[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
www.fabrica-de-bere.ro • Vezi subiect - Belgian Dubbel

Belgian Dubbel

Belgian Dubbel

Mesajde NeaPuiu » Dum Sep 27, 2015 2:18 pm

Iata bere mea cu nr.17 pe care o prezint atentiei dumneavoastra pentru critici si observatii...

0,7 lbs Acidulated
6,75 lbs Abey
6 lbs Pale
2 lbs Munich
0,3 lbs Special B
1 lb Caramunich
1,5 lbs zahar brun din trestie adaugat in ultimele 15 minute de fierbere
------------

Hamei Chalanger, 40 grame 60 de minute
Irish Moss in ultimele 15 min
----------------

Am facut 24 litri apa de strike la aproape 78-79 grade desi imi propusesem sa o fac la cca 74-75. Dupa introducerea granelor temperatura mashului s-a stabilizat la 71 grade drept pt care am mai adaugat putina apa rece si l-am adus la 68. Am brasat 90 minute dupa care am facut mash-out la 75 grade cu rest 15 minute. Am facut sparge cu cca 18-20 litri apa la 75 de grade.
Au rezultat 28 litri (7,4 US gallons) la OG 1066 ceea ce inseamna o eficienta de 71%, desi acum am protejat cu o pernunta inclusiv si fundul vasului de brasaj.

Drojdie voi folosi SAFEBREW ABBAYE(uscata) pe care o voi rehidrata intr-o cana de apa.

Am gustat mustul, nu are amareala (normal) nici arome de hamei dar e dulce si gros astfel ca am sperante intr-o frumoasa roscata belgiana cu coapsele tari.

Sper sa ajung si cu poze pe la Craciun.

Intrebari>

e necesar sa fac un starter cu drojdia uscata sau merge si rehidratata rapid?
care ar trebui sa fie FG la care sa ma astept?
NeaPuiu
 
Mesaje: 61
Membru din: Lun Iul 13, 2015 4:31 pm

Re: Belgian Dubbel

Mesajde Laur » Lun Sep 28, 2015 6:48 am

Eu fac cam 52-54 litri per sarja (cu echipamentul mare, care este la upgrade-at). Asta inseamna 2 x 26-27 litri. Densitatea initiala maxima (la Scottish Ale) a fost de circa 1070.
Cand am folosit drojdie uscata, am folosit cate un plic pentru fiecare parte de 26-27 litri. Din ce stiu, drojdia uscata are mai multe celule decat ii este necesara unei sarje (de 20 litri).
Chiar si cand am folosit starter, am folosit starter ca pentru 20 litri.
Niciodata nu am avut nicio problema. Poate s-a intamplat sa plece mai greu fermentatia insa, s-a intamplat aleator asa ca, nu as pune-o pe seama drojdiei.
Spor la berarit!
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: Belgian Dubbel

Mesajde balauru_327 » Lun Sep 28, 2015 7:31 pm

Daca tot ai pus unitati in sistemul metric cat mai era sa pui si maltul? :)
Mie imi pare cam complicata schema cu malturi. Este reteta inventata sau preluata? Acidulated nu se pune cumva 5% maxim?
24L apa strike+18-20L sparge - 8 kg malt(aprox.) = aprox 34L must. Unde ai pierdut restul?

Zaharul de trestie eu zic ca cu aduce ceva in plus la aroma, trebuia sa-l invertesti macar. Sau cumpara candel de pe site , ieftin si bun.

Drojdia in prima etapa consuma nutrientii si oxigenul din must, rezultand o cantitate X de celule de drojdie. Cantitatea X va trebui sa consume zaharurile din must, deci cu cat e mai echilibrat raportul celule drojdie/must (aici ma refer la cantitate si densitate) cu atat se va incheia mai repede fermentatia. O cantitate mai mica de drojdie va conduce la o fermentatie mai greoaie, la o atenuare mai indelungata.
Conform Mr.Malty ar fi trebuit 337 bilioane celule drojdie sau 19g drojdie uscata sau 2.7L starter.

http://www.mrmalty.com/calc/calc.html

FG-u estimat, habar nu am dar conform celor zise de tine,as zice ca un 1.016 dupa 1 saptamana, de acolo va fi mult mai greu de coborat. Oricum sper ca esti constient ca o belgiana are nevoie de timp pentru a-si intari coapsele, adica peste 6 luni :lol:
Asa ca apucate de alta bere, ca sa nu o sacrifici.

Succes
balauru_327
 
Mesaje: 110
Membru din: Mar Feb 07, 2012 5:04 pm

Re: Belgian Dubbel

Mesajde bionut » Joi Oct 01, 2015 11:08 pm

Are dreptate balauru in legatura cu maturarea, Craciun e cam devreme pentru un dubbel facut in septembrie. Cat despre starterul cu drojdie uscata nu mi-as face probleme, chiar unii nu recomanda asa ceva pe motiv ca drojdia in procesul de uscare isi face rezerve de glicogen care ii dau un imbold in momentul inceperii fermentatiei, iar toate aceste rezerve impreuna cu acel imbold se pierd in starter in loc sa se piarda in berea finala. Eu nu sunt in totalitate de acord, cred ca s-ar putea incerca, dar nu cred ca merita decat daca ai mai multa bere. De exemplu sa fii in situatie lui Laur si sa ai 50+ litri si doar un plic de drojdie.
bionut
 
Mesaje: 83
Membru din: Mar Sep 11, 2012 7:32 pm

Re: Belgian Dubbel

Mesajde NeaPuiu » Vin Oct 02, 2015 3:57 pm

Pentru invertire am reteta cu 1 Kg zahar tos (e mai bine zahar brun?) cu 150 ml apa si zeama de lamaie dupa ochi - fiert pana devine ca o miere... e ok?
NeaPuiu
 
Mesaje: 61
Membru din: Lun Iul 13, 2015 4:31 pm

Re: Belgian Dubbel

Mesajde bionut » Sâm Oct 03, 2015 10:29 am

Zaharul brun din comert este nimic altceva decat zahar tos colorat, deci este mai nociv decat cel simplu din cauza colorantului. Singurul ok este cel nerafinat, dar are mirosul si gustul caracteristice de melasa si nu l-as folosi la bere (poate doar la unele specialitati).
Eu folosesc 1 gram acid citri (sare de lamaie) pentru fiecare kg de zahar. Invertirea o fac in apa putin (250ml/kg zahar) pentru a se produce mai repede. In principiu invertirea e gata dupa ce trece spuma formata deasupra. Eu invertesc doar pentru stimularea albinelor, la bere nu are rost sa ma complic. Ba chiar poti exagera si carameliza zaharul si atunci chiar ca nu il mai mananca drojdia. Pe cand pe cel tos il consuma in totalitate. Am cunostinte care fac alcool si au avut plamezi fermentate pana la 0,9 densitate doar din zahar tos, deci nu vad necesitatea invertirii.
Invertirea se poate face su fara adaos de acid, dar e necesar un control precis al tenperaturii. Tinut la 125°C siropul de zahar se inverteste in 15-30 minute.
bionut
 
Mesaje: 83
Membru din: Mar Sep 11, 2012 7:32 pm


Înapoi la Retete

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori

cron