Dupa mai multe stout-uri aveam chef de o bere blonda si usor de baut, sa zicem genul pe care il bei la draft vara cand e cald. Surpriza, n-a iesit o bere usurica de vara ci o bere foarte aromata si consistenta. Reteta pentru brew in a bag a fost in felul urmator:
Malt: British pale ale 5.2 kg
Malt Cara Hell 230g
Hamei Wilamette 5.0% AA 28g (cred ca este foarte aromat si se regaseste in mirosul berii)
Drojdie: Fermentis Safale US 05 - 10g
Irish moss: 2 lingurite rase
Coriandru (nu era in reteta originala): 2 lingurite pline
Pentru Brew in a Bag am urmatoarele ustensile:
- oala de inox de 36l de la Sellgros
- sac de brew in a bag http://www.fabrica-de-bere.ro/mashing_bag.html
- sac de hamei http://www.fabrica-de-bere.ro/sac_hamei.html
-lingura de amestecare http://www.fabrica-de-bere.ro/lingura_inox.html
- termometru, densimetru
- sistem de racire http://www.fabrica-de-bere.ro/counterflow_chiller.html
Reteta mi s-a parut foarte usor de facut si cu brew in a bag am fost gata in 4 ore cu tot cu curatatul ustensilelor:
- am incalzit 30 de l de apa la 73-74 de grade
- am pus maltul sfaramat gradual, si am amestecat pentru omogenizare, lasand focul la mimim. Dupa ce am pus maltul, aveam 69 de grade.
- am oprit focul, am acoperit oala si am pus o patura peste ea ca sa mentina temperatura
- am tinut vasul asa 60 de minute, si la sfarsit avea 66-67 de grade
-am scos sacul cu malt si l-am stors (au rezultat cam 3 litri de lichid concentrat pe care l-am adaugat peste restul din oala)
- am urcat temperatura pana la fierbere (a durat cam 15 minute)
- am adaugat hameiul la inceputul fierberii, fierberea am facut 60 de minute
- cu 15 minute inainte de finalul fierberii am adaugat 2 lingurite de irish moss si 2 lingurite de coriandru
- am racit rapid mustul la 24 de grade cu ajutorul racitorului
- am hidratat drojdia si am turnat-o peste must in recipientul de fermentare
Au rezultat aproape 19l de must cu densitatea 1056 care a fermentat 2 saptamani la 23 de grade. Drojdia s-a depus pe fundul vasului. Am tras mustul in vasul suplimentar si am adaugat 130 de grame de zahar, am amestecat apoi l-am pus in sticle. Arata cam asa inainte de maturare:
DUpa 6 zile am deschis o sticla pentru ca muream de nerabdare! Se simte un miros interesant floral, nu e deloc amara si e consistenta!