de Laur » Mie Ian 06, 2010 4:21 pm
Salut,
In procesul de fabricare industrial, dupa fermentatia secundara are loc operatia de filtrare mecanica a sedimentelor. Se folosesc filtre centrifuge sau filtre cu roca. Dupa filtrare, berea este pasteurizata (pentru a putea fi pastrata timp indelungat la temperatura camerei) apoi imbuteliata.
Unele voci spun ca imbutelierea se face cu adaos de dioxid de carbon.
Avand in vedere ca fermentatia secundara si maturarea berii artizanale are loc in sticla, sedimentul rezultat in urma limpezirii ramane in sticla si nu poate fi separat.
Sedimentul reprezinta drojdiile aflate in suspensie la inceputul fermentatiei secundare si nu sunt nocive sanatatii. Berea alba de grau (wheat) se bea cu tot cu acest sediment, ea fiind cunoscuta si sub numele de "bere nefiltrata" datorita aspectului tulbure.
Exista cateva trucuri pentru micsorarea cantitatii de sediment in sticla.
Apropos de berea din comert: daca te uiti la berea Duvel, fabricata in Belgia dupa aceeasi tehnologie, vei vedea un strab subtire de sediment pe fundul sticlei.