[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
www.fabrica-de-bere.ro • Vezi subiect - Berliner Weisse

Berliner Weisse

Berliner Weisse

Mesajde Laur » Vin Iul 24, 2020 4:06 pm

Salutare,

Cunoscutii ma stiu ca sunt mare fan acrituri asa ca, m-am decis sa fac o bere Berliner Weisse.
Iata si reteta:
- malt Weyermann Pilsner = 4.5 kg
- malt Weyermann Wheat = 3.5 kg
- malt Weyermann Pale Ale = 1 kg
Am folosit un Braumeister de 50 litri (pentru prima oara) si pot spune ca am fost multumit de prestatia lui.
Am pus 55 litri de apa in echipament si am incalzit apa la 69 C. Am adaugat maltul (aici trebuie sa imi imbunatatesc metoda - am turnat maltul cu o cupa de plastic si cred ca am dat si pe afara custii de malt) si am obtinut 65 C (in functie de echipamentul folosit, cantitatile de apa si temperatura de MASH IN variaza), temperatura pe care mi-am propus sa o ating si sa o mentin 60 minute.
Am pornit pompa si incalzirea si am avut o temperatura constanta de 65 C.
Dupa cele 60 minute, am facut MASH OUT la 75 C pentru 15 minute dupa care am scos cusca de malt. Am lasat sa se scurga tot mustul din cusca si am adaugat pe post de SPARGING 5 litri de apa la 75 C.
Apoi am ridicat temperatura mustului la 95 C si am mentinut aceasta temperatura timp de 15 minute, sa se sterilizeze mustul.
Apoi l-am racit cu un sistem de racire prin imersie (sistemul de racire cu care vine Braumeister in dotare) pana la 35 C. Am obtinut astfel 53 litri de must, peste care am adaugat 5 gr de LALLEMAND SOUR PITCH.
Am pus o folie stretch (de ambalare paleti) deasupra echipamentului, am bagat CO2 in spatiul dintre lichid si buza de sus a echipamentului (pentru a scoate oxigenul de acolo - si sper ca am reusit sa il scot) si am programat echipamentul sa mentina o temperatura de 35 C.
20200724_185218.jpg
folie peste echipament
20200724_185218.jpg (598.9 KiB) Vizualizat de 90758 ori

20200724_185516.jpg
temperatura de 35 C
20200724_185516.jpg (676.24 KiB) Vizualizat de 90758 ori

Dupa 24 ore (azi la ora 17:00), am gustat din must si era usor acrisor asa ca, il mai las.
Probabil ca il voi lasa inca o zi sau doua, adica in total 2 sau 3 zile. Nu am PH-metru (inca) asa ca voi face degustari zilnice. Teoria spune ca trebuie sa masori PH-ul si sa opresti acrirea cand mustul ajunge la 3.3 - 3.7.
Pasii urmatori vor fi urmatorii:
- oprirea acririi mustului: se da folia de ambalare jos si se fierbe timp de 90 minute mustul.
- se adauga hamei pentru 60 min (eu adaug 25 gr EKG de 4,7 % - atat am intr-o punguta, ramas de la o alta reteta) - amareala data de hamei trebuie sa fie de maxim 8 - 10 IBU
- se raceste mustul la 20 C si se adauga o drojdie de Kolsch.
- se fermenteaza timp de 7 zile, dupa care fie se pune in keg si se carbonateaza fie se imbuteliaza la sticle.
Va tin la curent cu pasii ce-i voi urma.

Spor la berarit!
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: Berliner Weisse

Mesajde Laur » Mie Iul 29, 2020 2:19 pm

Salutare din nou,

Dupa 3 zile de stat la acrit (cu toate ca nu am fost prea incantat de intensitatea acrelii) am fiert mustul si apoi l-am racit si pus la fermentat cu K-97 de la Fermentis.
Temperatura de fermentare 20 C. Inca fermenteaza.
Densitatea initiala: 1.042
Volum final 40 litri.
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: Berliner Weisse

Mesajde Laur » Mie Aug 12, 2020 3:35 pm

Sambata 8 august m-am intors dintr-un scurt concediu si am pus recipientele de fermentare intr-o lada de frig unde erau 5 grade Celsius, pentru a se sedimenta drojdia din suspensie (cold crash).
Azi, am imbuteliat in 2 Cornelius keg de 19 litri (carbonatare fortata la 1,5 bar) si in cateva sticle de 330 ml pe care le-am carbonatat cu dropsuri de carbonatare.
Am gustat din bere si sincer nu am fost foarte incantat de acreala ei insa, prefer sa astept pana cand berea se poate bea sa pot spune daca acreala este in regula sau ar fi trebui mai acra.
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: Berliner Weisse

Mesajde Laur » Lun Aug 24, 2020 8:52 am

Salutare din nou,
Sunt deja apropae doua saptamani de cand am inceput sa ma servesc din aceasta bere (din kegerator-ul meu de acasa) si pot spune ca acreala berii este pe gustul meu - acra destul de intens, nu cum mi s-a tot parut cand am gustat in faze intermediare.
Per ansamblu sunt foarte multumit de rezultat. Am niste piure de fructe si, cred ca voi adauga unuia din keg-uri acest piure pentru a face berea placuta si altor persoane decat mie.
Nu am facut poze la bere - daca nu uit, voi reveni cu o poza.
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: Berliner Weisse

Mesajde Laur » Dum Sep 20, 2020 4:04 pm

Si o poza a impricinatei acrituri.
Ataşamente
20200920_185913.jpg
20200920_185913.jpg (448.95 KiB) Vizualizat de 90236 ori
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm


Înapoi la Retete

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 5 vizitatori

cron