Deschid acest subiect deoarece acum ceva vreme, un client a achizitionat un echipament de fabricare bere si 2 kit-uri de bere si, in procesul de fabricare a avut surpriza sa constate ca mustul de bere pus la fermentat, nu a prea fermentat.
Evident ca au inceput sa apara niste semne de intrebare: oare echipamentul fusese defect si nu etansa bine (clientul spunea ca nu ieseau deloc bule de dioxid de carbon prin supapa de evacuare, cu toate ca, capacul recipientului de fermentare era bombat), era oare o problema cu continutul kit-ului de bere (sau a pachetului de drojdie).
Pana la urma, temerile ca echipamentul sau kit-ul de bere ar fi fost neconform s-au risipit cand clientul a afirmat ca apa folosita la rehidratarea drojdiei a fost mai mult decat calda (nu retin temperatura exacta dar, cu siguranta era peste 50 grade Celsius).
As dori sa subliniez aspectul urmator: in tehnologie, se specifica folosirea unei cantitati de apa cu temperatura de MAXIM 30 grade Celsius. Folosirea apei cu o temperatura mai mare poate distruge cultura de drojdie si pot aparea distosiuni in procesul de fermentare. Personal folosesc apa la temperatura camerei (22 grade Celsius) si nu am avut nicio surpriza pana acum in ceea ce priveste rehidratarea drojdiei.
Rezolvarea problemei clientului a fost urmatoarea: adaugarea unei alte cantitati de drojdie rehidratate la o temperatura mult mai mica (in jurul valorii de 20 - 30 grade Celsius). Am inteles ca dupa aceea mustul de bere a fermentat.
Nu vreau sa par un pisalog insa, nerespectarea anumitor conditii impuse de tehnologie poate sa va ofere "surpriza" obtinerii unor rezultate nedorite.