[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
www.fabrica-de-bere.ro • Vezi subiect - Ce tip de zahar folosim?

Ce tip de zahar folosim?

Ce tip de zahar folosim?

Mesajde Laur » Mie Aug 19, 2009 6:46 pm

In cadrul retetei fiecarui tip de bere, fie ea englezeasca sau belgiana, se gasesc doua cantitati de zahar ce trebuie adaugate in timpul procesului de fabricare: prima cantitate corespunde primei etape de fermentare si, o a doua cantitate de zahar ce corespunde celei de a doua etape de fermentare (fermentarea in sticla).
Fiecare producator indica folosirea zaharului obisnuit, din comert. Exista totusi, specificatii care recomanda diferite tipuri de indulcitori.
DE exemplu, BREWFERM recomanda folosirea zaharului candel (zahar brut zdrobit) in loc de zaharul tos, caz in care se foloseste o cantitate marita cu 5% fata de cea specificata in reteta. Deasemenea, am citit prin anumite forumuri ca, unii berari amatori folosesc diferite extracte de malt sub forma de pulbere.
Cei de la MUNTONS recomanda folosirea atat a zaharului candel, cat si a unui indulcitor produs de acestia ("beerkit enhancer" - contine 50% extract de malt si 50% glucoza), indulcitor care, confera si proprietati suplimentare berii: asigura un guler de spuma mai mare si adauga un plus de aroma. Acesta se foloseste in aceeasi cantitate ca zaharul din reteta.
Din experienta proprie, va pot spune ca, de mai mult de o luna, folosesc zahar candel (impreuna cu folosirea numai a apei plate din comert BUCOVINA - am scris de ea in topicul viewtopic.php?f=30&t=13 ) si calitatea berii obtinute este simtitor imbunatatita.
Acum ramane la latitudinea voastra ce veti folosi.
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: Ce tip de zahar folosim?

Mesajde bubinstein » Mie Sep 30, 2009 12:00 pm

eu am facut atat cu zaharul de la producator cat si cel obisnuit din comert si nu a fost nici o diferenta. Cel putin eu nu am sezisat-o. Asa cum spune si Laur ramane la latitudinea fiecaruia. Noroc!
bubinstein
 
Mesaje: 13
Membru din: Mie Sep 30, 2009 11:31 am

Re: Ce tip de zahar folosim?

Mesajde Laur » Lun Oct 05, 2009 8:13 pm

E drept ca, folosirea altor produse decat zaharul tos din comert face ca, costul final al berii, pentru cine il calculeaza, sa fie mai ridicat (eu fac bere ca un hobby si din dorinta de a bea ceva sanatos, intr-o lume plina de aditivi, iar costul final are o mica importanta).
Recomand, totusi, fabricarea berii din kit-uri Muntons cu indulcitor Muntons, iar din kit-uri Brewferm, cu zahar candel.
Decizia insa, o ia fiecare (scuze ca m-am repetat).
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: Ce tip de zahar folosim?

Mesajde drinking » Dum Noi 07, 2010 10:28 am

Salutare tuturor ,
Am mai studiat ceva putin despre chimia alimentara si la capitolul fermentatie PRIMARA :shock: , atentie deci ,
daca se dubleaza cantitatea de zahar fermentatia este mai intensa , de scurat durata , limpezire foarte buna ( ma refer la drojdiile care se depun) si .........
.... surpriza :o , concentratie mai mare de alcool cu pana la 15 %.
A incercat cineva asa ceva ? Ma refer la cei care fac bere mai demult , eu sunt incepator.
O sa pregatesc un STOUT cu o cantitate de zahar dubla in prima faza de fermentare si apoi va dau de veste.
drinking
 
Mesaje: 40
Membru din: Dum Noi 07, 2010 10:22 am

Re: Ce tip de zahar folosim?

Mesajde drinking » Dum Noi 07, 2010 4:29 pm

A folosit cineva la fabricare o cantitate dubla de zahar in fermentarea primara ? :o
drinking
 
Mesaje: 40
Membru din: Dum Noi 07, 2010 10:22 am

Re: Ce tip de zahar folosim?

Mesajde Laur » Lun Noi 08, 2010 7:13 am

Salutare,

Nu am incercat sa dublez cantitatea de zahar din fermentatia primara insa am injumatatit cantitatea de apa la fabricarea unei beri MUNTONS AMERICAN.
A iesit o bere tare insa, cu o cantitate de alcool deranjanta (probabil in loc de 4,5% cat a specificat producatorul a iesit undeva pe la 8%). Parereile celor care le-am oferit-o spre degustare au fost impartite: unora le-a placut o cantitate mai mare de alcool dar altora le-a displacut acest echilibru (aroma vs. cantitate de alcool). Mie nu mi-a placut asa ca, daca voi mai incerca, voi diminua cantitatea de apa cu pana la 25%, astfel incat sa obtin in loc de 23 litri 17 litri.
Incercarea aceasta merita facuta la o bere de 4,5%. La berile belgiene, ce pot ajunge si la 8% alcool, daca incercati asa ceva, cantitatea de alcool rezultata ma tem ca ar fi exagerat de mare. Dar daca va incerca cineva, sa ne dea si noua de stire (si eventual, sa si degustam :D ).
Sa auzim de bine.
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: Ce tip de zahar folosim?

Mesajde drinking » Mie Noi 10, 2010 12:48 pm

Salutare tuturor ,
tocmai am pus la fermentat un M. STOUT cu cantitate dubla de zahar in prima faza si ....... :shock: sa vezi nene fermentatie nu gluma :o
acum are ce papa kit-ul cu drojdia si sunt ferm convins de gustul pe care il va avea aceasta bere , mai ales ca am de gand sa o las la fermentat
in prima faza 14 zile chiar daca fermentatia se termina mai devreme , iar la trasul in sticle voi folosi zahar brun 3,75 g / 0,5 litrii si o voi lasa
la maturat 28 de zile. Noroc :D . Am gasit pe net cantare digitale de bijuterii la 40 de ron , eu mi-am luat unul si merita toti banii , ce nu face
omul cand e vorba de elixirul tineretii :lol:
drinking
 
Mesaje: 40
Membru din: Dum Noi 07, 2010 10:22 am

Re: Ce tip de zahar folosim?

Mesajde drinking » Vin Noi 19, 2010 12:44 pm

Salutare ,
cum am promis am revenit cu informatii ,
cantitatea dubla de zahar folosita in fermentatia primara si-a spus cuvantul ,
berea este absolut ~curata~ ca sa zic asa , testul este confirmat de un prieten chimist de profesie ,
care s-a oferit sa ma ajute cu un test de impuritati contra unei beri :mrgreen: :lol: :lol: , a ramas si el un pic surprins ,
nu se astepta . Acum dupa ce am tras berea in sticle la fiecare 0,5 litrii am pus 3,75 grame de zahar brut , dupa o lunga
dezbatere in ceea ce implica procesul chimic :D , si astazi la 2 zile dupa inbuteliere am luat o sticla si am analizat-o
mai in detaliu . Ceea ce ma surprins cel mai mult a fost faptul ca sedimentul de pe fundul sticlei s-a transformat intr-un
fel de gel :o , si a trebuit sa agit de foarte multe ori sticla ca sa dispara de pe fundul sticlei , in fine :cry: , dupa ce m-am
plictisit eu de agitat si am vazut ca nu dispare , acum am o problema :shock: , oare se mai poate bea aceea bere :?:
A mai patit cineva asa ceva ? Pentru ca eu nu am respectat retea de la Laur :?: :!:
drinking
 
Mesaje: 40
Membru din: Dum Noi 07, 2010 10:22 am

Re: Ce tip de zahar folosim?

Mesajde Laur » Vin Noi 19, 2010 1:22 pm

Este normal ca drojdia inactiva sa formeze un strat pe fundul sticlei - unii berari isi doresc din tot sufletul ca acest sediment sa fie greu de tulburat, pentru a putea beneficia de cat mai multa bere din sticla :) .
Berea aceea pe care ai tulburat-o, daca o lasi o zi-doua, se va limpezi la loc si o poti bea. Dar iti recomand sa incepi sa bei (daca esti curios sa vezi ce gust are) dupa ce s-a incheiat prima etapa de fermentare si urmeaza etapa de maturare (intr-un loc racoros, cu max 12-14 grade Celsius).
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: Ce tip de zahar folosim?

Mesajde drinking » Dum Noi 21, 2010 8:41 am

Salutare ,
astazi am desfacut o sticla si sunt foarte multumit
desi are numai cateva zile de cand a fost berea imbuteliata ,
gulerul de spuma are 3 cm culoarea este la fel cum este spuma de la ness ( ma refer la cel frecat in cana cu lingurita) si persista 3-4 min , bulele de co2 sunt foarte multe si stau lipite pe
peretele paharului (unele se ridica in sus , altele coboara spre fundul paharului :shock: ), gustul ....... ce sa spun ca nu prea am inteles mai nimic , are gust de bere , se simte caracterul puternic STOUT,
alcool are............. :idea: deoarece dupa ce am savurat-o , am cam inceput sa plutesc un pic :lol: , a gustat si sotia si a zis ca nu cumva
am exgerat cu zaharul in fermentatia secundara :?: , dar eu am berea imbuteliata la pet-uri de 0.5 litrii si spatiul pe care l-am lasat pt formarea co2 este cam de 4- 5 cm , daca strangi pet-ul in mana un pic mai tare , parca zici ca nici nu are co2 , adica poti deforma un pic pet-ul dupa care revine instatntaneu la eliberare la forma pe care o avea inainte . Acum ce sa zic astept sa se matureze pana la craciun si va dau de veste.
Apropo de sediment , :lol: el sta cuminte pe fundul sticlei , te poti ,,juca ~~ cu berea in sticla si nu se tulbura , asta e un lucru bun din cate am mai citit pe net.
drinking
 
Mesaje: 40
Membru din: Dum Noi 07, 2010 10:22 am

Următorul

Înapoi la Fabricare bere din kit-uri de bere

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 10 vizitatori

cron