baut: Gabriel, Hefeweizen