de bionut » Mar Aug 18, 2015 5:50 pm
Sper ca nu e tarziu. Daca esti sigur ca nu e din cauza sticlelor folosite, adica sa nu fi rasuflat capacele, atunci e posibil ca din anumite motive in bere sa nu fi fost destula drojdie. In nici un caz nu rasturna continutul sticlelor in galeata pentru ca risti sa oxigenezi berea. O data fermentata, berea trebuie ferita de oxigen pentru ca uleiurile din hamei se "imput", dand gust de carton in cel mai bun caz. Nici cand ai amestecat cu lingura in fermentator nu ai facut bine (trecand peste faptul ca lingura nu a fost igienizata). Oxigenare se face doar la must, inainte sa pui drojdie, niciodata dupa inceperea fermentatie.
Ce poti face acum este sa desfaci fiecare sticla si sa pui cate putina drojdie in fiecare, apoi sa inchizi sticlele.
Nu e chiar asa de greu sa ridici sacul cu malt, am facut beri si cu 10 kg de malt uscat, deci ud a sarit de 15 kg, si am trecut peste. Trebuie un sac adecvat facut din voal alb.
Din cate am inteles ai fermentat pe la 26°C? Este teribil de mult pentru majoritatea drojdiilor, de fapt doar cateva drojdii mai speciale, belgiene, lucreaza bine la temperatura asta. E posibil ca asta sa fie o cauza a problemei tale cu carbonatarea.
Mash-out e necesar cand faci un mash-ing traditional, care dureaza pana la o ora, pentru a opri activitatea enzimatica. La BIAB opresti activitatea enzimatica prin simpla scoatere si scurgere a sacului, care se intampla mult mai repede, in jur de 5-10 minute.
NU pastra solutie de ChemiPRO OXI in sticla cu pulverizator, nu vei face decat sa pierzi timp si posibil sa strici vreo bere. Acest dezinfectat e pe baza de oxigen, sau apa oxigenata mai exact. O data amestecat cu apa dureaza cateva ore pana tot oxigenul din solutie se evapora si isi pierde proprietatea dezinfectanta. Daca iti iei Star San e o idee foarte buna, pentru ca acesta nu se strica decat dupa foarte mult timp, cand ii creste pH-ul peste 3.
Ultima oară modificat de
bionut pe Mar Aug 18, 2015 6:08 pm, modificat de 3 ori în total.