Astazi, 2 august am pus pe pirostriile prezentate in topicul despre sistemul gravitational cu 3 oale o reteta adaptata usor dupa disponibilitatile de ingrediente>
5,1 lbs Pilsener
2 lbs Pale Ale
1,4 lbs Somoked (toate acestea in loc de 8,5 lbs Pilsener ca nu mai aveam atata)
0,3 lbs Cararuby+0,2 lbs Special B in loc de 0,5 lbs Caramunich
0,5 lbs si mai bine (la ochi) fulgi de ovaz
in ultimele 5 minute la fierbere am pus 300 ml miere de albine
-----------
0,5 oz Columbus (in loc de Sarachi Ace)
0,5 oz Fuggle
0,5 oz Fuggle 30 min
1,0 oz Fuggle 15 min
----------------------- 1,5 lingurite Irish Moss 15 min
1,5 lingurite piper negru boabe+1 lingurita coriandru boabe 5 min
Fermentis SAFEBREW T58 - inmuiata 20-30 min in apa calduta intr-o cana.
Strike water 13,5 l la 71-72 grade C, mash la 64-65 grade 60 min
Mash-out cu 4,5 l apa adusa de pe aragaz la fierbere , turnat peste mash, amestecat si lasat acoperit 10 min
Sparge cu 13,5 l la 77 grade
Problema cu sparge-ul a fost urmatoarea> am dat drumul la mustul de la mash si dupa ce a curs in mare parte am dat drumul la apa de sparge cu robinetul la minim, cu toate acestea nu cred ca a durat mai mult de 15-20 minute toata scurgerea. Aici ar mai trebui lucrat, probabil trebuie dat drumul la zeama de la mash, apoi oprit si dat drumul la apa de sparge, dupa care oprim apa de sparge, dam drumul la apa de la mash si tot asa pana tragem de timp si de apa cam o ora.
Au rezultat 19 l must, cu cam prea multe sedimente pe fundul oalei in care am fiert, motiv pt care cred ca am aruncat vreo juma de litru. Densitate 1050, bun, dar cu juma de kil de miere nu cred ca e chiar o performanta. Dupa reteta originala trebuia obtinuta o densitate de 1060 cu 5,5 galoane (20 de litri si ceva).
Neavand fotograf, sper sa trimit poze cu finalul.