[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
www.fabrica-de-bere.ro • Vezi subiect - temperaturi

temperaturi

temperaturi

Mesajde Fispas » Lun Mai 06, 2013 6:43 am

odata cu venirea verii, a caldurii, am intalnit problema temperaturilor. in camera cea mai racoroasa unde fac fermentatia primara am deja 24-25 de grade, iar in beci, care nu e foarte adanc, am 15 grade. ce se intampla la aceste temperaturi? berea am observat ca fermenteaza mai puternic, dar alte efecte care sunt? la maturare, la 15 grade ce se intampla? ma gandesc ca atunci cand vor fi 40 afara, poate voi avea 18-20 in beci. nu mai fac bere? :)
Fispas
 
Mesaje: 14
Membru din: Joi Feb 14, 2013 9:53 pm

Re: temperaturi

Mesajde DragosN » Dum Aug 18, 2013 10:44 pm

Salut Fispas, nimeni nu a raspuns inca la asta. Hai ca incerc eu. Fac bere de multi ani si asa ca poate pot sa te ajut.

Temperatura are o mare influenta asupra fermentarii berii. De fapt este unul din factorii cei mai importanti in a facerea berii. Drojdia folosita controleaza cam 40% din gustul berii. Drojdia cand fermenteaza influenteaza gustul prin fermentare. Temperatura influenteaza fermentarea.

Fiecare fel de drojdie are on temperatura la care ii place sa fie cel mai mult. De exemplu, drojdia pentru bere tip ale german ii place sa fermenteze pe la 16C-17C, aceasta temperatura ii da cel mai bun gust unde lasa gustul maltului si al hameiului sa domine berea si drojdia nu este foarte perceptibila. Daca cresti temperatura la aceasta drojdie fermentarea se petrece mai rapid si drojdia fiind mai stresata elimina gusturi si arome de fructe si alcooluri mai inalte (alcool inalt este acel alcool care iti incalzeste stomacul cand il bei). Aceste alcooluri pot chiar omori drojdia si opri fermentarea mai repede decat trebuie si vei avea o bere mai dulce. Este posibil ca acea drojdie moarta sa se autoalizeze adica sa se descompuna si sa dea aroma de cauciuc ars si un gust rau berii. Daca scazi timperatura poti incetinii fermentatia si chiar a opri-o.

Drojdia de tip ale englezesc si american ii place temperatura de cam 20C. Cam aceleas efecte o sa ai prin a ridica sau scadea temperatura de fermentare. Berile englezesti sunt mai fructifere la gust decat cele americane. Cele americane accentueaza gustul si aroma hameiului, iar cele englezesti mai mult pe malt dar mai in spre hamei decat cele germane. Nu stiu daca fac mult sens, dar daca bei aceste beri o sa iti dai seama de ce vreau sa zic.

Drojdia tip ale belgian, este cea care se poate ridica la cele mai inalte temperaturi. Berile belgiene se fermenteaza incepand pe la 22C pana la 29C si chiar 32C. Aceste beri au gusturi foarte complexe. Ele nu pun accent deloc pe hamei dar numai pe ingredientele care fermenteaza, si zic asta pentru ca ei nu folosesc numai malt pentru zaharurile extrase dar tot felul de zaharuri; candel, dememera, zahar de masa, miere, etc. Schimbarea temperaturilor functioneaza la fel ca mai sus dar sa fi atent ca drojdiile belgiene nu prea sufera la temperatura joasa si vei oprii fermentarea foarte usor daca nu o lasi sa creasca temperatura cum vrea. (in timpul fermentarii temperatura creste datorita activitatii drojdiei)

Drojdia tip lager e cu totul altfel. Aceasta drojdie functioneaza la rece, incepand cam la 9C pana la 13C. Aceasta drojdie folosita de germani si restul lumii care fac bere tip Pilsen fermenteaza la temperaturi joase si sunt foarte neutre. Adica nu impart nici un gust berii si numai maltul si hameiul au de vorbit. Schimbarea temperaturii au aceleasi efecte de mai sus.

Sper ca am putut raspunde la intrebarea ta.
DragosN
 
Mesaje: 27
Membru din: Mie Iun 06, 2012 4:32 pm


Înapoi la Retete

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 5 vizitatori

cron