de lucian » Vin Ian 29, 2010 8:28 am
Fiind un pasionat de gatit, parca nu ma lasa inima sa arunc drojdia de bere facuta (si) de mana mea. Drept prin urmare, cand am tras in sticle berea, cam 1,5 litri de pe fundul butoiului i-am agitat bine, sa se amestece cu drojdia. I-am tras intr-o sticla de vin de 1,5 litri, de "ciob" cum se zice in popor, cu zaharul de rigoare, am pus dop de pluta (spalat, dezinfectat bine cum invatai) am impins bine dopul. La vremea necesara, scot cam 1 litru de bere ceva mai tulbure ca aia normala, dar buna. Restul scurs in pahar mare de sticla, cu grija sa nu tulbur foarte mult drojdia, destul de fluida, lasat inca o zi parca sa se depuna bine, am lasat si berea deasupra, sa stea drojdia in mediul ei natural, dat la frigider, tiplata cu plastic alimentar. Dupa 2 zile, am folosit drojdia la paine de casa. N-am avut rabdare sa o fac eu, asa ca am facut-o la masina de paine. Rezultatul, neasteptat de bun. Painea a crescut de 1,5 ori fata de una normala, inutil sa va spun ca si gustul era mult mai bun, si painea mai pufoasa, si nu am folosit faina super, ci una normala. Am lasat la frigider drojdia cam 2 saptamani, timp in care am facut painici de casa la cuptor, scovergi. Anuntat si pretenii bucatari,si ptr ca iese destula, de abia asteapta urmatoarea tura de drojdie proaspata, si-au facut abonamente. Intr-o lume in care suntem inconjurati de E-uri, drojdia aceasta este lucru binevenit in a manca cat mai aproape de natural. Va recomand folosirea ei.