Dupa 11 beri facute dupa retele de pe homebrewtalk sau beersmith sau altele, am constatat (datorita colegului Balaurul) ca folosesc cantitati de hamei prea mari,respectiv pun cantitatile recomandate de retete pentru conuri dar utilizez peleti si ar trebui redusa cantitatea cu 10%.
Am decis sa fac un Kolsch astfel incat sa obtin o bere mai apropiata de gustul public general.
Am folosit 15 livre de malt Pilsener si 1 Kg de Smoked, deci aproape 8 Kg de grane. Am brasat in 24 litri apa de izvor si am facut sparging cu cca 22-24 litri apa la cca 75 grade. Pentru mash a incalzit apa la 75-77 grade dar dupa ce am pus granele am constatat ca temperatura plamadelii trecea de 68 grade asa ca am mai amestecat cu linguroiul o vreme cu capacul ridicat astfel incat sa se mai racoreasca. Mustul a iesit foarte lipicios, proba cu iod nu o mai fac demult, n-am prea inteles care-i faza cu culoarea si daca vad ca mustul e dulce ii dau inainte. In orice caz, daca se respecta macar aproximativ temperatura de brasaj si daca se braseaza mai mult de o ora, e imposibil sa nu extragem ceva zaharuri. In final am pus la fiert un Keg de 50 litri aproape plin (cca 40 litri cred), am fiert 30 min cu capacul ridicat recoltand cu o spatula spuma mereu. Dupa 30 min am pus 40 grame Magnum in saculet si am mai fiert o ora. Nu am mai pus alt hamei de final, am uitat de Irish Moss. Au rezultat 30 litri must de bere cu OG 1050 (cea mai buna performanta a mea) tinand cont ca nu am mai adaugat miere sau alte zaharuri suplimentare. Mustul are o culoare galbuie superba si un gust excelent, lipsit de tipica amareala excesiva pe care o realizam pana acum. Constat insa ca amareala persista si in timp ce scriu acest topic, adica mai bine de un sfert de ora dupa ce am gustat mustul din sonda densimetrului. Ma bucur mult ca am decis cu acest Kolsch sa reduc la jumatate cantitatile de hamei, probabil ca o voi face si pe viitor la alte retete.
Ca Drojdie am folosit un starter facut in 2 litri de must de Spraymalt infestat cu drojdie culeasa de la fundul vasului berii anterioare (amber).
Sper sa postez in scurt timp poze cu superbul meu Kolsch. Sper sa nu o fi infestat. Astept observatii referitoare la raportul grane/apa