Am repetat procesul tehnologic pentru allgrain de aproape zece ori si as avea cateva nelamuriri. Cum se face cel mai eficient cresterea temperaturii pe paliere in faza de mash out ?
John Palmer si alti berari anglo-saxoni recomanda adaugare de apa cu temperatura mai ridicata pentru a a obtine temperatura dorita a amestecului pentru palierul respectiv.
Alti berari francezi respectiv belgieni recomanda incalzirea amestecului direct, cu riscul de a carameliza terciul, solutiile sunt vase cu fund dublu sau chiar direct cu abur.Francezi se feresc sa obtina un terci prea diluat pentru urmatoarea faza, de lautering.
Nelamurirea mea este in legatura cu uscaciunea sau umiditatea terciului.Ce importanta are? Maltoza si alte zaharuri fermentesceibile stau in bobul de malt pana vine apa sa-l spele.Cand apare apa, zaharurile se misca, datorita unui gradient de concentratie, din bob spre apa care va deveni must de malt. Daca miscarea este rapida , in cazul terciului uscat, sau mai lenta in cazul terciului mai umed, ce importanta are asupra randamentului de extractie?
Eu am utilizat metoda terciului umed si am obtinut musturi cu o gravitate ce varia intre 1032 si 1040. Cine ma poate lamuri?