[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
www.fabrica-de-bere.ro • Vezi subiect - Blonde Ale - o bere blonda, foarte aromata si usor de facut!

Blonde Ale - o bere blonda, foarte aromata si usor de facut!

Blonde Ale - o bere blonda, foarte aromata si usor de facut!

Mesajde cdorob » Lun Ian 14, 2013 9:28 pm

Dupa mai multe stout-uri aveam chef de o bere blonda si usor de baut, sa zicem genul pe care il bei la draft vara cand e cald. Surpriza, n-a iesit o bere usurica de vara ci o bere foarte aromata si consistenta. Reteta pentru brew in a bag a fost in felul urmator:

Malt: British pale ale 5.2 kg
Malt Cara Hell 230g
Hamei Wilamette 5.0% AA 28g (cred ca este foarte aromat si se regaseste in mirosul berii)
Drojdie: Fermentis Safale US 05 - 10g
Irish moss: 2 lingurite rase
Coriandru (nu era in reteta originala): 2 lingurite pline

Pentru Brew in a Bag am urmatoarele ustensile:
- oala de inox de 36l de la Sellgros
- sac de brew in a bag http://www.fabrica-de-bere.ro/mashing_bag.html
- sac de hamei http://www.fabrica-de-bere.ro/sac_hamei.html
-lingura de amestecare http://www.fabrica-de-bere.ro/lingura_inox.html
- termometru, densimetru
- sistem de racire http://www.fabrica-de-bere.ro/counterflow_chiller.html

Reteta mi s-a parut foarte usor de facut si cu brew in a bag am fost gata in 4 ore cu tot cu curatatul ustensilelor:
- am incalzit 30 de l de apa la 73-74 de grade
- am pus maltul sfaramat gradual, si am amestecat pentru omogenizare, lasand focul la mimim. Dupa ce am pus maltul, aveam 69 de grade.
- am oprit focul, am acoperit oala si am pus o patura peste ea ca sa mentina temperatura
- am tinut vasul asa 60 de minute, si la sfarsit avea 66-67 de grade
-am scos sacul cu malt si l-am stors (au rezultat cam 3 litri de lichid concentrat pe care l-am adaugat peste restul din oala)
- am urcat temperatura pana la fierbere (a durat cam 15 minute)
- am adaugat hameiul la inceputul fierberii, fierberea am facut 60 de minute
- cu 15 minute inainte de finalul fierberii am adaugat 2 lingurite de irish moss si 2 lingurite de coriandru
- am racit rapid mustul la 24 de grade cu ajutorul racitorului
- am hidratat drojdia si am turnat-o peste must in recipientul de fermentare

Au rezultat aproape 19l de must cu densitatea 1056 care a fermentat 2 saptamani la 23 de grade. Drojdia s-a depus pe fundul vasului. Am tras mustul in vasul suplimentar si am adaugat 130 de grame de zahar, am amestecat apoi l-am pus in sticle. Arata cam asa inainte de maturare:
Imagine

DUpa 6 zile am deschis o sticla pentru ca muream de nerabdare! Se simte un miros interesant floral, nu e deloc amara si e consistenta!
cdorob
 
Mesaje: 10
Membru din: Dum Apr 15, 2012 12:38 pm

Re: Blonde Ale - o bere blonda, foarte aromata si usor de facut!

Mesajde DragosN » Dum Mar 03, 2013 5:54 pm

Cat a fost densitatea finala? Arata bine.
DragosN
 
Mesaje: 27
Membru din: Mie Iun 06, 2012 4:32 pm

Re: Blonde Ale - o bere blonda, foarte aromata si usor de facut!

Mesajde DragosN » Dum Mar 03, 2013 5:55 pm

Cat a fost densitatea finala? Arata bine.
DragosN
 
Mesaje: 27
Membru din: Mie Iun 06, 2012 4:32 pm

Re: Blonde Ale - o bere blonda, foarte aromata si usor de facut!

Mesajde bionut » Lun Mar 18, 2013 5:01 pm

Sunt curios cum se impaca coriandrul cu hameiul. Stii vreo bere care contrine coriandru si se gaseste in Romania? As vrea sa incerc. :D
bionut
 
Mesaje: 83
Membru din: Mar Sep 11, 2012 7:32 pm

Re: Blonde Ale - o bere blonda, foarte aromata si usor de facut!

Mesajde Victor_Vicol » Lun Feb 17, 2014 4:54 pm

Poti sa-mi spui ce cantitate de drojdie a ramas pe fund. Pe mine ma intereseaza sa produc crema de drojdie, ca sa o mananc ca supliment nutritiv.
Victor_Vicol
 
Mesaje: 2
Membru din: Lun Feb 17, 2014 8:02 am

Re: Blonde Ale - o bere blonda, foarte aromata si usor de facut!

Mesajde bionut » Mar Mar 04, 2014 8:36 am

Nu stiu la reteta asta, dar de obicei raman pana la 2-3 cm de drojdie. Trebuie doar spalata, ca mai contine si alte lucrurui (drojdie moarta, proteine, etc)
bionut
 
Mesaje: 83
Membru din: Mar Sep 11, 2012 7:32 pm

Re: Blonde Ale - o bere blonda, foarte aromata si usor de facut!

Mesajde Horia » Dum Mar 23, 2014 12:46 pm

bionut scrie:Sunt curios cum se impaca coriandrul cu hameiul. Stii vreo bere care contrine coriandru si se gaseste in Romania? As vrea sa incerc. :D



O bere care are in compozitie coriandru si pe care o puteti cumpara in Romania este Hoegaarden.
Horia
 
Mesaje: 1
Membru din: Dum Mar 23, 2014 12:41 pm

Re: Blonde Ale - o bere blonda, foarte aromata si usor de facut!

Mesajde BogdanT » Sâm Iul 12, 2014 8:39 am

Hameiul de unde l-ai achizitionat?
BogdanT
 
Mesaje: 3
Membru din: Mie Iul 02, 2014 2:34 pm

Re: Blonde Ale - o bere blonda, foarte aromata si usor de facut!

Mesajde cdorob » Sâm Sep 06, 2014 6:20 am

Pentru hamei, www.fabrica-de-bere.ro :)
cdorob
 
Mesaje: 10
Membru din: Dum Apr 15, 2012 12:38 pm

Următorul

Înapoi la Retete

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori

cron