[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
www.fabrica-de-bere.ro • Vezi subiect - MUNTONS - Irish Stout

MUNTONS - Irish Stout

Re: MUNTONS - Irish Stout

Mesajde Laur » Joi Feb 03, 2011 10:01 am

Ce beri ati mai facut inainte si au avut acelasi gust de vin?
Gusturile se puteau deosebi intre tipurile de bere? sau aveau acelasi gust toate?
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: MUNTONS - Irish Stout

Mesajde cipsoft » Joi Feb 03, 2011 11:45 am

Toate berile aveau acelasi gust de "vin", combinat cu aroma fiecarei beri. Trebuie sa precizez ca acest gust, apare de la fermentatia primara, si ramane pana dupa perioada de maturare (am gustat din bere, in diferite stadii). De exemplu Irish Stout, pentru ca despre asta este vorba aici, are 4 spre 5 saptamani de maturare, iar acest gust nu s-a schimbat deloc.
Am fabricat pana acum Pils, Triple de la Brewferm, Irish Stout.
In acest moment au trecut cele 10 zile de fermentatie primara pentru Heavy Ale. O mai las inca 2-3 zile si o trag la sticle. Sunt curios daca perioada de dupa prima fermentatie schimba ceva in privinta gustului.
Este totusi posibil sa fie de la zahar (folosesc zahar normal din comert)?
Ati folosit un anume tip de zahar, in afara de cel candel?
Era vre-o diferenta de gust?
Cu prima ocazie, o sa trimit o sticla de bere.

Multumesc
cipsoft
 
Mesaje: 6
Membru din: Mar Feb 01, 2011 7:26 am

Re: MUNTONS - Irish Stout

Mesajde Laur » Joi Feb 03, 2011 1:38 pm

De un an si ceva folosesc doar zahar candel sau indulcitor Muntons, depinde ce tip de bere fac. Diferenta se simte, mai ales ca zaharul tos nu este fermentabil 100%.
Mai am o intrebare: la ce temperatura faceti maturarea?
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: MUNTONS - Irish Stout

Mesajde Laur » Joi Feb 03, 2011 1:40 pm

Acum aveti la fermentat MUNTONS GOLD HIGHLAND HEAVY ALE? Acolo stiti ca nu trebuie adaugat zahar in prima etapa de fermentare.
Sunt curios daca si acum va avea acel gust de vin.
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: MUNTONS - Irish Stout

Mesajde Melesmeles » Joi Feb 03, 2011 5:07 pm

Salutare !

Tocmai am pus si eu la fermenatat un Irish Stout. Aveam mai multe nelamuriri.
1. In timpul fermentatiei primare temperatura trebuie sa fie undeva intre 18-22 grade. Intrebarea mea daca temperatura asta este cea dinauntrul vasului de fermentare sau temperatura ambientala. Intreb asta pentru ca in camera am aproape 22 grade iar in recipient temperatura variaza undeva intre 17 si 19.
2. Pe kitul de bere scrie ca dupa ce se pun in sticle trebuie sa adaug "1/2 de lingurita de light Spraymalt" sau zahar. Imi poate cineva explica ce e spraymaltu asta si care e difenreta intre el si zahar ? Ce imi recomandati sa folosesc pentru a doua fermentatie.

Va multumesc,
Un berar incepator
He who drinks beer gets drunk. He who gets drunk sleeps. He who sleeps cannot commit sin. He who commits no sin goes to heaven. So drinking beer is the road to heaven.
Melesmeles
 
Mesaje: 20
Membru din: Lun Ian 31, 2011 8:24 pm

Re: MUNTONS - Irish Stout

Mesajde Laur » Vin Feb 04, 2011 6:33 am

Salutare,

Temperatura indicata in reteta este pentru mustul de bere. Dar aceasta este in stransa legatura cu cea ambientala. de regula, temperatura mustului de bere ce fermenteaza este cu un grad - doua mai ridicata decat temperatura ambientala. Posibil sa ai variatii de temperatura intre noapte si zi, daca mustul se gaseste la 17-19 grade. Aceasta temperatura este una critica, deoarece este la limita inferioara a intervalului de temperatura in care drojdia din plic (de tip ALE) fermenteaza. Nu vreau sa te sperii insa daca temperatura mustului scade sub 18 grade, posibili sa se opreasca fermentatia. Eu nu reusesc sa fac o fermentatie la o temperatura mai joasa de 20 grade, si asta acum iarna.
Legat de zaharurile necesare fermentatiei secundare - se adauga la fiecare sticla cam 3 gr de zahar sau mai bine spraymalt. Acest spraymalt este practic extract de malt, care contine doar zaharuri fermentabile, in comparatie cu zaharul tos care contine si alte tipuri de zaharuri nefermentabile. Poti folosi cu succes si zahar candel pentru fermentatia secundara.
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: MUNTONS - Irish Stout

Mesajde cipsoft » Vin Feb 04, 2011 6:40 am

Laur scrie:Acum aveti la fermentat MUNTONS GOLD HIGHLAND HEAVY ALE? Acolo stiti ca nu trebuie adaugat zahar in prima etapa de fermentare.
Sunt curios daca si acum va avea acel gust de vin.

Tocmai am tras aseara la sticle Muntons premium Heavy ale (la asta trebuie adaugat zahar la prima fermentatie), curios, nu mai avea acel gust de vin, sa vedem dupa fermentatia secundara.
Maturarea o fac intr-un mediu controlat la 10 grade, la fel ca in reteta.

Mutumesc,
cipsoft
 
Mesaje: 6
Membru din: Mar Feb 01, 2011 7:26 am

Re: MUNTONS - Irish Stout

Mesajde Laur » Vin Feb 04, 2011 10:00 am

A, este vorba despre Scottish Style?
Temperatura de maturare este foarte buna.
Te asteptam cu noutati.
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: MUNTONS - Irish Stout

Mesajde Melesmeles » Dum Feb 06, 2011 9:28 pm

Salutare !

Va mai sacai cu o intrebare.
Dupa cum spuneam am la fermentat un Muntons Irish Stout. L'am pus la fermentat acum 9 zile. Am verificat densitatea si nu vrea sa scada nicicum sub 1.020. Si alaltaieri si azi e tot la fel. Bulbuci nu prea mai scoate pe supapa de CO2. Ce sfaturi imi dati ? O mai las la fermentat sau o trag asa in sticle ?

Multumesc!
He who drinks beer gets drunk. He who gets drunk sleeps. He who sleeps cannot commit sin. He who commits no sin goes to heaven. So drinking beer is the road to heaven.
Melesmeles
 
Mesaje: 20
Membru din: Lun Ian 31, 2011 8:24 pm

Re: MUNTONS - Irish Stout

Mesajde Laur » Lun Feb 07, 2011 7:47 am

As dori sa stiu daca masuratoarea densitatii este facuta corect doarece sunt cativa factori care pot altera aceasta masuratoare.
In primul rand, vreau sa stiu daca ati pus bere in cilindrul de masurare astfel incat densimetrul sa pluteasca.
Dupa ce a inceput sa pluteasca, trebuie sa scoateti densimetrul din cilindru si sa il introduceti din nou, pentru a elimina bulele de CO2 care se formeaza pe corpul densimetrului si care, datorita efectului de capilaritate, tinde sa ridice densimetrul si evident, sa deao eroare de citire.
De asemenea, trebuie avuta in vedere si temperatura de masurare, care de regula difera de cea de calibrare a densimetrului (care este 20°C).
Aici viewtopic.php?f=14&t=5206 aveti un fisier Xcel cu care se calculeaza corectia densitatii in functie de temperatura de citire precum si cantitatea de alcool ABV a berii.
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Fabricare bere din kit-uri de bere

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 3 vizitatori

cron