[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
www.fabrica-de-bere.ro • Vezi subiect - MUNTONS - Irish Stout

MUNTONS - Irish Stout

Re: MUNTONS - Irish Stout

Mesajde Laur » Mie Ian 27, 2010 1:09 pm

verdes scrie:Laur,
am si eu o problema, inca nu m-am apucat de produs bere dar studiez problema. am o intrebare . la mine in apartament am o temp constanta de aprox 22 grade. la ultima etapa ,la sticla, e necesara o temp de 10 -15 grade(pt limpezire), ceea ce eu nu pot asigura.nu am beci.Se poate limpezi la aceeasi temp? CE fac? mersi


In perioada de maturare si limpezire a berii, sticlele trebuie sa stea la rece.
Recomandarea producatorului este intervalul 10 -13 grade. Eu iti recomand ce am recomandat tuturor berarilor amatori care nu dispun de beci sau ceva similar: folosirea frigiderului - am masurat temperatura din interiro si este undeva intre 6 si 8 grade Celsius, temperatura buna pentru maturat.
Si producatorul de kit-uri a incuviintat folosirea frigiderului pe post de "incapere de maturat bere".
Imi pare rau dar, nu poti sa tii sticlele de bere la temperatura camerei in perioada de maturare.

Toate cele bune.
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: MUNTONS - Irish Stout

Mesajde drinking » Mar Ian 11, 2011 7:08 pm

Salutare tuturor,
In incercarea de a gasi noi metode de imbunatatire a gustului si aromelor unei beri fabricate acasa , ultima pe care am incercat-o
acum si care mi-a dat batai de cap in sensul bun al cuvantului este urmatoarea : > pt cei ce vor sa faca un stout cu ABV 6,5% :lol: :
la un kit de 1,5 kg extract de malt si hamei , adaugati 2,5 kg de zahar si 14 g de drojdie ( 2 pliculete) si in rest procesul este normal. Daca nu mai adaugati drojdie , va anunt , ca am incercat eu , degeaba adaugati zahar pt ca nu o sa obtineti mai mult de 4,9 % ABV .
mult succes :lol:
drinking
 
Mesaje: 40
Membru din: Dum Noi 07, 2010 10:22 am

Re: MUNTONS - Irish Stout

Mesajde cipsoft » Mar Feb 01, 2011 7:41 am

Buna ziua,

Am o problema referitor la fabricarea de bere din kituri de bere, si in special Irish Stout.
Am inceput, conform instructiunilor preparea kitului, am igienizat echipamentele, am pus la fermentat berea (10 zile), am tras-o la sticle si am lasat-o sa fermenteze in sticle (5 zile). Dupa perioada de fermentare in sticle, am mutat toata "productia" la 10 grade si am lasat-o la maturat 2 saptamani, conform instructiunilor.
Cand am inceput sa desfac sticlele am observat urmatoarele:
1. berea nu facea asa de multa spuma cum am mai vazut scris pe forum...si anume deloc.
2. berea avea un gust de drojdie (sau un gust de vin, nu imi dau seama exact), chiar daca am turnat fara sa agit depunerile sau chiar daca am turnat doar putin din sticla, numai ca sa gust.

Irish Stout este cea de-a treia bere pe care o prepar si toate aveau aceleasi caracteristici ca cele de mai sus.

Cand am cumparat echipamentul de bere am primit si o monstra, care...nu semana deloc cu ce urma sa fac eu.
Imi puteti recomanda ceva referitor la problema de mai sus? Sau poate gresesc eu undeva.

Va multumesc,
cipsoft
 
Mesaje: 6
Membru din: Mar Feb 01, 2011 7:26 am

Re: MUNTONS - Irish Stout

Mesajde Laur » Mar Feb 01, 2011 8:49 am

Salut,

In general, berile din kit-urile englezesti nu prea fac spuma. De aceea se recomanda folosirea acelui indulcitor MUNTONS, pentru ca ajuta formarea gulerului de spuma si imbunatateste si gustul.
Folosirea zaharului tos face ca acel guler sa fie mic (sau aproape deloc).
De asemenea, gulerul de spuma este influentat de cantitatea de zahar folosita in a doua etapa de fermentare. Ce cantitate de zahar ai folosit?
Cati litri de bere ai facut?
Oricum, gulerul de spuma nu rezista foarte mult timp, ca la berile din comert; el se duce in cateva zeci de secunde.
Problema adevarata ar fi acel gust de drojdie. De fapt nu este chiar o problema, ea poate fi rezolvata.
Gustul de drojdie este dat de cantitatea de drojdii din suspensie ce se gaseste in bere (in sticla).
Pentru a avea o cantitate mai mica de drojdie in suspensie, eu las cu 2-3 zile mai mult (uneori chiar mai mult) berea in recipientul de fermentare, fara a umbla insa la recipient. Astfel, drojdiile din suspensie se mai sedimenteaza. Iar cantitatea de drojdie depusa pe fundul sticlei este mult mai mica.
Apoi drojdiile din sticla se sedimenteaza pe toata perioada de maturare a berii. Deci, cu cat perioada de maturare a berii este mai mare, cu atat berea va avea un gust mai bun datorita maturararii dar si drojdiile se sediemneteaza in numar foarte mare.
Cum ti-au iesit celelalte beri, pt ca ai spus ca aceasta este a treia. Erau ele limpezi?
Poate pui si o poza cu o bere si sedimentul de pe fundul sticlei (inainte de a o desface).
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: MUNTONS - Irish Stout

Mesajde cipsoft » Mar Feb 01, 2011 9:15 am

Multumesc de raspuns, o sa pun maine o fotografie cu sedimentul dintr-o sticla de Irish Stout. In momentul acesta berea are 4 saptamani de maturare si acelasi gust de "drojdie", cu toate ca nu as putea spune ca e de "drojdie", e mai mult un gust de vin.
Din punct de vedere al claritatii, toate berile erau foarte limpezi.
Din Irish Stout am fabricat 23 litri.

Multumesc
cipsoft
 
Mesaje: 6
Membru din: Mar Feb 01, 2011 7:26 am

Re: MUNTONS - Irish Stout

Mesajde Laur » Mar Feb 01, 2011 9:43 am

Sa stii ca acel gust de vin mi-a fost semnalat si de alti berari care nu erau obisnuiti cu gustul berii brune.
O bere bruna are gust puternic de malt prajit, aspru, de cafea sau ness si, posibil ca acest gust sa dea senzatia ca berea are un gust de vin.
Dupa ce te vei obisnui cu gustul berii brune, nu ti se va mai parea gust asemanator.
Te asteptam cu poze.
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: MUNTONS - Irish Stout

Mesajde cipsoft » Mie Feb 02, 2011 9:00 am

Gustul de "vin" e prezent la toate berile facute de mine. Nu este vorba de gustul de malt prajit. Gustul de cafea este deasemenea prezent.
Eu totusi cred ca pe undeva se strecoara o eroare in procesul de fabricare.
Ceea ce nu inteleg, berea primita odata cu comandarea echipamentelor nu avea acel gust de "vin", si aceea fiind o bere neagra.

Atasez pozele cu sedimentele din sticla.
Photo0091.jpg
Photo0091.jpg (51.27 KiB) Vizualizat de 12298 ori
Photo0090.jpg
Photo0090.jpg (4.64 KiB) Vizualizat de 12298 ori
cipsoft
 
Mesaje: 6
Membru din: Mar Feb 01, 2011 7:26 am

Re: MUNTONS - Irish Stout

Mesajde Laur » Mie Feb 02, 2011 10:51 am

Este vorba despre un gust de vin sau gust acrisor?
Eventual spune-ne la ce temperatura fermenteaza berea.
Daca berea se acreste in timpul fermentatiei, poate fi si din cauza igienizarii necorespunzatoare.
Ne dai ceva amanunte despre pasii tehnologici pe care ii parcurgi? Cu ce faci igienizarea?
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: MUNTONS - Irish Stout

Mesajde cipsoft » Joi Feb 03, 2011 8:41 am

Asa cum am spus este vorba de un gust de vin, nici vorba de gust de acrit.
Fermentatia primara are loc la 23-25 grd C. Fermentatia in sticle are loc la aceeasi temperatura, sau poate un pic mai mica (20-21 grd C).
Igienizarea o fac cu Chemipro Oxi ("intr-un litru de apa fierbinte se adauga o lingurita de Chemipro Oxi). Toate echipamantele ce vor intra in contact cu mustul de bere le spal bine, dupa care le clatesc cu aceasta solutie de chemipro oxi (dar, doar clatite cateva secunde, dupa care le scurg de solutie fara sa le mai clatesc cu apa).
Sper ca am inteles bine procedeul de igienizare...iar daca nu, va rg sa-mi dati ceva sfaturi, poate pot sa imbunatatesc gustul.


Multumesc,
cipsoft
 
Mesaje: 6
Membru din: Mar Feb 01, 2011 7:26 am

Re: MUNTONS - Irish Stout

Mesajde Laur » Joi Feb 03, 2011 10:00 am

Da, procedeul de igienizare este in regula. Poate ar trebui lasate putin mai mult in solutia de igienizat componentele echipamentului.
Dar o igienizare precara s-ar fi regasit in gustul de bere acrita.
Din ce oras sunteti? Ar fi interesant sa imi trimiteti o bere sa vedem cam ce gust are.
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Fabricare bere din kit-uri de bere

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 3 vizitatori

cron