Sunt incepator ! Am facut 3 beri din kituri, am utilizat tot felul de improvizatii in ceea ce priveste sticlele drept pentru care acum pot da sfaturi in aceasta privinta> nu cautati alte solutii in afara sticlelor ORIGINALE cu inchizator cu sarme sau capace cu capsator. Prima bere a iesit mai mult rasuflata, la a doua au explodat 3 sticle (de coniac unirea 2 litri) la a treia a fost f buna cea din sticlele originale cu inghizator (Grosch) si multe rasuflate la cele cu inchizatoare achizitionate.
...dar nu acesta este topicul...
Prima mea bere allgrain cu 5 Kg hamei Pilsener ..am brasat intr-o panza de bumbac (oala mea este un keg de 50 litri) pe paliere - 45, 65, 75 grade Celsius, cu tot cu etapele destul de lungi de urcare a temperaturii, cred ca brasajul a durat vrea 2,5 ore, la proba cu iod a aparut culoarea mov intens care a disparut apoi . Mustul era f dulce, lipicios. Am racit cu racitorul pe la 11 noaptea dar nemaivazand termometrul pe intuneric am apreciat ca OK temperatura simtita caldicica la mana asa ca am pus drojdia. Am realizat la urmatoarea allgrain ca temperatura caldicica inseamna de fapt peste 35 grade celsius. Am masurat densitate 1,042. La fementat am pus doar un plic de 6,5 grame, putin si oricum oparit si acela. A doua zi, vazand ca nu fermenteaza am mai adaugat un plic de 6,5 grame... nimic, spre seara am pus o cana de drojdie adunata in frigider de la kituri (am revigorat-o vreo 30 de secunde cu apa calaie...)... tot nimic... a treia zi am adugat o juma de kil de zahar fiert in cca 2 l de apa si apoi racit... a fermentat ceva-ceva si s-a oprit. A patra zi am tras toata zeama tulbure (totusi nu rea la gust, nu prea acra, dar tulbure rau si cu gust de drojdie la greu) intr-o damigeana si ma uit la ea cum incet-incet se limpezeste. Al doilea allgrain (3Kg Munich si 2Kg Abey), facut aseara, in doar 3,5 ore (deja ma misc mult mai bine) a fermentat f viguros, dimineata arunca capacelul rosu, azi dupa-amiaza vad ca s-a oprit, sper sa fie reusit, dar il mai las doua zile in fermentator. La aceasta transa proba cu iod nu s-a colorat deloc in mov, a iesit direct galben.
Intrebari> ce credeti, primul meu allgrain nu a fost brasat bine, deci nu am scos zaharurile (mustul era totusi f dulce si lipicios) sau am omorat drojdia. Totusi drojdie am mai pus in 2 etape, e adevarat primele doua doar cate un plic de 6,5 grame la 15 l must dar totusi...
Multumesc anticipat