Drojdia este un element foarte important in fabricarea berii. Este un ansamblu de ciuperci unicelulare, bogate in vitamine (vit. B1, B2, B6, B12), enzime, substante minerale, ce transforma zaharurile in alcool si dioxid de carbon. In procesul de fabricare a berii se pot folosi drojdii atat in stare lichida cat si in stare solida. Pe piata romaneasca, se gaseste in special drojdie in stare solida, cele lichide avand un termen de depozitare mai mic.
Exista doua tipuri de drojdii: drojdie de tip lager si drojdie de tip ale.
1. Drojdia de tip lager
Este o drojdie de fermentatie inferioara – fermentatia are loc in partea de jos a recipientului de fermentare, la temperaturi scazute (4 – 10° C). Dupa fermentare, se depune pe fundul vasului. Este cunoscuta stiintific sub numele Saccharomyces carlsbergensis.
2. Drojdia de tip ale
Este o drojdie de fermentatie superioara – fermentatia are loc in partea de sus a instalatiei de fermentare, la temperaturi ridicate (18 – 23° C). Imprima berii o usoara aroma de fructe. Dupa fermentare se ridica la suprafata lichidului. Este cunoscuta stiintific sub denumirea Saccharomyces cerevisia.