Observ că nimeni nu a postat o rețetă de stout până acum. E foarte ușor de făcut iar berea este delicioasă.
Rețeta este pentru 23L.
4,4kg Pale Ale
0,55kg Roasted Barley
0,5kg Carapils
50g Carafa II
Aici se poate experimenta. La o altă șarjă am adăugat 1kg de roasted barley și parcă mi-a plăcut mai mult. Pale ale și 10-15% roasted barley ar trebui să fie suficient. Am adăugat carapils pentru spumă și carafa pentru complexitate. La o altă șarjă am adăugat și 500g de fulgi de ovăz. Chiar ajută la spumă și se găsesc la Auchan la vrac. Ieftin adică.
40g Northern Brewer @60 min
10g Cascade @5 min - Nu e musai dar mie mi-a plăcut aroma pe care i-a dat-o.
Drojdie Wyeast Irish Ale 1084 - Starter de 1L. E genială drojdia asta. Se înmulțește într-o veselie în starter, fermentează repede — am avut stout care era gata de îmbuteliat într-o săptămână — și dă o aromă faină berii. Abia aștept să o încerc și la un imperial ipa. Am refolosit-o timp de cinci generații făcând top cropping sau păstrând slurry în frigider până la două luni și încă e ok.
Am făcut mashing la 66,5C timp de o oră jumătate urmat de mashout la 75C. BIAB style.
Tindeam către un OG la 1.050, ceea ce am și obținut.
Nu am fost atent la temperatura la care a fermentat. A fost probabil ~22C.
Îmi place la stout că se poate experimenta foarte mult. Exista dry stout, irish stout, milk stout, chocolate stout, sweet stout, oyster stout, oatmeal stout, imperial stout — și asta e doar ce-mi vine în minte acum. E o bere care se face ușor, se poate bea fără probleme la o lună de la îmbuteliere și este de-a dreptul delicioasă. Cred, totuși, că o perioadă mai lungă de maturare nu poate fi decât binevenită. Eu am băut un stout din producția proprie la trei luni de la îmbuteliere și a fost cel mai bun stout pe care am avut ocazia să pun mâna.
Există și un episod numai despre stout la brewingtv. All for stout and stout for all!