De fapt, acest capitol se refera la buteliile de sticla (de 0.33, 0.5 litri sau alte volume).
Sunt putine lucruri de spus despre buteliile de sticla pentru imbuteliat bere (pe romaneste sticle de bere) dar, e bine sa le abordam.
Imbutelierea o recomand a se face in butelii de sticla si nu in PET-uri. Din cate stiu, ambalarea la PET este abordata de producatori romani prin prisma reducerii costurilor de productie si implicit a pretului final al berii. Dar, cand faci o bere acasa, o faci din placerea de bea o bere facuta de tine iar costurile nu au o asa mare importanta, cel mai important aspect fiind calitatea berii. Eu personal recomand folosirea buteliilor de sticla.
Mai este si un aspect legat de volumul de bere imbuteliat. Nu stiu daca exista PET-uri mai mici de 1 litru de culoare inchisa (maro sau verde). Deci cantitatea minima este 1 litru. Daca ambalezi berea intr-un PET de 1 litru si doresti sa o bei, vei avea ceva probleme legate de turnanrea in pahar. Turnarea in pahar a berii fabricate acasa se face, datorita sedimentului de pe fundul sticlei, dintr-o singura miscare (la reasezarea sticlei de bere in pozitie verticala, sedimentul se tulbura) insemnand ca berea trebuie turnata toata odata. Revenind la capacitatea PET-ului de 1 litru, este cam greu sa gasesti un pahar (eventual halba) in care sa poti turna toata berea. Un prieten de-al meu a ambalat berea in PET-uri de 2 litri (din lipsa de butelii de sticla). Si l-am intrebat cum se descurca cu ele. Mi-a raspuns ca nu il deranjeaza faptul ca berea se tulbura ci, doar ca este nevoit sa bea 2 litri intr-un interval de timp scurt. Norocul lui ca nu a facut decat beri de maxim 5,5 % ALC (mi-l si imaginez cum ar fi fost sa bea 2 litri de bere de 8% ALC ...... hic!).